На Ковельщині готуються до найбільшої посухи за останнє сторіччя

На Ковельщині готуються до найбільшої посухи за останнє сторіччя
Одна з найбільших бід для поліських районів області — часті повені. Хоча останнім часом з цим почали більш-менш справлятися. Нині, як стверджують водники, характер загрози змінився на протилежний.

Наближається засушливий період, ‒ йдеться в повідомленні Ковельської РДА.

«Близько ста років не спостерігалося таких витрат води, як нині. Особливо це відчутно на Стиру та Західному Бугу, що починаються за межами області. Їхні рівні наблизилися до історично мінімальних. На власне волинських річках ситуація трохи краща.

У нас чимало торфовищ, що поліпшують живлення водойм, але рівні річок однаково низькі. Щоб затримати воду, треба звернути особливу увагу на акумулювальні споруди (водосховища та ставки) та на стан гідротехнічних споруд. Адже посуха для Волині страшніша, ніж паводки, до яких ми вже звикли, а тому маємо більший досвід у боротьбі з ними», — розповів начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук.

Навіть попри обмежене фінансування, водники знаходять можливості вдосконалюватися. Так, на багатьох насосних станціях застосували багатотарифні електролічильники. Завдяки цьому щороку економлять майже 1 мільйон гривень.

Поширене й раціоналізаторство, адже техніка — 146 одиниць — здебільшого стара, тож її потрібно ремонтувати й удосконалювати. А ще водники одним із перспективних напрямків роботи називають участь у міжнародних проектах.

Скажімо, наразі завершився перший етап проекту — виготовлено проектно-кошторисну документацію щодо відновлення внутрішньогосподарської мережі у Стохідській осушувальній системі. Найближчим часом відбудуться конкурсні торги. Водники сподіваються, що вже незабаром очищатимуть цю мережу.

Крім експлуатації меліоративних систем, Ковельське МУВГ відновлює природні джерела. Біля селища Люблинець Ковельського району п’ять років тому відкрили джерело, розповів начальник Ковельської експлуатаційної дільниці Петро Панасюк.

Смачна вода швидко зробила його популярним. Жителі Ковеля та довколишніх сіл залюбки беруть звідти воду. За минулий рік на Ковельщині розчищено шість джерел. А ще водники відновили ставок у Колодяжному, де колись любили бувати Косачі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Путин виноват....а кто же ещё?
Відповісти