На Волині – молочний бунт

На Волині – молочний бунт
У селищі Ратне на Волині селяни перекрили Центральну вулицю через борги за молоко: місцеве підприємство не віддає їм більше 2,5 мільйонів гривень.

Про це йдеться у сюжеті ICTV.

Гроші людям не виплачують ще з лютого. Обурює їх також копійчана вартість молока.

Жителька села Замшани Марія Дудка бідкається, що раніше тримала три корови, та змушена залишити лише одну: молоко стало надто дешеве, та й за те не розраховуються.

«Більше 300 гривень. А це для мене кошти, тому що в мене пенсія не дотягує до тисячі. Це в мене одна корова. Я маю 5 членів сім’ї. А люди ж тримають по 2 і по 3, і в них заборгованість до тисячі і більше», – каже Марія Дудка.

Терпець людям увірвався: вони на годину перекрили Центральну вулицю райцентру.

Заспокоїти мітингувальників не приїхали ні місцева влада, ні представники молочного заводу. На підприємстві, яке винне людям великі гроші, відмовилися спілкуватися і з журналістами
«Ми зараз молоко виливаємо просто свиням і виходить, що ми продукт переводимо. Тож масло, сир можна робити було б. А в нас білоруси закупляють всеньку продукцію. Білоруси задоволені: сюди везуть молоко, сир, все продають», – роздумує житель Ратного Володимир Коляда.

Місцева влада виправдовується: змусити переробника виплатити борги селянам не може.

«Якщо не буде вирішене питання про оплату, люди підуть до тих переробників, які будуть платити гроші. Іншого виходу в нас немає. На сьогодні вже матеріали передаються до суду», – зазначив заступник голови Ратнівської РДА Микола Михалевич.

За літр молока людям дають півтори гривні. А щоб прогодувати одну корову, на рік треба щонайменше дві тонни сіна і півтонни зерна. Тому волиняни вирізають худобу.

Селяни налаштовані рішуче: якщо зрушень не буде, через тиждень люди знову перекриють дорогу. І попереджають: тих, хто досі наважується тримати худобу, і так небагато. Та якщо їм не допомогти на державному рівні і не підвищити закупівельну вартість молока, то незабаром воно стане дефіцитом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині – молочний бунт
27 червень, 2012, 11:32