Танцювальний Луцьк: Дана Шабала

Танцювальний Луцьк: Дана Шабала
Творча особистість, яка чудово танцює - Дана Шабала.

Ще з малих років я влаштовувала домашні концерти, у програмі яких були і співи, і танці. Вже тоді батьки зрозуміли, що співачка з мене не вийде, тому віддали мене на танці.

З прекрасним мистецтвом я познайомилась у танцювальному колективі будинку культури села Несвіч «Сузір’я» у 5 років, керівником якого була Валентина Олексіївна Гнасюк. Саме вона показала все найкраще, що є у танці, навчила хореографічної дисципліни, постійно підштовхувала розвиватися.

З колективом ми виступали на різноманітних концертах, їздили на змагання, майстер-класи за кордон, а згодом захистили звання «зразковий».

З кожним роком я все більше розуміла, що хочу поєднати своє життя саме з хореографією. Коли закінчувала 9 клас і потрібно було вибирати навчальний заклад, то я знала, що буду навчатись у Педагогічному коледжі на спеціальності «Початкове навчання» з додатковою кваліфікацією «Керівник хореографічного колективу».

Найбільша радість була тоді, коли у розкладі побачила пари з хореографії. Також у коледжі існував танцювальний колектив «Колорит», в якому ми танцювали різні стилі і напрями, що мені дуже подобалось.

Під час навчання мені запропонували роботу вчителя хореографії у Волинському ліцеї-інтернаті. Спочатку боялась, думала, що не зможу навчати дітей хореографії, тим більше, що деякі з них були мого віку. Але все ж таки погодилась і отримувала від цього тільки задоволення.

Одного прекрасного дня мені зателефонував директор школи, у якій я навчалась, і запропонував очолити мій рідненький колектив «Сузір’я». Я без вагань погодилась, адже не могла собі дозволити, щоб він залишився без керівника, тим більше, що досвід у мене вже був.

Пропрацювавши майже 3 роки, мені довелось підтверджувати звання «зразкового» колективу. Дуже складною була підготовка, але дякуючи зібраності, наполегливості моїх учнів, ми гідно виступили і у червні цього року захистили своє звання.

Щодо колективу «Колорит» у коледжі, то за певних причин, викладачі з хореографії багато разів мінялись, а тому занять мені було не достатньо. Тоді я вирішила піти у колектив сучасного танцю «FLY», керівник якого Тетяна Теслюк. Перший раз на заняття було страшно йти, адже не знаєш чи впораєшся зі складною хореографією такого стилю, як contemporary. Спочатку було важко, але я так загорілась бажанням, що через 2 місяці поїхала на змагання у складі колективу, де ми стали чемпіонами України з сучасної хореографії за версією IAED.

«FLY» подарував мені безліч емоцій, знань, умінь та навиків, а також дав можливість бути учасницею «Молодого балету Волині», який очолював Артем Шошин. Я була переповнена емоціями, виступаючи у такому зірковому складі. Згодом Артем переїхав у Київ. На превеликий жаль, балет перестав існувати. Через деякий час Тася (Тетяна Теслюк) також переїхала і передала керування FLY Вікторії Паршенко.

На 4 курсі навчання у коледжі до нас прийшов новий викладач Ігор Віталійович Степанюк, який розвинув у мені народницю, а згодом запросив у Заслужений ансамбль пісні і танцю "Колос", де є балетмейстером. Отак у моєму житті з’явились і народні танці.

Восени 2014 року настав час випускного у педколеджі. І знову роздуми щодо вступу. Історія не змінилась, бо я знала, що далі буду навчатись на хореографа. Чітко поставила собі мету і на сьогоднішній день я студентка Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки інституту мистецтв кафедри хореографії.

Тут я знайшла багато друзів, наставників. Дякуючи викладачам, вивчаю максимально усі напрями хореографії, починаючи від класичного танцю, який є основою всьому, до надзвичайно цікавих та запальних бальних танців. Також разом із деякими одногрупницями ми створили свій власний колектив «Deluxe», з яким за короткий термін вивчили декілька постановок і виступали на багатьох концертах, благодійних заходах та корпоративах. .

На сьогоднішній день я навчаюсь хореографії сама і намагаюсь донести частинку своїх знань учням. Поєднувати не завжди легко, проте дуже цікаво. Звучить банально, але я дійсно не уявляю свого життя без танцю. Для мене це мистецтво, яке дає спробувати себе у різних образах, виразити свої почуття, знайти спокій у метушливій буденності.

Танцюйте, розвивайтесь і світ стане цікавішим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Танцювати це гарно, а гарно танцювати треба уміти.
Ради цікавості переглянув відео. Дуже кидається несинхронність між партнерками, а інколи ще й з музикою.
Хоча не сподобалось, але бажаю успіхів. Гарну справу робите.
Відповісти
Критикувати усі уміють! Молодці! Успіхів вам)
Відповісти
Іван, ця стаття не про колективи, а про конкретну людину. Дана,молодець, не кожен може похизуватися такими успіхами у різних танцювальних напрямках.
Відповісти
Іван, ця стаття не про колективи, а про конкретну людину. Дана,молодець, не кожен може похизуватися такими успіхами у різних танцювальних напрямках.
Відповісти
ну нічого..за років 5 вийдуть на рівень.. а бачили б ви як танцює Оля (Пальміра)..шкода, що вона вже не в Луцьку...
Відповісти
ну нічого..за років 5 вийдуть на рівень.. а бачили б ви як танцює Оля (Пальміра)..шкода, що вона вже не в Луцьку...
Відповісти
Все зрозуміло, раз в 2 тижня читаємо про тих, хто танцював з Теслюк. Хтось 2 місяця, хтось 4, а хтось (о, справді!) цілий рік. Прекрасно, що дівчата не сидять біля комп'ютера, у них є хобі, але напишіть про тих, хто 8, 10, 15 років важко, по 5 днів в тиждень серйозно займається і справді є професіоналом, хоча і не веде гуртки по 6 чоловік. Прекрасні луцькі колективи - "Радість" (дякую, що про них хоча би згадали), "Волиняночка", "Волинянка", "Міраж", "Юність", "Троянда", "Ритм" - в більшості, звичайно діти, хоча деякі мають дорослі групи, серйозне відношення до справи - і неймовірна краса, грація і сила руху. Чи ні - хтось ще танцював у Fly, ще про них не написали!
Відповісти
Дуже приємно побачити знайоме обличчя, а ще приємніше дізнатись, що ти продовжуєш справу свого життя. Хай збудуться усі твої мрії. Я знаю вони у тебе прекрасні!
Відповісти
Сумлінна, старанна, відповідальна, дисциплінована, розумна студентка. Користується авторитетом у своїх вихованців, постійно займається самовдосконаленням та підвищенням свого фахового рівня. Талановита, артистична, технічна, самовіддана артистка балету Заслуженого ансамблю пісні і танцю України "Колос". Богдана- гарна, добра, весела дівчина, людина на яку можна покластися, дуже добрий друг і приклад для багатьох.Успіху,терпіння і наснаги Тобі.
Відповісти
Молодець! не просто танцює, а вже залучає до танців малюків.
Відповісти
Богдана привіт від хресного. Молоток!!!
Відповісти
Богдана привіт від хресного. Молодець
Відповісти
Богдану знаю знародження!

Дуже цілеспрямована і щира дівчина!
Відповісти
Богдана молодець дівчина ангел знаю, бо разом вчились в школі так триматимати
Відповісти
Доволі непогано)
Відповісти