У Луцьку розповіли про особливості надання правової допомоги учасникам АТО

У Луцьку розповіли про особливості надання правової допомоги учасникам АТО
Найбільше звернень стосуються отримання безоплатної правової допомоги з питань соціальних пільг та отримання статусу учасника АТО.

Про це 21 липня під час круглого столу «Досвід та перспективи правового захисту учасників АТО» розповіла голова громадської організації «Центр Правової Допомоги» Олена Матвійчук.

Оскільки є потреба в наданні правової допомоги, то потребна відповідна платформа для ефективної систематизації напрацьованих практик, що торкаються цієї аудиторії.

Координатор програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Гальченко додала, що формування і об’єднання середовища надавачів правової допомоги учасникам бойових дій є необхідним.

«Якісна безоплатна первинно-правова допомога – це правова консультація, що не стосується криміналу, і це не є правозахисне супроводження в суді. Крок за кроком держава і громадські організації намагаються об’єднати зусилля. Адже ми прекрасно розуміємо, що одна чи п’ять організацій не зможуть вирішити таку масу проблемних питань, з якими звертаються учасники АТО»,- мовила Ольга Гальченко.

У свою чергу виконавчий директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома зазначив, що варто інформувати учасників АТО та їх сім’ї щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги, а також об’єднати зусилля в цій справі.

«Наша основна мета – об’єднати зусилля всіх провайдерів, які надають правову допомогу учасникам АТО. Раніше нашою цільовою аудиторією була вразливі верстви населення, а тепер - це учасники АТО і їхні сім’ї. Окрім правової допомоги вони потребують і психологічну реабілітацію, консультації в питаннях щодо працевлаштування, виділення земельних ділянок і низка інших», - мовив Микола Сіома.

Олена Матвійчук сказала, що проаналізувавши сім місяців діяльності шести організацій, які надавали безоплатну допомогу учасникам АТО та їхнім сім’ям, вони визначили, що найбільше звернень щодо правової допомоги стосуються таких основних питань: соціальні гарантії пільг учасникам АТО, отримання статусу учасника бойових дій. Далі йдуть питання щодо забезпечення безкоштовного лікування, виплати сім’ям загиблих, нарахування зарплат мобілізованих учасників АТО, збереження місця роботи та інші.

До обговорення питань правової допомоги активно долучились представники міського та обласного центрів зайнятості, які в свою чергу розповіли про деякі програми та особливості працевлаштування мобілізованих учасників АТО.

Присутні волонтери зазначили, що їхній центр також потребує правозахисників, оскільки один юрист не справляється з величезною масою звернень, які надходять від учасників АТО та їхніх сімей.

Також під час круглого столу підсумували питання щодо ефективного підвищення рівня правового захисту та необхідність в об’єднанні кіл партнерів безоплатної правової допомоги фактичним учасникам АТО та їхнім сім’ям.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку розповіли про особливості надання правової допомоги учасникам АТО
21 липень, 2015, 18:17