Як волинські шахтарі мітингують у Києві. ФОТО

Як волинські шахтарі мітингують у Києві. ФОТО
Волинські шахтарі приєднались до мітингу за збереження вугільної галузі, що проходить у Києві під вікнами Кабміну.

Про це повідомляє "БУГ".

В цей час у Києві відбулась зустріч мера міста Нововолинська Віктора Сапожнікова і міністра вуглепрому Володимира Демчишина. Урядовець запропонував місту Нововолинськ 200 мільйонів гривень на вугільну галузь. Натомість міський голова Сапожніков не був задоволений цією сумою, заявивши, що це покриє лише заборгованість із заробітних плат та кредитів, а на добудову шахти № 10 – не вистачить.

Згодом до мітингарів приєднались голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, народні депутати Ігор Гузь, Павло Кишкар, Сергій Каплін та Олег Мусій.

Із трибуни біля Кабінету Міністрів народні депутати України повідомили шахтарську громаду, про те що о 12:00 було домовлено про зустріч із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, яка запланована на 14:00.

На ній також будуть присутні Володимир Демчишин та його заступник Юрій Зюков, лідери профспілкових шахтарських організацій, народні депутати України.

Планується створення робочої групи, яка у короткі терміни, складе чіткий план вирішення основних питань. По-перше, це погашення заборгованості із заробітних плат, по-друге, реанімація фінансування вугільної галузі, по-третє відновлення порядку у вугільній галузі. Депутати вимагатимуть підписання прем’єр міністром між профспілками та урядом документу, де прем’єр зобов’язується особисто контролювати виконання рішень напрацьованих робочою групою.

“О 14:00 розпочнеться стіл переговорів, де буде висловлена чітка і наполеглива позиція, і якщо вона не буде врахована, протести будуть продовжені і можуть перейти у русло політичних рішень, зокрема, відставки Прем’єра”, – сказав народний депутат Сергій Каплін.

“Прем’єром було задекларовано, що у нас є декілька днів, щоб цією робочою групою напрацювати кінцевий документ, де буде розписано про те, як має відбуватись фінансування вугільної галузі, які змінити до бюджету будуть включені, що має бути зазначений графік погашення заборгованості, має бути введена фіксована ціна на вугілля та збереження соціального захисту для шахтарів. Після засідання уряду має бути оприлюднене рішення про створення робочої групи”, – зауважив народний депутат Олег Мусій.

Народний депутат Ігор Гузь, наголосив, що основна і найважливіша вимога, це закладення коштів у бюджет на вугільну галузь, друге - це інформування гірників, і, зокрема, нововолинських, про майбутню роботу шахт (чи буде приватизація, структуризація і т. д.). “Конструктивні кроки є, потрібно діяти далі” , – зазначив нардеп.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це так працює уряд Яценюка?Це треба було дочекатись бунту шахтарів,аби щось створити,щось обговорти?Це явна політична та економічна непрофесійність,а простіше-нездатність до вирішення покладених обовязків міністра та повне неволодіння ситуацією в міністерстві Яценюком.
Відповісти