Коли поліцейським дозволено використовувати зброю проти населення у різних країнах. ФОТО

Коли поліцейським дозволено використовувати зброю проти населення у різних країнах. ФОТО
Після випадку в американському місті Фергюсон, коли білого поліцейського, який вбив чорношкірого підлітка, як він сказав - в цілях самооборони, визнали невинним, прості громадяни, обурені і розчаровані таким рішенням журі присяжних, вийшли протестувати.

Почалися масові заворушення. На вулицях з'явилася бронетехніка та поліцейські з автоматами, для придушення протестів поліція застосувала сльозогінний газ і слухові гранати. Це викликало у Сполучених Штатах хвилю обговорення про застосування зброї поліцією.

Видання Gazeta.ua зробило підбірку, з якої можна дізнатися, в яких випадках зброя в руках поліцейських в різних країнах може бути застосована проти населення.

Поліцейські в Бельгії. У Бельгії поліція може законно використовувати пропорційну силу тільки після попередження, в ситуації, коли немає інших засобів для досягнення даної мети. Поліція може використовувати вогнепальну зброю з метою самооборони, під час зіткнень з озброєними злочинцями, а також з метою захисту особливо важливих осіб або об'єктів у країні, але ніколи - під час масових заходів.

Поліцейські в Малайзії. У Малайзії поліцейські можуть використовувати вогнепальну зброю тільки тоді, коли її використовують самі протестувальники. За 59 років існування FRU - відділень поліції в Куала-Лумпурі (на фото) - поліцейські жодного разу не застосували бойову зброю.

Поліцейські на Філіппінах. На Філіппінах застосування зброї проти підозрюваного допускається тільки тоді, коли його дії загрожують життю самого поліцейського або жертві (якій загрожує підозрюваний).

Поліцейські у Венесуелі. У Венесуелі поліцейським, контролюючим мирні демонстрації, не дозволяється носити вогнепальну зброю. Якщо існує загроза громадському порядку, а також інші методи вирішення конфліктів не принесли результатів, поліція попереджає, що застосування сили буде «збільшено». Ці заходи не можуть бути спрямовані проти дітей, літніх людей та інших «вразливих» груп населення. Не можна застосовувати силу до осіб, які хочуть уникнути насильства і залишають місце події.

Поліція в Мексиці. У Мексиці, якщо «насильницькі дії натовпу не можуть бути зупинені», поліція може поступово використовувати більш суворі заходи придушення: 1) словесні переконання; 2) обмежений фізичний вплив; 3) інші заходи, наприклад використання паралізаторів; 4) застосування вогнепальної зброї та інших засобів, які можуть призвести до смерті.

Поліція в Сербії. У Сербії поліцейські можуть використовувати різні силові методи - від кийків до спеціальних транспортних засобів, водних гармат і сльозогінного газу - для придушення заворушень під час нелегальних зібрань. Проте вогнепальна зброя може бути використана тільки тоді, коли людське життя перебуває під загрозою.

Поліцейські в Афганістані. У цій країні поліція може використовувати зброю або вибухові речовини проти групи людей, тільки якщо вони «використовують зброю і загрожують безпеці, а інші заходи придушення виявилися неефективними». Афганські поліцейські перед застосуванням зброї повинні зробити шість попереджень, що вона буде використана: три словесних і три попереджувальні постріли.

Поліцейські в Індії. Члени Сил швидкого реагування - Force India - в Нью-Делі (на фото), які беруть участь у придушенні заворушень, коли поліція не може впоратися з ситуацією. Щоб їх дії вважалися законними, на місці події повинен бути присутнім суддя. Перед будь-якою ескалацією застосування сили має бути зроблено попередження. В ході придушення заворушень поліцейські повинні дотримуватися певної послідовності в застосуванні заходів проти населення: спочатку водомети, потім сльозогінний газ, гумові кулі і тільки потім вогнепальну зброю.

Поліція в Боснії і Герцеговині. Поліція може застосувати проти населення вогнепальну зброю або інші пристрої на основі вибухових речовин тільки тоді, коли інші заходи виявилися неефективними, натовп було попереджено про можливість їх використання, а серед протестуючих немає дітей, літніх людей та інвалідів (якщо тільки це не вони стріляють у поліцейських ).

Поліцейські в Польщі. Польські поліцейські можуть використовувати вогнепальну зброю тільки в тих випадках, коли існує пряма загроза для життя чи здоров'я співробітника поліції або іншої особи, а також при охороні особливо важливих об'єктів. Поліцейські також мають право застосовувати зброю в ситуації, коли підозрюваний не реагує на прохання віддати вогнепальну зброю або інші небезпечні предмети або намагається відібрати зброю у поліцейського.

Поліція в Австрії. Австрійська поліція може використовувати зброю для придушення заворушень чи затримання небезпечного підозрюваного, але тільки тоді, коли інші заходи «можуть здатися недостатніми або вже виявилися неефективними». Ці заходи також повинні бути відповідні ситуації, а застосуванню зброї повинно передувати попередження.

Поліцейські в Італії. В Італії поліція і карабінери можуть використовувати зброю тільки тоді, коли існує «необхідність для подолання опору, щоб зупинити насильство або для запобігання серйозного злочину». Вживані заходи повинні бути пропорційними ситуації.

Поліцейські в Англії. У Великобританії «потенційно смертельні заходи можуть бути використані тільки тоді, коли це абсолютно необхідно». Відповідно до закону, право на застосування зброї допускається для самооборони або захисту інших осіб, якщо існує загроза для життя чи отримання серйозних травм.

Сили безпеки ООН. Співробітники ООН повинні дотримуватися правил, що передбачені для поліцейських у швейцарських кантонах. З їх формулювання випливає, що «застосування зброї пропорційно обставинам допускається в крайньому випадку». Співробітники поліції повинні, однак, «в міру можливості не завдавати серйозних ран», а «застосування вогнепальної зброї має передувати попереджувальний постріл, якщо дозволять обставини». Штаб-квартира Організації Об'єднаних Націй в Женеві є екстериторіальної і не підпадає під швейцарську юрисдикцію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А у нас трохи інакше.....
Відповісти
для України підходить індійський варіант та ще плюс прокурор
Відповісти
Останні новини
Коли поліцейським дозволено використовувати зброю проти населення у різних країнах. ФОТО
30 листопад, 2014, 13:25