АТО «по кишені»: скільки доведеться викласти мобілізованим волинянам. ФОТО

АТО «по кишені»: скільки доведеться викласти мобілізованим волинянам. ФОТО
Коли розпочалася нова хвиля мобілізації, волиняни стали значно активніше шукати берці, військову форму, термобілизну тощо. Адже звістки про складні, інколи нелюдські, умови служби на передовій стимулює забути про побутову техніку чи предмети розкоші і викласти все, аби мобілізовані волиняни поїхали на фронт максимально готовими.

Оскільки на державне забезпечення розраховувати не приходиться, сім’ї тих, хто отримав повістки, починають гарячково шукати все необхідне для бійців і стають жертвами спекулянтів.

Журналісти ВолиньPost вирішили дізнатися, за яку ціну можна придбати у Луцьку амуніцію для бійців. Для цього ми звернулися у Волинський центр допомоги учасникам АТО, адже саме волонтери, які його створили, чи не найкраще знають, як можна дістати все необхідне без значних комерційних націнок.

Представник центру та активіст «Самооборони Волині» Сергій Рижков – той, хто координує отримання речей із Європи для волинських бійців. Він розповідає про актуальні ціни на амуніцію.

«МИ КУПУЄМО НА ВАГУ...»

Більшість елементів амуніції, які поширюють через центр допомоги АТО – гуманітарка із Європи, куплена на вагу. Саме завдяки цьому, наприклад, американській берці, можна купити у 10 разів дешевше, ніж нові. Така ж ситуація й з формою, підкладками, спальниками тощо.

Однак на такі закупівлі дуже впливають коливання курсу валюти. Адже все купують за євро, а продають - за гривні. Нещодавно Нацбанк «відпустив» курс гривні, через це частина товарів подорожчала, а деякі відмовляються постачати взагалі.

Волонтери зокрема не можуть знайти джерела поставок кевларових касок.

«Зараз шоломів у нас немає, немає виходів. В Європі вже все вигребли, що могли. Тут дійсно є вихід, якщо тільки Самооборона зробить. Вже навіть спонсори є, є гроші, щоб купити кевлар, але просто немає де закупити в Україні. Був один дистиб’ютор, але він не завозить… Станки є, ми можемо навіть сертифікувати виробництво», - каже Сергій Рижков.

Про ефективність такого «кустарного» виробництва амуніції він розповідає на прикладі бронежилетів. Їх, за словами Рижкова, виготовили вже близько 500. Для цього використовують пластини із спеціального сплаву, які закуповує у Швеції одне із київських підприємств. Такі пластини досі використовують для бронювання автомобілів.

«ВЕСЬ КОМПЛЕКТ ФОРМИ У НАС – 650-680 ГРИВЕНЬ, НА БАЗАРІ – 1000…»

За словами Рижкова, ціни у спеціальному магазині, який відкрили волонтери центру, відрізняються від «базарних» на 10-500 гривень, залежно від того, що саме купувати.

Так, берці у магазині при центрі можна купити за 280-480 гривень залежно від ваги та інших факторів. При цьому немає значення, «чорні» це берці чи «жовті». За словами рижкова, «жовті» берці, як правило, американського виробництва, а тому дорожчі. Тому на базарі вони коштують 850-1000 гривень, натомість «базарна» ціна «чорних» - близько 500 гривень. Нові ж американські берці коштують 2500-3000 гривень.

Комплект форми – «кітєль», куртка-парка і штани у центрі можна придбати за 650-680 гривень (до «відпущення» курсу гривні), а на базарі – приблизно за 1000 гривень. Оновлені ціни у координаційному центрі зможуть назвати вже після закупівлі нових партій амуніції.

Термобілизна для бійців коштує 130 гривень, на базарі – 160-170. Підкладки до курток – по 50 гривень. Балаклави – теж по 50 гривень, наколінники – 120.

Тактичні окуляри пропонують за 360-370 гривень (ринок – від 450). Але наразі їх складно знайти, адже через нестабільну гривню деякі постачальники відмовляються це робити. Спеціальні ліхтарі на акумуляторах та зарядний пристрій до них пропонують за 150 гривень.

Звичайно, це не все, необхідне для бійців, однак волонтери не можуть закупити усе, що хочуть.

«Ми залежим від того, що привезуть із Європи. Люди раніше просто возили в Україну гуманітарку, зараз возять військову амуніцію», - каже він.

«ПІДІТЬ ТАМ НА «САМООБОРОНУ», ВАМ ДАДУТЬ», - РАДЯТЬ У ВІЙСЬККОМАТІ МОБІЛІЗОВАНИМ

Оскільки коштів у волонтерів не так багато, просто «роздавати» амуніцію вони не можуть.

«Грошей люди багато не кидають, бо в людей немає грошей. Купити ми нічого не можемо. А людям все потрібно. Вже дойшло до того, що військкомат до нас направляє. До мене цілий день вчора дзвонили, я кажу: «Звідки ви телефон берете», відповідь – кажуть у військкоматі: «Підіть там на «Самооборону», вам там дадуть». Ну а давати немає чого», - розповідає Сергій Рижков.

Через це вони вирішили відкрити магазин військової амуніції та попросили у постачальників відтермінування платежів на 2-3 тижні. Нині магазин розташований на вулиці Грушевського, 22 у Луцьку.

«Ми відкрили магазин, бо бачимо, що їде амуніція в Київ, Харків у магазини, де її продадуть із націнками, амуніція проходить мимо Волині... За тиждень часу ми продали більше 200 речей», - розповідає Сергій Рижков.

При цьому речі «звичайним» людям там продають на 15-20% дорожче, ніж учасникам АТО чи мобілізованим. Щоб купити дешевше, треба показати відповідні документи. Саме тому на фото із магазину подвійні цінники. Також ціни постійно оновлюються через коливання курсу. Деякі із них станом на 11 лютого вже не відповідають тим, які назвав Рижков раніше.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як кажуть наші вороги путлеровци, кому война, а окму мать родная
Відповісти
У Хведчака, що бізнес погано йде, що знову "рекламу" цьому "магазіну" викинули?

Держава ж говорить, що всім забезпечить, не зривайте мобілізацію!
Відповісти
виходить щоб піти в армію треба потратити як мінімум 1500 гривень і держава нагріє руки і самооборона заробить супер даєш мобілізацію УРА
Відповісти
напишіть краще, скільки коштуватиме волинянам ворожа окупація. може це протверезить рагулів, які ховаються від армії за бабськими спідницями.
Відповісти
Не видаляйте коментарі!
Відповісти
Все написано ето лож максимум скидка 20грн чем на базарах реклама

Відповісти
Берци от 500грн идут а пишут 250
Відповісти