Палиця хоче, щоб фальсифікаторів судили

Палиця хоче, щоб фальсифікаторів судили
Народний депутат Ігор Палиця вважає, що ті, хто сфальсифікував результати голосування за «мовний» закон, повинні постати перед судом.

Про це повідомили у прес-службі обранця.

Палиця закликає масово звертатися до президента Віктора Януковича, аби він не підписував цього закону.

Нагадаємо, за мовний законопроект регіоналів Колісниченка-Ківалова у другому читанні народні депутати проголосували 3 липня. За інформацією сайту Верховної Ради, Ігор Палиця теж голосував за закон.

Втім, як повідомила прес-служба Верховної Ради, він не брав участі в цьому голосуванні, бо в цей час перебував за кордоном.

У зв’язку з цим депутат передав в апарат Верховної Ради України відповідну заяву.

Ще раніше Ігор Палиця виступив у пресі, підкреслюючи, що не буде голосувати за так званий законопроект «Про основи державної мовної політики», критикував згаданий законопроект і запропонував свій проект закону, який зобов’язує всіх чиновників вивчати українську мову і користуватися нею в роботі та під час офіційних заходів.

У зв’язку з прийняттям згаданого закону нардеп дав спеціальний коментар.

«У світі війни спалахували всього через кілька речей: кохання, релігію, землі, владу та мову. Мова належить до базових засадничих принципів існування держави. Бог та народ дав нам власну мову і попри всі випробування, що випали українцям, – ми цю мову зберегли.
Мова, як сім'я, як батьківщина – є святими та недоторканими, ними не можна торгувати, їх не можна розмінювати, їх потрібно шанувати і берегти.

Мої батьки привчили мене змалку шанувати рідну мову. Так само як привчили французи, німці, італійці, іспанці, поляки своїх дітей. Важко уявити собі будь-кого, хто претендує на проживання в одній з провідних європейських країн, що він чи вона не будуть знати мови цієї країни. Навіть у маленьких країнах ЄС – Естонії, Литві, Латвії – мова єдина. Тому перше, що хочеться сказати тим, хто, не гребуючи ніякими методами, по суті позбавляє українську мову статусу державної: хочеш двомовності – спершу вивчи українську.

Два тижні тому я підготував законопроект, який забороняє держчиновникам в Україні займати будь-яку посаду без вільного володіння та використання української мови. Зараз цей законопроект пройшов експертизи в інституті імені Корецького та інституті мовознавства імені Потебні. Після доопрацювання його буде внесено на розгляд Верховної Ради, і ми зробимо все, аби його було прийнято.

Маніпулювання з голосуванням чужими депутатськими картками – неприпустимо. Маніпулювання базовими принципами існування держави – повинно бути покарано. Українська держава, яка має свої кордони, герб, прапор гімн – повинна мати єдину державну мову. І ця мова – українська», – повідомив Палиця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мова, Палиця
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
на засіданнях ВР особисто треба бути, а не соплі потім розводити про закордони
Відповісти