На Волині українська церква не хоче жити в «русском мире»

На Волині українська церква не хоче жити в «русском мире»
На Волині і зокрема у Луцьку існує проблема національної та релігійної ідентичності.

Про це стало відомо під час круглого столу на тему: «Українська церква: між «русскім міром» та українським світом» 5 лютого.

Для обговорення проблеми національної та релігійної ідентичності були запрошенні релігієзнавці, громадські діячі, а також представники Української православної церкви Київського і Московського патріархатів. Утім представники УПЦ МП так і не прийшли на засідання круглого столу.

Представник Української миротворчої школи та інформаційного центру «Майдан моніторинг» Володимир Ханас розповів, що його організація нині займається проблемою прикордонних конфліктів в Україні та національної і релігійної ідентичності.

«На Волині наша миротворча школа взяла до уваги дві основні проблеми цього краю - «заморожений» польсько-український конфлікт і питання релігійної та національної ідентичності. Завдяки нашим дослідженням ми з'ясували, що по усій Україні люди, які живуть на неокупованих територіях, не усвідомлюють усіх реалій війни. Ми переконались, що у нашої країни до цього часу немає стратегій боротьби в інформаційній війні із Росією та з'ясували, що українці не знають, як будувати децентралізацію влади», - зазначив Ханас.

Під час круглого столу, представники громадськості та церков гостро обговорювали тему існування проросійської церкви на території України та можливість об'єднання двох патріархатів і створення єдиної української помісницької церкви.

Священнослужитель Української православної церкви Київського патріархату Віталій Собко зазначив, що поділ православних вірян на київський і московський патріархат в Україні є великою трагедією для держави.

«Я переконаний, що якби в Україні була одна православна церква, то багатьох неприємностей вдалося б уникнути. Російська держава зробила кроки, які змушують українців прозрівати і бачити реальний стан речей. Духовне пробудження відбувається за допомогою ворога. На нашу думку, єдина помісна православна церква в Україні є потрібною, але реалізувати цей задум важко. Ворог використовує релігійні почуття і навіть канони релігійного життя, щоб показати, що в Україні не може бути єдиної помісної церкви», - мовив отець Віталій.

Священик переконаний, що поки в Україні і надалі існуватиме церква, яка фінансується із Москви, миру у нашій країні не варто чекати. Він закликає українців не ходити до церкви московського патріархату.

«Православні громади повинні якнайшвидше виходити із-під юрисдикції цієї церкви, держава повинна припинити її підтримувати, але ці завдання не можна здійснювати насильницькими методами. Українці повинні самі усвідомити, що московську церкву варто оминати. У російській церкві і надалі зберігається традиція, коли священики є агентами ФСБ. Це найпідступніша зброя агресора, яка духовно завдає кривди українцям», - резюмував Собко.

Представник Волинської обласної ради Василь Гайдук вважає, що релігійний конфлікт між православними варто вирішити юридичним шляхом. Він також зазначив, що на Волині були випадки, коли православна громада московського патріархату переходила у київський патріархат. Але віряни зустрічаються із проблемою, коли церковне майно доводиться відстоювати у судах.

Учасники круглого столу зійшлись на думці, що існування на території України проросійської церкви ставить під загрозу подальшу безпеку нашої держави. Під час обговорення було неодноразово згадано про випадки, коли волинські священики УПЦ МП відверто заявляли вірянам, що невдовзі «зелені чоловічки» Путіна прийдуть на волинську землю.

