На Волині любителів підпалювати суху рослинність каратимуть жорсткішими методами

На Волині любителів підпалювати суху рослинність каратимуть жорсткішими методами
Внаслідок сухої та сонячної погоди у лютому та березні цього року на Волині збільшились масові неконтрольовані випалювання сухої рослинності.

Про це стало відомо під час прес-конференції заступника начальника управління з держнагляду та контролю у ДСНСУ у Волинській області та начальника Державної екологічної інспекції області 26 березня.

Упродовж лютого і березня поточного року сталося 75 випадків пожеж трав’яного настилу на загальній площі майже 60 гектарів. Внаслідок таких підпалювань, які мають як природний, так і людський фактор, на Волині зареєстровано три випадки торф’яних пожеж.

За словами заступника начальника Управління з держнагляду та контролю у ДСНСУ у Волинській області Сергія Юри, горіння сухої трави часто спричиняло займання прилеглих будівель, дерев та іншої рослинності. Неконтрольовані пожежі сухої трави знищили та пошкодили 44 будівлі.

«Внаслідок самовільного неконтрольованого випалювання сухої рослинності є ризик виникнення лісових пожеж в області. А от, наприклад, у Торчині 8 березня внаслідок такої неконтрольованої пожежі було знищено житловий будинок. Тому нагадую, що такі неконтрольовані пожежі сухої трави, які виникають через умисний підпал, завдають чималих матеріальних збитків і шкодять навколишньому середовищу», - зазначив Юра.

Окрім того, рятувальник зазначив, що управління ДСНС у Волинській області разом із екологічною інспекцією та з правоохоронними органами проводять регулярні рейди щодо виявлення фактів самовільного підпалювання сухої рослинності.

Начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук зазначив, що у 2015 році було проведено близько 80 рейдів щодо виявлення фактів самовільного підпалювання сухої рослинності. Але інспекція потребує більшого фінансування і забезпечення пальним для здійснення таких рейдів.

Також Олександр Ткачук зауважив, що у більшості випадків пожежі сухої трави стаються на полях, які не використовуються людьми. У зв’язку з цим органи місцевої влади створюють перелік земель, які нині не використовуються.

«З кожним роком пожеж сухої трави на Волині стається все менше. Це пов’язано із тим, що люди стали обробляти більшу кількість земель. Земля, яка обробляється, – не горить, тому що там немає бур’янів. Спалювання рештків рослинності не покращить ріст трав. Адже бур’яни повністю не згорають, їхнє коріння і далі проростає у землі», - зазначив головний екологічний інспектор області.

Олександр Ткачук визнав, що підпалювачів сухої трави спіймати на «гарячому» практично неможливо. Але його підлеглі виїжджають на місце пожежі і намагаються наздогнати зловмисників. Чоловік розповідає, що впродовж цього тижня з 23 березня було складено 27 протоколів на фізичних осіб, які вчинили підпал сухостою.

«Складають протоколи у цілях профілактичної роботи. Але нерідко трапляється так, що підпалювачами сухої трави є люди похилого віку, і притягувати їх до відповідальності якось не «піднімається рука». Утім, люди все одно не розуміють, що спалювання сухої рослинності, особливо у вечірній час, негативно впливає на стан здоров’я громадян, які мають легеневі захворювання. На жаль, штрафи не лякають людей, адже пересічний громадянин, який спалював сухостій, заплатить державі від 170 до 340 гривень. А посадова особа, причетна до таких правопорушень, заплатить більше однієї тисячі гривень», - мовив Ткачук.

На завершення Олександр Ткачук і Сергій Юра висловили думку щодо посилення відповідальності за спалення сухої трави, яке несе чимало шкоду як людям, так і природі. На їхню думку, сума штрафу повинна відповідати завданим збиткам від пожеж і суворіше каратися законом.

Олександр Ткачук залишив контактні телефони екологічної інспекції і закликав громадяни дзвонити до нього або на пряму лінію інспекції і повідомляти про незаконне підпалення сухої трави у населених пунктах Волині.

72-33-96 - пряма лінія Державної екологічної інспекції у Волинській області;

(067)-334-28-68 - особистий телефон начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександра Ткачука, за яким можна теж повідомляти про незаконне підпалення сухої трави у населених пунктах Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: пожежа, ДСНС
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині любителів підпалювати суху рослинність каратимуть жорсткішими методами
26 березень, 2015, 13:05