Луцькі депутати «провалили» мораторій на виділення землі під нові будинки в місті

Луцькі депутати «провалили» мораторій на виділення землі під нові будинки в місті
Депутати Луцької міської ради не підтримали пропозицію свого колеги Юрія Веги щодо мораторію на виділення землі під індивідуальне будівництво, щоб першочергово давати землю учасникам АТО.

Таке рішення прийняли під час сесії у середу, 25 лютого.

Вега запропонував на розгляд депутатів проект рішення «Про тимчасове призупинення прийняття рішень міської ради щодо надання (відведення) земельних ділянок у приватну власність під індивідуальне житлове будівництво з метою першочергового забезпечення земельними ділянками військовослужбовців, які виконують або виконували завдання зі здійснення антитерористичної операції на cході України».

Згідно із проектом, мораторій не стосується розгляду відповідних заяв мешканців міста Луцька, які призвані Луцьким ОМВК в межах заходів часткової мобілізації з початку 2014 року, контрактників, добровольців та інших осіб, що виконують завдання щодо здійснення антитерористичної операції на Cході України та розгляду заяв щодо земельних ділянок, на яких розташовано нерухоме майно або незавершене будівництво заявника.

Депутата Павло Данильчук запитав у автора проекту Юрія Веги, на який строк планують накладати мораторій, адже в проекті його не визначили.

Вега пояснив, що його вводять до закінчення видачі землі всім учасникам АТО. Нагадаємо, наразі близько 1500 лучан беруть участь в АТО, кожен із них претендує на земельну ділянку. Щоб забезпечити всіх, треба 250 гектарів землі відповідного цільового призначення, яких у Луцьку та багатьох прилеглих селах немає.

Депутати Роман Романюк, Артур Василевський та Олександр Плісецький відзначили, що таке рішення обмежує право на отримання землі всім іншим категоріям, наприклад, афганців, багатодітні сім’ї, Героїв Небесної сотні (сім’ю Василя Мойсея в Луцьку), ветеранів УПА тощо.

Юрій Вега натомість зауважив, що прийняття проекту, мовляв, не обмежує права інших категорій громадян, а просто визначає пріоритети.

Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко повідомив, що на проекті стоять візи про його незаконність, зокрема віза начальника «земельного» управління Сергій Шабали про невідповідність Земельному кодексу і Закону України «Про статус ветеранів війни».

Депутат Павло Данильчук зазначив, що представники фракції ВО «Свобода» нібито «завалюють» хорошу ідею проекту неякісним поданням. Також він закликав не спекулювати на тематиці бійців АТО і Небесної сотні.

Натомість позицію «Свободи» підтримав депутат Андрій Осіпов. За його словами, зараз у Луцьку першість із отримання землі мають бізнесмени, а це рішення дозволить поставити учасників АТО «вище» за бізнесменів.

Заступник міського голови Лариса Соколовська відзначила: не знає, як зможе виконати те, що записане в рішенні, адже механізму реалізації таких пропозицій зараз немає.

У підсумку, "за" проголосували лише 12 депутатів, тому рішення не прийняли.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі депутати «провалили» мораторій на виділення землі під нові будинки в місті
25 лютий, 2015, 16:33