На Волині хочуть запровадити литовську систему навігації

На Волині хочуть запровадити литовську систему навігації
У Волинській ОДА розглядають можливість впровадження литовської електронної системи навігації на автобусах загального користування.

Про це йшлося під час українсько-литовської конференції у режимі відеоселектору щодо впровадження системи PIKAS на автобусах області, пише Тoplutsk.com.

Участь у конференції взяли перевізники області, директор департаменту інфраструктури та туризму ОДА Іван Мирка, а також директор литовської компанії, що займається впровадженням електронної системи PIKAS Ромас Міцкус.

Тож, Ромас Міцкус наголошує, що ціллю програми є зручний та координований розклад усіх видів наземного, морського та повітряного транспорту.

Діє система з 1982 року. Аналогів у світі, каже Міцкус, немає, тому литовці продають програму користувачам з інших країн. Так, нині система встановлена уже в п`яти державах, зокрема Литві, Латвії, Естонії, Росії та Білорусі.

За допомогою системи в електронному варіанті можна відкрити розклад усіх маршрутів на карті. Там же можна побачити будь-яку точку міста та координувати рух 50-100 маршрутів одночасно. Програма дозволяє контролювати пасажиропотік та інтервали руху транспорту, а також містить редактор карти для встановлення трас маршрутів, зупинок, динаміки швидкості руху між будь-якими точками дороги.

"Незначне збільшення на 20 секунд інтервалу між машинами призводить до їх скорочення. У Вільнюсі нам вдалося зекономили таким чином 3,5 мільйонів доларів. Якість розкладу стала значно кращою і були забрані зайві маршрути, - каже Ромас Міцкус.

Окрім електронної системи, програма включає й встановлення на зупинках захищені склом інформаційні табло із розкладом руху автобусів. Окремі розклади мають вигляд тубусів. Подібна конструкція розміщена й на двох зупинках у центрі Луцька.

Говорячи про вартість такої програми, Міцкус зазначив, що у свій час Вільнюс купував обладнання за значно дорожчою ціною, оскільки тоді вони не були достатньо проінформовані. Тож, витрати міста становили майже 2 тисячі євро. Розумну ціну пропонує литовська компанія, тож обладнання для автобусів вартує 100 євро на одну машину.

У коментарі ВолиньPost Іван Мирка зазначив, що перевізники саме за цю систему, адже вона не має абонентської плати і потребує тільки плати за трафік.

«Це перевага над усіма іншими системами, плюс нам дадуть знижку. Окрім цього, зараз знаходжусь в Польщі, де буду обговорювати це як проект співфінансування за кошти програми транскордонного співробітництва» - проінформував директор департаменту інфраструктури та туризму.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
бояться собаки..
Відповісти
Шановна редакція останній абзац повна нісенітниця.

Навпаки перевізники за саме цю систему адже вона немає абонентської плати і потребує тільки плати за трафік. це перевага над усіма іншими системами.
плюс нам дадуть знижку та окрім цього зараз знаходжусь в польщі де обговорю це як проект співфінансування за кошти програми транскордонного співробітництва.
Відповісти
Адекватна одноразова плата за обладнання і ніяких дибільних абонплат, трафік зараз вартує копійки.
Відповісти
все добре, але нащо тоді стільки грошей викинули на "МАК" від Візора? це перше питання, друге питання, зараз вже стоїть система навігації, той самий "МАК", але 50% маршруток їздять не по графіку, і їм за це ніхто, і нічого не робить. Питається, який сенс встановлювати цю систему, якщо немає ніяких "плюсів"?
Хай краще подумають над обліком пасажирів, тобто - електронні квитки, турнікети - так щоб власники маршруток "обілечували" всіх пасажирів. Бо на осінь знову очікується подорожчання долара-бензину, і перевізники знову заспівають пісеньку які збиткові перевезення. Не так?
Відповісти
мак це луцькя говорю про область і європу, ця система повністю інтегрована в європейську систему і в гуглсервіси. а всп інше це динозаври.
Відповісти
Мені досить дивно чути від пана Івана про планування впровадження литовської системи моніторингу громадського транспорту в області не вивчивши систему моніторингу яка працює в Луцьку.
Система МАК - це повністю український виріб і всі цикли розробки від конструювання, створення зразків на 3Д принтері, лиття форм, розробка та виготовлення електронних плат, написання програм є унікальними. Наша система має більше 18 модулів :
Модуль «Графік руху»;
«Розрахунок та моделювання розкладу руху»;
«Модуль "Наряди"»;
Модуль «Оплата проїзду»;
«Тарифна політика»
«Платіжні документи»
«Мультимедійний модуль»;
Модуль «Сценаріїв зупинок та реклами»;
Модуль «Звіти, графіки та діаграми»;
«Контроль палива»;
«Підрахунок пасажирів»;
«Безпека проїзду»;
«Відео нагляд»;
Модуль «Голос»;
Модуль «Пошук маршруту»;
Модуль «Смарт МАК»;
Модуль «Розумна зупинка».
Ми як, розробники системи, більше 10 років займаємося автоматизованими системами в
Відповісти
Ми досит добре знайомі з Пікасом і іншими аналогічними зарубіжними системами. МАК не чим не гірший продукт Пікаса і має ряд переваг, а це інтегровану систему оплати проїзду як електронними смарт-кртками так і паперовими киткам з електронним компостером.

Ціни на http://mak.lutsk.ua

Бортові пристрої також дешевші зарубіжних аналогів.
КРІМ БОРТОВОГО ОБЛАДНАННЯ непотрібно більше платити ГРОШЕЙ !!!
Найдіть дешевше в світі і ми зробимо ще дешевше :-)

http://pastrans.volyn.ua/guest пан Іван уже знає що в Волинській обл. 3 автобуси їздять і моніторяться.
Яка причина в зарубіжних системах ?

Хто може сказати ?

Від імені розробника системи Підприємства "Візор" Степан Чухрій.
Відповісти