На захист української мови у селах і містах створять комітети

На захист української мови у селах і містах створять комітети
Триста представників української інтелігенції, політики, юристи, громадські діячі створили Всеукраїнський комітет на захист української мови.

Його мета – об'єднати тих, хто розмовляє українською мовою і виступає проти русифікації, пише Gazeta.ua.

«Ми створили комітет не проти російської чи мов нацменшин. Ми не виступаємо проти жодної іншої мови. Ми виступаємо проти русифікації, проти деукраїнізації України, – каже нардеп-«нунсівець» Олесь Доній. – Ми виступаємо на захист усіх мов, які потребують державної та громадської підтримки, а тому звертаємося до народу України створити осередки комітету в кожному регіоні, у кожному місті, селі».

До комітету ввійшли колишні політв'язні Левко Лук'яненко, Василь Овсієнко, Євген Сверстюк, музиканти Антін Мухарський, Михайло Барбара, Тарас Чубай, журналісти Мустафа Найєм, Микола Княжицький, науковці В'ячеслав Брюховецький, Олексій Гарань, письменники Юрій Андрухович, Юрій Винничук, брати Капранови та інші.

«У нашому комітеті ми ще створимо підкомітет із захисту російської мови від таких людей, як пани Колесніченко та Ківалов», – зазначив письменник Василь Шкляр.

До організації увійшли ще представники різних областей та міст України, інших країн: Чехії, Франції, Росії, США, Німеччини, Канади.

Письменник Дмитро Капранов закликав бойкотувати видавництва, що працюють із депутатами, які проголосували мовний законопроект: «На знак протесту наше видавництво «Зелений пес» розірвало угоди з «Креоном» депутата Зубанова через двоякість його власника. Однією рукою він підтримує українських письменників, іншою голосує проти української мови. Ми оголосили своєрідний економічний бойкот подібним видавництвам».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ЛЮДЫ - НЭ ДАМО ЗНЫЩЫТЫ СКОТОМОВУ! БЭРИТЬСЯ ЗА ВЫЛА... И ЙДИТЬ РОЗКИДАТЫ ГИВНО НА ГОРОДАХ!
Відповісти
Як не можуть зрозуміти дурні регіонали: сАме уміння говорити українською мовою дає змогу підвищити соціальні стандарти - наприклад, підняти рівень зарплат та пенсій. Чи розпочати видобувати більше вугілля, нафти та сланцевого газу, чи зменшити корупцію та злочинність! А вони (регіонали) думають, що людина разумна від того, що вона оволодіває знаннями з усіх куточків нашої планети. Учать якийсь там СОПРОМАТ, математику, фізику, хімію чи інформатику...

Та ні. Головне -для будь-якої людини - мешканця України - вивчити українську (ДЕРЖАВНУ) мову, а тоді - вбивай, гвалтуй, кради, бреши, перевертай з ніг на голову історію - тобі все дозволено, бо ти знаєш УКРАЇНСЬКУ (державну) мову (як, наприклад, Паша Лазаренко) і в тебе автоматично є індульгенція на всі злочини проти людства - як у бандерівців, наприклад!

Адже Амосов був поганим хірургом - бо не знав української мови. Тренер збірної України та київського "Динамо" Валерій Лобановський також був нікчемним тренером - бо не знав української - ДЕРЖАВНОЇ мови...

А от Паша Лазаренко (чи вбивця Лозінський, чи "колядник" Зварич, чи бувший КГБ-ешник Яворівський) - справжні герої, бо знали українську (ДЕРЖАВНУ) мову. Чи не так, шановні знавці УКРАЇНСЬКОЇ (державної) мови? Адже саме знання української мови по-вашому зумовлює ПОРЯДНІСТЬ тієї чи іншої людини. Знає Яворівський українську мову - однозначно він ПОРЯДНА людина (хоч 45 років "стукав" КГБ на своїх друзів-письменників). Не знав Валерій Лобановський українську мову - він однозначно НЕПОРЯДНА людина (хоч довів київське "Динамо" до найвищих спортивних нагород у світі).
Відповісти
Бред!!! Дерьмовая заказуха! Куда смотрит грёбаная СБУ!!! В Советском Союзе , в Украине изучали в школах украинский язык, но говорили все на русском и никто этому не мешал!!! Твари - дождётесь войны..жаль только , что те кто выполняет чужие заказы -свалит в Венгрию и Чехию ..
Відповісти
Все националисты боятся русского языка, погому что сами не захотят использовать украинский.
Відповісти
Значит вы все против украинцев,говорящих на русском!А между прочим ,на востоке Украины знают украинский язык,язык Шевченко лучше ,чем на западе Украины!Там язык польско-венгерско-румынский-неизвестно какой!!! Только не язык Шевченко!
Відповісти
Только на укринской мови ss можете впаривать людям свою "особенность". Есть два самых коротких анекдота: 1) Еврей дворник. 2) Наем Мустафа-украинец. Гнать вас, борцов, надо поганой метлой с капрановыми нитками. Если украинец боится русского языка, значит он боится потерять хлеб который получает за ту белиберду которую он несет на особой мове. Капранов! На сколько языков перевели твои творы? Тебя никто не читает вот и дуркуешь, пысьмэннык фиговый! Не мешайте жить и развиваться интелектуально народу Украины, собачи диты, трясця ваший мвтэри!
Відповісти
Пошумимо, братці, пошумимо. Аж гай гуде. Потім дістанемо із сиром пироги. І поки дівча боронить місто, будемо їх їсти поки не з'їмо всі до останнього та не з'їдемо з цього місця.
Відповісти
Украынська мова это мова сэлюков, пускай балакают. В новороссии, исконно русских землях, только Русский язук
Відповісти
Я вважаю що це політичні інтриги. Опозиція використовує щоб ставити палки в колеса ПР , а првляча коаліція щоб відволікти увагу опозиції від більш важливих проблем! Мовне питання в Україні буде ще довго каменем спотикання.
Відповісти
Идиоты!Вы с жиру беситесь!!Носитесь со своей мовой как курица с яйцом!!!Лучше поднимайте уровень жизни людям !!
Відповісти
...браты капрановы, левко лукьяненко... Тфу! Местечковому наречию "мова украйынська" ареал распространения Киевское генерал-губернаторство! А вы лезете со своей мувой на "тэрэны" исконно русские, не вами приобретенные, и вам даденные по воле большевиков, которых вы ныне хулите... Инылыгенцыя, мля...
Відповісти
русификация - какая чушь. Большинство людей прекрасно понимают русский язык. Исторически сложилось что в южных регионах население - русское, дайте же возможность им использовать русский язык. Что в этом плохое. Так называемые борцы за українську мову не понимают что их действия раскалывают украину и приведут в конце концов к ее распаду.
Відповісти
І чи не набридло братам Кенановичам під різними ніками писати антиукраїнські коменти? Державна мова у державі має бути одна, а удома хай говорить хто якою хоче. Кожен українець зобов'язаний володіти державною мовою і має право знати ще скільки забажає мов. Ось Азеров і ще декілька десятків регіоналів не можуть осилити українську мову тому й придумують недолугі закони. Регіоналам та їх підспівувачам - ганьба.
Відповісти
Останні новини
На захист української мови у селах і містах створять комітети
30 червень, 2012, 09:36