10 неймовірних фактів про Луцьк ХХ століття. ФОТО

10 неймовірних фактів про Луцьк ХХ століття. ФОТО
Кожен населений пункт має у своїй історії факти, які, з точки зору сьогодення, здаються неймовірними і цікавими. «Фішка» таких фактів – у їхній разючій відмінності від того, що можна очікувати.

Необов’язково ці події стосуються минулого, але історія надає їм особливого шарму.

За кільканадцять століть луцької історії назбирався чималий масив «неймовірних фактів». ВолиньPost пропонує 10 несподіваних фактів з історії Луцька у ХХ столітті.

1. Дирижабль бомбардує Луцьк


Маловідомо, але в часи самого початку Першої світової війни над Луцьком і Волинню літали дирижаблі. Це були на той час ворожі німецькі та австрійські «повітряні кораблі».

Один із них через воєнні пошкодження упав неподалік Луцька. Це сталося у грудні 1915 року. А перед тим – восени 1914 року – імовірно, дирижабль бомбардував спочатку Варшаву, а потім Луцьк.
Дирижабль LZ-39, який упав біля Луцька
Дирижабль LZ-39, який упав біля Луцька

2. Велосипеди з номерами

101 рік тому «нероби» міської управи придумали новий податок для лучан: брати кошти за номерні знаки для… велосипедів! Насувалася Перша світова, і гроші в міській казні були аж ніяк не зайві.

«Городская Управа имѣетъ честь доложить, что сборъ со включеніемъ платы за снабженіе велосипедовъ… нумерными знаками не долженъ превышать въ годъ 1 руб. 50 копъ. съ велосипеда», - ішлося в повідомленні.
Такими могли бути луцькі номерні знаки на велосипеди
Такими могли бути луцькі номерні знаки на велосипеди

3. В громадських місцях було прийнято плювати

Зіґмунд Фройд якось описав як нормальний випадок, коли він прийшов додому до однієї клієнтки і не знайшов там плювальниці. Психоаналітик прийняв просте рішення: плюнув їй на підлогу.

У міжвоєнному Луцьку плювати на підлогу було суворо заборонено. Санітарний відділ міського магістрату турбувався про санітарний стан. У громадських місцях Луцька висіли оголошення про використання спеціальних плювальниць. В архіві області зберігся один із таких.

«Оголошення! Плювати тільки в плювальницю. Плювки є розсадником сухот. Винні у плюванні на підлогу караються штрафом 1000 злотих або арештом на 3 місяці», - наголошував суворий імператив магістрату.
Подібні оголошення висіли в Луцьку
Подібні оголошення висіли в Луцьку

4. Польське золото привезли до Луцька

У 1939 році в Європі вже пахло війною, тож керівництво Банку Польського у Варшаві, як і багатьох інших європейських столиць, складало плани порятунку банківського золотого фонду. 4 вересня перша партія золота покинула столицю. Наступного дня 38 тонн золота загальною вартістю 463 мільйони тодішніх злотих зі столиці вивезли до Любліна.

Проте німці швидко просувалися углиб країни, тому в Любліні золото не затрималося довго. 7 вересня 30 автобусів та автомобілів з золотом прибули до Польського банку в Луцьку.

Між 9 та 13 вересня залізничним сполученням золото покинуло Луцьк. Вже 13 вересня 38 тонн скарбу сконцентрувалося на кордоні з Румунією і згодом покинуло державу.
Карта руху польського золота по світу
Карта руху польського золота по світу

5. Луцькі танки

В другій половині 1930-х років у Луцьку працював танковий завод. Це не було повне завершене виробництво танків, тут їх складали частково.

У Луцьку виготовляли польські легкі танки 7ТР. В основному вони були задіяні під час оборони Варшави. Всього у Польщі зробили півтори сотні таких танків. Цехи, які після війни залишилися в Луцьку від заводу, стали основою сучасного заводу «Мотор».
Танки 7ТР були присутні і на параді військової техніки в Луцьку у вересні 1938 року, що відбувався на теперішньому проспекті Волі
Танки 7ТР були присутні і на параді військової техніки в Луцьку у вересні 1938 року, що відбувався на теперішньому проспекті Волі

6. Єврейське повстання

Усім відомий факт повстання у Варшавському гетто у квітні 1943 року. Через антилюдські умови утримання, хвороби, смерть та голод євреї збунтувалися проти режиму. Проте ще до повстання у Варшавському гетто відбулося кілька менших бунтів. Один із перших єврейських бунтів Другої світової відбувся у Луцьку.