Через відсутність на круглому столі представників УПЦ МП нам так і не стало відомо, що вони можуть сказати із цього приводу, і чи бачать у майбутньому можливість об'єднання двох православних церков, які ворогують.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 44
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це не українська церква ворогує, а РПЦ заявами про канонічність ,створює ворога з всіх церкв.
Відповісти
Закрийте коментарі. бо за такі нападки на церкву буду гризти горло!!! це все (в цій статті)політака така про яку говорить Кузьма Скрябін!
https://www.youtube.com/watch?v=9r2Qkr547xU
Відповісти
В Російській церкві - батюшки ФСБешники, а в Українській СБУшники. Сама по собі церкува себе дискредутувала. Янукович годив в Російську, Вальцман та ющенко в українську, а коли місця невистачило Юлії Тимошенко "літала" до католиків. В Турчинова взагалі особиста - "кривавий пастор". Із двох зол вибирапють меньшу - хай залишається українська. Церква Російського патріархату гроші виводить в Росію, Так звана Українська у візантію і теж частково в Моску (Всеж таки спільний бізнес).Греко - католики та католики в Рим до папи римського. А суми там такі, що жодний наркотрафік чи продаж зброї зовсім не спливають. Одним словом церковники... А вівці божі слухають пастирів і дають себе стригти, потім плачуться, що грошей на АТО чи для економіки не має...
Відповісти
Кому на Русі жить хорошо? Попу та псу!
Відповісти
2 Тим., 296 зач., III,
Да и все, желающие жить благочестиво во Христе Иисусе, будут гонимы.
13Злые же люди и обманщики будут преуспевать во зле, вводя в заблуждение и заблуждаясь.
14А ты пребывай в том, чему научен и что тебе вверено, зная, кем ты научен.
Відповісти
"На Волині і зокрема у Луцьку існує проблема національної та релігійної ідентичності. Про це стало відомо під час круглого столу"
А я думав, що про цю проблему було відомо трішки раніше, ще до круглого столу
Відповісти
А це нічого, що круглий стіл провели в той час, коли речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук на Сході України передавав допомогу сиротинцям в АТО?
Відповісти
А пан Марчук єдиний у Луцьку священик від УПЦ МП? Чому він нікого не відрядив на цю зузстріч?
Відповісти
Чергова гризня за гроші пастви.
Відповісти
Представники УПЦ МП не прийшли...Ну,ви,мужики і даєте!Ви що,справді надіялись,що Ніфонт і п"ята колона будуть обговорювати питання єдиної церкви?По-перше,Кіріл не дав "добро",а по-друге,є справи важливіші-он треба терміново зірвати мобілізацію.Грошики то з Москва-сарая взяли-потрібно відпрацювати.
Відповісти
За наклепи на церкву будете відповідати перед Богом!
Відповісти
Сам факт ведення агресивної політики та війни з Україною політичною (Путін) та духовною (Кіріл) Москвою мав би спонукати свідомих волинських прихожан Московського патріархату зректися довіку цієї церкви. Православя історично зародилось на Київській русі. Як греко-католик я глибоко поважаю православя, оскільки воно дуже близьке мені. Однак якщоб моя церква вела війну проти мого народу, або хоча б не могла публічно засудити таку війну, я б наступного дня зрікся такої церкви. Адже зречення церкви не означає зречення віри, релігії і Бога. Отямтесь Волиняни. Україні давно потрібна Єдина помісна православна церква.
Відповісти
Ви слабі люди і не розумієте , що то взагалі таке " єдина помісна православна церква"
Відповісти
Цитата з тексту: "У російській церкві і надалі зберігається традиція, коли священики є агентами ФСБ. Це найпідступніша зброя агресора, яка духовно завдає кривди українцям», - резюмував Собко.та: волинські священики УПЦ МП відверто заявляли вірянам, що невдовзі «зелені чоловічки» Путіна прийдуть на волинську землю.
"-це просто жах яка неправда з вуст отця ,а ми ще хочемо розуміння істинності віри. Країна чудес!!!!!!!!
Відповісти
Це Вам просто ПРАВДА очі коле.
Відповісти
Про "зелених чоловічків" говорив не отець Віталій, а інші учасники круглого столу, зокрема і депутат облради Собуцький
Відповісти
вже дістали, допоки ви будете вирішувати куди людям ходити, в яку церкву.Може силою будете заводити людей в той чи інший храм?
Відповісти
Українська церква Київського патріархату - причина зла між конфесіями.
Відповісти
