У волинській міліції радять, як вберегтися від обмороження

У волинській міліції радять, як вберегтися від обмороження
У зв’язку із зниженням температури працівники сектору охорони здоров’я УМВС України у Волинській області звертають увагу волинян на тому, як можна вберегтися від обмороження.

"Основною, а часом і єдиною причиною відмороження є тривалий вплив низьких температур на тканини тіла, однак у розвитку відморожень важливу роль відіграють також обтяжуючі фактори, що сприяють більшому прояву й посиленню дії холоду", - цитує начальника сектору охорони здоров’я УМВС у Волинській області Валентина Подойлова прес-служба відомства.

"Серед метеорологічних факторів, що сприяють відмороженню, вагоме значення має вологість. Описано численні випадки відморожень при температурі повітря +5, +10°С. У нас на Волині вологість повітря завжди вкрай висока, а збільшення вологості повітря знижує його теплоізоляцію та сприяє підвищенню теплових витрат", - розповідає Валентин Подойлов.

"З інших кліматичних факторів, що сприяють відмороженню, слід зазначити силу вітру. Люди легше переносять морозну погоду, якщо повітря сухе, малорухоме, ніж температуру, близьку до нуля, і наявність підвищеної вологості або сильного вітру", - додає він.

За словами начальника сектору охорони здоров’я, велике значення має теплоізоляційна захищеність. У це поняття входить не тільки вид теплоізоляційного матеріалу, але й особливість його використання. Навіть тепле, але тісне взуття приводить до набряклості кінцівок, порушення кровообігу в них і сприяє виникненню відморожень.

Не варто забувати і про загальну опірність організму, - каже він. Так, нерухомість людини, затуманення свідомості, різні екстремальні стани (важка травма, поранення), а також хронічні захворювання серця й судин із недостатністю кровообігу також сприяють виникненню відмороження й збільшують його силу.

"У розвитку відмороження велике значення має алкогольне сп'яніння. Дія алкоголю підвищує тепловтрати внаслідок розширення шкірних судин і підвищеного потовиділення. Сприяє відмороженню також тривале розслаблення мускулатури при змушеному положенні, максимальне згинання кінцівок у суглобах", - каже Валентин Подойлов.
Що слід зробити при отриманні холодової травми?

Насамперед необхідно розігріти та розтерти ту частину тіла, яка піддалася дії низької температури. Але не слід розтирати снігом, оскільки можна травмувати шкірні покриви і занести інфекцію. Краще зробити це м´якою тканиною, 70-відсотковим розчином спирту. При відчутті болю на шкіру можна нанести зволожуючий крем або знеболювальний гель.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зате самі "правоохорнці" надають перевагу вживанню 70-відсоткового розчину спирту всередину організму..
Відповісти