Коли нацисти захопили місто, вони, окрім традиційного єврейського гетто, утворили ще й трудовий табір. Він розташовувався у приміщенні гімназії імені Глікліха (тепер тут Педагогічний коледж на проспекті Волі). Тут перебувало приблизно 500 євреїв. У грудні 1942 року вони здійснили повстання.

Бунтівники зробили 3 атаки на охоронців табору. Під час останнього втікачі були розстріляні з кулеметів. Повстання було придушене.
Меморіальна дошка загиблим євреям луцького трудового табору. Висить на приміщенні Педколеджу, де було повстання у 1942 році
Меморіальна дошка загиблим євреям луцького трудового табору. Висить на приміщенні Педколеджу, де було повстання у 1942 році

7. Луцьк - одне з перших міст Європи "житлового бджільництва"

Уже відомим і популярним став факт, що в Луцьку є будинки, згруповані оригінальним способом – у плані (простіше кажучи, з космосу) вони виглядають як соти. Ідеться про групу будівель між проспектами Соборності, Молоді, Відродження.

В деяких європейських містах подібний прийом після війни вже застосували, але луцькі архітектори з цим не були знайомі. Важливо не тільки те, що цей спосіб вперше в СРСР застосували в Луцьку. Цю ідею придумали місцеві архітектори. Їм слово.

«Пам'ятаю, де і коли прийшла ідея блокувати будинки під кутом 120 градусів. Якось йшли ми, я і архітектор Василь Маловиця, майбутній головний архітектор проекту 33-го мікрорайону, до новобудов на вулиці Львівській, які через кілька днів мали здаватись в експлуатацію. Ці будинки для нас обох були настільки гидкими (адже ми закінчили художній інститут), що й дивитись на них не хотілось. Та куди дітись? А якщо, подумав я, взяти дозвіл на розробку шестикутної блок-секції? Не ставити будинки паралельно, а компонувати їх довільно за довжиною із різними поворотами?», - згадував архітектор Ростислав Метельницький.

У Києві їм погодили проект. Так і постали в Луцьку з кінця сімдесятих будівлі під кутом 120 градусів, які виглядають як соти.
Луцькі соти на макеті проекту. Фото з книги Луцьк. Архітектурно-історичний нарис
Луцькі соти на макеті проекту. Фото з книги Луцьк. Архітектурно-історичний нарис

8. Один з найкращих автомобілів Європи

Багатьом відомо, що перший в СРСР передньоприводний автомобіль виготовляли саме в Луцьку. Це був один із варіантів відомої «Волинянки». Проте багато хто (не знав і) забув, що в 1978 році на Туринській виставці в Італії ЛуАЗ 969М увійшов у десятку найкращих авто Європи. А через рік на виставці у Чеському Будейовіце (сюди свого часу прямував Бравий Швейк) авто отримало золоту медаль як найкращий автомобіль для села.

Це авто ще має немало рекордів і славних сторінок історії.
Луцькі автомобілі на в'їзді в Струмівку
Луцькі автомобілі на в'їзді в Струмівку

9. Луцьк був єдиним західноукраїнським містом, яке мало два аеродроми: військовий на Вишкові, цивільний - біля Крупи.

А Загалом впродовж історії в Луцьку було 5 аеродромів, 4 з яких – на території міста. Перший аеродром розташовувався в районі нинішньої вулиці Гулака-Артемовського, другий протягом дуже короткого часу – біля теперішнього вокзалу, третій – на місці ПортСіті, четвертий – на Вишкові, п’ятий – у Крупі.
Німецькі солдати  на фоні літака 89-го винищувально-авіаційного полку, який базувався в Луцьку. Характерна особливість літаків полку - зображення блискавки
Німецькі солдати на фоні літака 89-го винищувально-авіаційного полку, який базувався в Луцьку. Характерна особливість літаків полку - зображення блискавки

10. Найзеленіше місто країни

У 1970-х роках Луцьк визнали одним із найзеленіших міст СРСР. Через велику кількість зелених насаджень, великий парк і цілу низку скверів Луцьк вважався дуже «зеленим» містом. Дерева росли у місті буквально скрізь. У сімдесятих і вісімдесятих роках навіть замок Любарта був залитий листям фруктових і не тільки дерев, між якими проглядалися стежки.