Ірина, Ви не ватник??? Вам не набридло цілувати руки попам???
Відповісти
Хіба може віруюча людина коментувати: зректися церкви. Безбожники, схаменіться! На церкву нашу, дійсну церкву, роблять наклепи прихильники Київського патріархату, нічого подібного священники не говорять!
Відповісти
А Ви в якій державі живете, що московський патріархат - ваша церква? А церква Київського патріархату НЕ ДІЙСНА??? А хто вам так сказав??? А може Вас надурили? Я б вам задав ще дуже багато запитань...
Відповісти
А я вам задав би теж багато запитань Вам!!!! місцевий житель
Відповісти
Весь негатив і бруд ллється з кп. Ніяк вони не можуть заспокоїтися,хочуть хоч чимось виділитися,своїми такими виступами ви тільки настроїте людей агресивно,а щирі віряни і прихожани упц до вас не перейдуть ніколи
Відповісти
Кожна людина самостійно вибирає в яку церкву ходити. В Україні вже давно була б помісна церква як би не Філарет. Бо Філарет тільки себе бачить настоятелем помісної церкви. Та не суди не судим будеш.
Відповісти
Я пропоную припинити пустопорожні публічні обговорення цієї теми. Все вже і так зрозуміло! МП перейшов рубікон! Назріла серйозна і кропітка робота. Необхідно створити комітети із залученням релігієзнавців, істориків, працівників СбУ,авторитетних громадських діячів.Результатом роботи цих комітетів повинно стати збір інформації та конкретних фактів антидержавної, антиукраїнської, антигуманної діяльності попів МП та активістів-прихожан, які виступають з агітаційно-пропагандистською діяльністю. Подивіться навіть на риторику коментів до цього матеріалу адептів МП. Голос путіна-гундяєва чуєте? Ми говоримо, що проти нашої держави вчиняється брутальна збройна агресія,гинуть наші люди - нам відповідають це не ми, це громадянська війна. Ми говоримо агресору, що є документально зафіксована ваша присутність, ваша зброя - нам відповідають, що це брехня і фотошоп. Так і з МП! Ми стверджуємо, що МП веде зрадницьку підступну і ворожу діяльність, є конкретні факти (свідки, документи) - нам канонічні відповідають:"На церкву нашу, дійсну церкву, роблять наклепи прихильники Київського патріархату, нічого подібного священники не говорять!" Починається істерика із запльовуванням очей: "вже дістали, допоки ви будете вирішувати куди людям ходити, в яку церкву.Може силою будете заводити людей в той чи інший храм?", "Українська церква Київського патріархату - причина зла між конфесіями". Або ще будуть цитати з "пісанія" і зречення від держави, бо церква від неї відділена (ну то не гайтеся у зрадницьку антидержавну політику!) Зрозуміло ,що з цими істерично-психопатичними людьми з тяжким діагнозом "православія головного мозга", вражених технологіями НЛП діалог неможливий і не потрібний! А отже: збір фактів, документів, свідчень про диверсійну антидержавну політику МП і передача до суду із вимогою заборони діяльності цієї злочинної організації!
Відповісти
В когось вже істерика)))ну так вже церква людину нервує, заспокойтеся,віряни не допустять того , що ви тут понаписували)))
Відповісти
В якій церкві хрестили моїх дідів,прадідів,мене і я своїх дітей,внуків -в таку церкву я буду ходити до кінця своїх днів. І ніякі наклепи з боку УЦКП мене не переконають!!!!
Відповісти
Дозвольте поцікавитися: Скільки коштів перерахувала церква МП на придбання засобів захисту для українських солдат:автомобілі, бронежилети, каски, берці і т.д.? (во і'мя спасіння їхнього життя). Скільки коштів витратили на придбання продуктів для українських солдат?(во і'мя спасіння їхнього життя). Скільки коштів витратили на придбання медикаментів для українських солдат?(во і'мя спасіння їхнього життя). Скільки коштів витратили для лікування, протезування українських солдат?(во і'мя спасіння їхнього життя. Скільки разів побували на передовій з капеланською місією серед украінських солдат?(во і'мя спасіння їхнього життя). Скільки разів звернулися до свого кірюши гудяєва, щоб він втрутився в ситуацію і хоча б намагався припинити кровожерливу агресію росії проти України, щоб перестали гинути українські солдати?(во і'мя спасіння їхнього життя)Скільки разів робилися молебни за українських солдат?(во і'мя спасіння їхнього життя). Скільки коштів передано вдовам, сиротам, батькам загиблих українських солдат?(во і'мя спасіння їхнього життя). НУ, ЧЕКАЮ ВИЧЕРПНОЇ ВІДПОВІДІ!
