Конфлікт довкола КП «Ласка» не вщухає, і депутати не знають, що з ним робити

Конфлікт довкола КП «Ласка» не вщухає, і депутати не знають, що з ним робити
Депутати Луцької міської ради, які входять до складу комісії з питань ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження, а також представники громадськості наглядно перевірили роботу КП «Ласка» і не змогли знайти компромісу із директором підприємства Богданою Новарчук.

Виїздне засідання комісії з питань ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження міської ради відбулось на території КП «Ласка» у вівторок, 4 серпня.

Нині, питання щодо існування підприємства, що займається відловом та утриманням безпритульних тварин, гостро стоїть у Луцькій міській раді. Адже частина обранців громади вважає існування КП «Ласка» недоцільним через те, що воно постійно «висмоктує» бюджетні кошти на своє утримання. Також нещодавній скандал у пресі щодо виділення на паркан для підприємства пів мільйона гривень із міського бюджету, спричинив те, що низка депутатів підготували проект рішення із пропозицією ліквідувати КП «Ласка».

На початку зустрічі із міськими депутатами директор підприємства Богдана Новарчук провела невелику екскурсію територією, де утримуються бездомні тварини. На території КП «Ласка» розміщені воль’єри для собак та кішок. Є також операційне і післяопераційне приміщення. Але постійне гавкання собак та не дуже приємний запах від тварин дещо псують загальну картину на підприємстві.

Під час обговорення ситуації на підприємстві, а також, коли мова зайшла про бюджетні гроші, депутати міськради зайняли різні позиції. Василь Гриб та Олександр Пиза підтримували позицію Богдани Новарчук, а Богдан Шиба, Андрій Осіпов та член виконкому Олег Бондарук наполягали, що існування так званого безпритулку дорого обходиться для міського бюджету, керівництво підприємства не бажає скоротити свої витрати, а тому його існування, на їхню думку, є збитковим та недоцільним.

Директор підприємства Богдана Новарчук переконувала депутатів, що КП «Ласка» за останнє півріччя стало прибутковим, адже заробило майже 20 тисяч гривень. Вона наголосила і на тому, що ще два роки тому, коли не існувало її підприємства, вулицями Луцька бродило майже 5 тисяч безпритульних тварин, нині ця цифра скоротилась до 779.

«Ми були перший рік збиткові, на другий теж збиткові, але з меншою сумою коштів, а цього року за 6 місяців ми стали прибутковими. Не всі комунальні підприємства можуть похвалитися такими результатами. Ми створені аби захищати лучан від можливих укусів безпритульних тварин. Медики можуть підтвердити, що у Луцьку значно зменшилась кількість скарг на покуси безпритульних тварин», - мовила Новарчук.

Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов зізнався, що два з половиною роки тому голосував за створення КП «Ласка». Але він вважає, що керівництво підприємства не виконало ті умови та обов’язки, які воно на себе брало.

«Я тоді не міг навіть подумати, що у КП «Ласка» працюватиме 18 людей і воно «з’їсть» півтора мільйона гривень. Нас тоді переконували, що на діяльність підприємства не буде потрібно видатків з бюджету. Нині ми маємо підприємство, яке підприємством фактично не є. За гроші Луцька це підприємство підбирає, кормить і стерилізує собак, які знаходяться за межами обласного центру. Працівники підприємства їздять по області і відловлюють тварин, які аж ніяк не загрожують лучанам», - зазначив Осіпов.

Новарчук повідомила, що всі послуги, які надаються за межами Луцька є платними. Тому витрати на ліки для тварин, пальне та харчування окуповуються і гроші на це аж ніяк не беруться з міського бюджету.
Депутат Василь Гриб наголосив, що облаштування паркану для підприємства є вкрай необхідним. Адже поряд живуть люди, які повинні відчувати себе у безпеці.

«Коли ми тільки відкрили КП «Ласка» всі були задоволені і вважали, що воно потрібне місту. Але як тільки мова зайшла за виділення 400 тисяч на паркан, то почались розмови про закриття підприємства. Це ініціатива міської ради, тому ми маємо думати як утримувати це підприємство аби воно не заважало мешканцям прилеглих будинків», - мовив Василь Гриб.

Опоненти Богдани Новарчук в один голос наполягали на тому, що коли КП «Ласка» є підприємством, то воно повинно бути спрямовано на утримання прибутку. Але КП «Ласка» жодного року свого існування не було прибутковим. Зокрема, обранець громади Богдан Шиба заявив, що кошти, які будуть спрямовані на паркан притулку могли бути витрачені на спорудження фортифікаційних споруд.