Нині, за підрахунками, Луцьк знаходиться на 28 місці в Україні за площею зелених насаджень на одного мешканця з показником 6,4 квадратного метра при нормі 20 квадратних метрів.
Зелений Луцьк сьогодні. Фото з готелю Лучеськ
Зелений Луцьк сьогодні. Фото з готелю Лучеськ

Це лише мала частина цікавого поруч.

Підготував Олександр КОТИС

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
10. Найзеленіше місто країни - и благодаря [] Антону Федоровичу, он стал лысым, как стол
Відповісти
хороший і цікавий матеріал
Відповісти
Зазначте будь ласка автора цієї статті
Відповісти
Котис Олександр :)
Відповісти
ЦІКАВО. ДЯКУЮ
Відповісти
Чому ворожі німецькі та австрійські а російські вам не ворожі окупанти
Відповісти
Тому що Росію окупували 7 мільйонів українців.
Відповісти
Дуже цікава стаття,повірити неможу що на території порт сіті був колись аеродром,і 1-ий факт теж вразив!!!!
Відповісти
А що там вірити? Його прекрасно всі пам"ятають.
Відповісти
З аеропорту, який дислокувався на території нинішнього Порт Сіті, я літав у Львів, будучи студентом. Квиток на "кукурузник" коштував 4 радянські рублі, а мякий автобус -3,75. Таксі до Львова по лічильнику коштувало 16 рублів - по 4 рублі на рило. 40 хвилин страху разом з злетом і посадкою - і я у Львові. "Блювотна" була справа, але вигідна в економії часу. "Кукуруза" ходила в Камянець-Подільський, Одесу, Київ і у віддалені райцентри області (навіть в село Ветли, що на Любешівщині). Памятаю 5-тигодинний переліт з Одеси з проміжною посадкою в К.-Подільському. Останній не прийняв посадки, бо був сильний вітер. "Клигали" до Луцька. Літак так кидало, що люди забльовані і ледь живі вилазили з цієї етажерки. Я виліз (не вийшов!) з літака, впав на землю і лежав нерухомим хвилин 10. Аеропорт починався зразу біля залізниці, там стояло затишне на той час кафе, а закінчувався (злітна смуга), де нинішня вулиця Чорновола. Цієї смужки вистачало для злету маленького літачка з 12-ти пасажирами на борту.
Відповісти
Я теж літала на кукурузнику з Луцька в Тернопіль.
Відповісти
сміюся. цікаво і щиро написано. і колоритно))))
Відповісти
щиро дякую за таку цікаву подорож у історію міста. такі статті хочеться читати.
з повагою,
Відповісти
Єврейське повстання це реально найзвичайна подія)))))
Відповісти
??????????????????
Відповісти
котис може завалить і менш неймовірними фактами... береже на потім... однозначно
Відповісти
Дуже цікавий матеріал, друкуйте більше і частіше. Місто де я народилася і прожила 23 роки. Найкраще місто на землі !!!
Відповісти
Найкраще місто на землі !!!
Відповісти
А що це за зірочки на німецьких літаках?
Відповісти
Ваше дослідження просто надзвичайне! Певне, не мало в архівах посиділи і з бабусями наговорились вдосталь :)
Щодо зауважень: перед публікацією статтю варто піддавати корекції, адже такий інформаційний нектар (особливо для лучан, велике Вам спасибі, Олександре) хочеться читати із задоволенням, не відволікаючись на дрібниці. Чекаємо ще!
Відповісти
Дякую,дуже цікаво. Друкуйте більше таких цікавинок для лучан.
Відповісти
Дякую,дуже цікаво. Друкуйте більше таких цікавинок для лучан.
Відповісти
Останні новини
10 неймовірних фактів про Луцьк ХХ століття. ФОТО
15 січень, 2015, 15:51