Зі шкільного курсу літератури «Гаррі Потера» таки викреслили

Зі шкільного курсу літератури «Гаррі Потера» таки викреслили
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту нарешті затвердило остаточний варіант програми із світової літератури для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів – вона буде введена в дію з 1 вересня 2013 року.

З остаточної версії нової програми викреслили сумнівні нововведення на зразок Гаррі Поттера, втім, вчителі сподівалися на краще, пише Дзеркало тижня.

Свого часу проект цієї програми викликав бурхливі протести вчителів і науковців. Навіть на колегії Міністерства, де обговорювалися оновлені програми з усіх предметів, проект зі світової літератури викликав найбільше запитань.

Незважаючи на те, що вчителі не вважають затверджений варіант програми якісним, на їхню думку, він кращий від скандально відомого попереднього проекту. Під тиском громадськості з остаточного варіанту програми зникли деякі твори, що викликали найбільше суперечок: поезія Державіна, «Гаррі Потер» та «Балада про прокурений вагон».

Натомість до програми повернулися окремі твори Екзюпері, Вальтера Скотта, Вергілія та Гомера. Реабілітація не торкнулася повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба».

Однак суттєвими недоліками програми залишаються невідповідності змісту деяких творів вікові учнів, руйнування зв'язків із програмами української літератури та історії.

На думку вчителів, усе це призведе до того, що діти сприйматимуть тексти поверхово, без розуміння глибинної суті.

Наприклад «Собаче серце» Булгакова, як і планувалося, буде вивчатися у дев'ятому класі. Однак без певних знань з історії ХХ століття (з якою діти знайомляться у старших класах) цей твір сприйматиметься як цікава казка, кажуть вчителі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Зі шкільного курсу літератури «Гаррі Потера» таки викреслили
23 червень, 2012, 11:09