Відповісти
Не полінуйтеся-зайдіть на сайт волинської єпархії, для вас там буде вичерпна відповідь
Відповісти
Скільки храмів захопили??? Скільки обману і бруду на православних християн вилили???
Відповісти
Пане Віталій Собко,ви відверто брешете людям,не один православний священник ніколи не говорив.Вам не соромно наводити наклеп?Я розумію вашу злість на УПЦ,то му що в православну церкву більше вірян ходит ніж в кп.Не слід вам наводити наклеп на священників православних.Бог вам суддя!
Відповісти
Наталя, а далі діда-прадіда ви свого родоводу не ведете? Ну то тоді початок світу для вас почався з 1917 року, жовтневої революції і совєцькой власті! Я свій родовід веду від Андрія Первозваного, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Данила Галицького - тому моя віра православна КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ, бо там хрестилися мої предки!
Відповісти
На скільки я знаю повік в Києві патріарха не було !!! А Андрій Первозваний не в Києві хрестився а Княгиня Ольга не з Києва православ'я привезла а з Константинополя і Хрестилася Вона там!!!А не так званий "Київський патріархат" самостворений в 1992 році паном Денисенком М.????
Відповісти
Але ти, Саня, відмочив! Вчи історію хоча б за підручниками середньої школи, а не за малограмотною маячнею погано освячених попівських агітаторів з амвонів церков МП! Воїстину православіє головного мозку! москва - століца міра і центр всесвітнього православія, кірюша гундяєв -святий! Господи, правда таки, якщо хоче Бог покарати, то розум відбирає! Але щоб так масово?!!
Відповісти
Цікаво: - Ваші предки хрестилися після 1992 року-коли Філарет (Денисенко)- він же і Антонов -КГБіст -зробили роскол в українському православ*ї??????
Відповісти
А Я ТО ДУМАЮ, ЧОМУ В"ЇДЛИВИХ КОМЕНТІВ З ОСКАЛОМ НА УКРАЇНСЬКУ ЦЕРКВУ ТАК МАЛО? А ЦЕ "БАТЮШКА" МАРЧУК ПОЇХАЛИ З ВОЛИНІ ДО СВЯТОГІРСЬКОЇ ЛАВРИ, ЯКА ЦІЛЕ ЛІТО ДАВАЛА ПРИТУЛОК СЕПАРАТИСТАМ...
Відповісти
Чому ви така зла? Ви ж не знаєте що буде завтра.Можливо життя Вас ще навчить. Люди незалежно від політичних і релігійних поглядів повинні залишатись людьми.
Відповісти
Пригадався анекдот. Заходить у лазню єврей з хрестиком на шиї. Йому тут же порекомендували якось визначитися: або труси вдягнути, або хрестика зняти. Отож "каноніческіє православниє" якось визначтеся:або перестаньте називати свою церкву українською православною, встидливо замовчуючи "МП", або вдягніть кокошніки, косовороткі і лапті - хай все стане на свої місця! Бо які ж ви УКРАЇНЦІ??? Так - ГРЯЗЬ МОСКВИ! ха-ха-ха
Відповісти
Ви така обізнана в церковних справах?!, напевно Ви дуже віруюча і в церкву кожної неділі ходите, в Бога вірите, ближніх дуже любите і знаєте де чиє місце.Напевно у Вас дуже хороший духівник що так Вас на путь істинний направляє.Куди нам простим християнам до Вас ?!
Відповісти
Як приємно спостерігати за гризнею хрестанутих.))
Відповісти
Поки наша краіна буде примножувати правосляв*я головного мозку,- не бачити нам ні Правди ні Євросоюзу. Подивіться на православну Грецію. Одні проблеми.
Відповісти
Ось де тепер вилазять усі прогалини нашої вітчизняної освіти! Де не допрацював вчитель - прийшов московський піп! Скільки мракобісся московського розвелося! Втрачене покоління! Уявляєте, якщо завтра до нашого дому прийде московський окупант (не дай Боже)скільки посіпак і зрадників знайдеться!Лиш треба зайти до церкви МП! Таке враження, що вони не живуть в Україні, що не служать у війську їхні сини й чоловіки, що ніхто не загинув серед їхніх рідних чи знайомих! Що дивуватися з донецьких людей, коли московська церква так відпарила мізки волинякам!
Відповісти
Ви люди сваріться за церкву,і забудьте за долар(21грн нацбанк),високі ціни і низькі зарплати.УПЦ(як дехто каже мп)теж молиться за україну.Скільки мільйонів на АТО передали і передають,продукти,одяг.А скільки упц прийняла біженців!Виходить українець нищить українця(УПЦ КП ПРОТИ УПЦ,а москалі радіють цьому!Не звинувачуйте один одного,а обєднуйтесь і моліться за мир в україні!!!!!!СЛАВА УКРАЇНІ!!!!!
Відповісти
В МинОбороны уже два месяца как создан одел кибермобилизационный. Задача -отслеживание ID "диванных патриотов". Работают совместно с профильным отделом СБУ
Відповісти