На Волині ще одна громада реалізує свій задум завдяки меценату

На Волині ще одна громада реалізує свій задум завдяки меценату
Замінити старі вікна та двері на енергоощадні, відтак, мати у ФАПі тепло та при цьому заощаджувати, громаді села Мовчанів, Локачинського району вдасться завдяки участі в одній із програм благодійного фонду «Європейський вектор».

Адже саме цей проект став переможцем за підсумками минулого місяця.

Таким чином на його реалізацію фонд спрямує 21 тисячу гривень (70 % від потрібної суми). Тим часом, за умовами проекту, внесок самої громади становитиме майже 10 тисяч гривень (30%).

Загалом за 3 роки, а саме стільки діють програми фонду, майже дві сотні проектів отримали фінансову підтримку на загальну суму майже два з половиною мільйона гривень. Така ініціатива – підтримувати фінансово ідеї активних громад - належить меценатові фонду Сергієві Мартиняку.

Тож, завдяки такій співпраці, на окрузі нардепа (Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський, Турійський райони) вдалося реалізувати такі добрі справи як  ремонт закладів освіти, медицини та культури, облаштувати освітлення вулиць, придбати спортивну форму та інвентар, упорядкувати місця для відпочину та багато іншого.

Втім найпопулярніша ініціатива, за словами очільниці благодійного фонду «Європейський вектор» Галини Ведрич, -  це заміна вікон,  дверей в освітніх та медичних закладах округу на енергоощадні, а також встановлення дитячих майданчиків. Відтак, за три роки для малечі облаштували майже вісімдесят місць для розваг, а декілька десятків бюджетних закладів (дитсадки, школи, ФАПи, амбулаторії) мають нові вікна та двері. А це економить бюджетні гроші та, головне, збереже здоров’я волинян, акцентувала Галина Ведрич. 

"Фінансова участь та ініціатива не лише гуртує громаду навколо вирішення проблем, які на сьогодні є в її селі чи селищі, а й культивує європейський принцип - бути відповідальним, вболівати за розвиток своєї території та, власне, брати безпосередню участь у цьому процесі. Натомість зараз ще чимало людей, на жаль, живуть із пострадянським синдромом: "Це хтось для мене має зробити". Як тільки ми зрозуміємо, що нам ніхто і нічого не винен, то зробимо перший крок до того, аби знайти відповідь на запитання, яке дуже часто мені задають: "Чому ми не можемо жити так, як у Європі, наприклад, у сусідній Польщі?".

Тому задоволений з того, що на моєму окрузі вже чимало громад цей крок зробили, оскільки за три роки реалізовано майже 200 (!!!) проектів. До речі, є й такі активісти, яким вдалося  втілити й по декілька ідей. Звісно, є й райони-лідери за кількістю виграних проектів. Переконаний, що  ті два з половиною мільйона гривень, які були спрямовані за три роки на реалізацію цих проектів,  - це не просто інвестиції у розвиток наших волинських сіл, селищ чи міст, це, перш за все, інвестиції у розвиток європейського мислення", - переконаний Сергій Мартиняк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині ще одна громада реалізує свій задум завдяки меценату
16 вересень, 2015, 13:01