«Помилково зараз будувати паркан. Я ініціював ліквідацію підприємства, бо його керівництво не розуміє, що не можна будувати паркани за бюджетні кошти, коли в країні йде війна. Якщо цього не розуміють у КП «Ласка» то мабуть у ньому неадекватне керівництво. Треба людей лікувати, тварин лікувати, а не паркани за півмільйона гривень будувати», - мовив Шиба.

Були претензії у депутатів до Богдани Новарчук щодо розміщення КП «Ласка» у промисловій зоні, де мешкають люди. За словами члена виконкому міськради Олега Бондарука, у положенні про притулки вказано, що такі установи можуть розміщуватися лише за 300 метрів від житлових будинків.

Але Новарчук запевнила, що вона неодноразово зустрічалася із мешканцями вулиці Мамсурова, де знаходиться КП «Ласка» і з ними їй вдалося знайти компроміс.

«Ми зверталися до Міністерства екології та природних ресурсів, аби нам роз’яснили це положення. І нам у Києві погодили розташування притулку у промзоні, де межі до житлових будинків досягають 300 метрів. Людей можна зрозуміти, але вони постійно чимось незадоволені. Вони були незадоволені заводами та фірмами, які тут розташовувались, але це промислова зона. Ми зійшлися на тому, що у паркані буде звукоізолююча пластина, що поглинатиме гавкіт собак», - мовила Новарчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановні депутати, давайте ліквідуємо КП "Ласка", випустимо всіх безпритульних псів, нехай бігають вулицями міста і тоді в Луцьку буде порядок!!!Ганьба депутатам, які за ліквідацію підприємства.
Відповісти
Собак на мило. Закривайте. Не треба воно лучанам.
Відповісти
не вирішуйте за всіх лучан, ви не маєте на це повноважень!
Відповісти
Цейво,
Не тра умствувать.
Дикi собаки кусають людей.
Відповісти
Можливо тільки Таких як ви диких "людей " хтось і кусає,нормальних людей ніхто не кусає !!!Ганбьа такому суспільству яке не тільки не допомагає тваринам,а ще і заважає !!
Це вас "303"на мило треба!
Відповісти
іменно - на мило!
а шкуру - на барабан
Відповісти
Я непойняв!
Угрозами і матюччям не залякаєте!!
Диких собак у клітки!
Диких нечемних жіночок уборщицями до тих кліток.
Відповісти
Хоча б один раз Осіпов "народив" розумну ідею.Давно Ласка перетворилась в бізнеспроект.а то що послуги поза межами міста платні це правда,але з міськбюджету працівникам опласуються і робочі дні і відрядні(розїзні).
Відповісти
А чому така захмарна цына за паркан шо складаэться з мебалевих стовпыв та беушних плит якы десь мабуть списали
перевырити треба той кошторис
Відповісти
та шо ви, насправді
скоро вибори
оберемо новий депутатський корпус, а він нехай і вирішує гірку сцобачу долю
Відповісти
Забули історії про укуси собак...таке підприемство повинно бути...але гроші треба освоювати більш правильно!...що там у Японців?))
Відповісти
Всix собак i котiв пустити на шашлики i шаурму.
Відповісти
Тебе першого
Відповісти
Вздовж річки Сапалаївки в центральній частині міста дикі качки вивели потомство, але бродячі собаки полюють на диких качок, і їх популяція зменшується.
Скаржаться й мешканці прилеглих вуличок (зокрема, вул.Чехова), що курей неможливо випустити пастися на берег Сапалаївки, бо нападають бездомні собаки.
А працівники КП "Ласка" їздять по області. Тут у Луцьку ще повно роботи.
Відповісти
Як до сезону охоти качечки дожиють, то опiсля клопоту не матимете.
Відповісти
У мене в квитанціі про оплату за будинок є графа "за отримання тварин" я не розумію чому я маю платити Ласці??? Я був там бачив всіх іхніх собак,не заздрю тим людям які поблизу там живуть і вважаю що такий притулок повинний подальше бути від міста
Відповісти
То з тих собак мусово мати якусь гешефту.
Хоч би шкурку давали як яка помре свею смертю чи присплять мо` яку бешену.
Відповісти
Останні новини
Конфлікт довкола КП «Ласка» не вщухає, і депутати не знають, що з ним робити
04 серпень, 2015, 15:03