Безпрецедентний книжковий проект газети «День»

Безпрецедентний книжковий проект газети «День»
Цього року «Бібліотека «Дня» насамперед традиційно поповнюється історичною – і за змістом, і за її місцем у сьогоднішньому інтелектуальному просторі – книгою «Повернення в Царгород».

Про це повідомляє газета «День».

Вона присвячена вшануванню 1000­-ліття правління Ярослава Мудрого та має на меті суттєво зміцнити українську суб’єктність, бо війна іде не лише за території, а насамперед, за Наше місце в Історії.

«Нова книга «Дня» ­– блискучий інструмент для такого необхідного нам сьогодні перегляду базових елементів культури та ідентичності, це запрошення до дискусії про цивілізаційну місію України, про наш шлях між Заходом і Сходом», ­– вважає професор Римського університету «Ла Сап’єнца», письменниця Оксана Пахльовська. – Ця тема – ключ, що розкриває чимало заіржавілих брам історії».

Видання підготовлене у співдружності провідних авторів «Дня» — істориків та філософів, літературознавців, зокрема Ігоря Сюндюкова, Володимира Рички, Дмитра Степовика, Петра Кралюка, Володимира Панченка та ін.

Окрім того, вперше творча команда газети підготувала безпрецедентну публіцистичну ТРИЛОГІЮ: «Котел», або Справа без терміну давності», упорядкована Іваном Капсамуном, «Я – свідок!» авторства Валентина Торби і «Катастрофа і Тріумф. Iсторії українських героїв» Марії Семенченко. Всі вони різні, але міцно пов’язані між собою логікою історії. Ба більше, події, описані у них – випливають одна з одної і дають широке розуміння причин, приводів і наслідків того, що нині переживає наша країна. Це справді новітня історія. Про війну, окупацію, героїзм, подвиги, зраду... Чому ця війна сталася саме на Донбасі, який потрапив під потрійний тиск — соціальний, національний, кримінальний...

Відкриває трилогію, а заодно і нову серію – «Новітня історія для «чайників» – книга редактора відділу політики газети «День» Івана Капсамуна під назвою «Котел», або Справа без терміну давності». Це – своєрідний документальний доказ того, що ми (газета «День») не мовчали і не будемо мовчати. «Справа Гонгадзе–Подольського» ­ це ключ до олігархічно­кланової «системи Кучми», трагічним символом якої стали резонансні вбивства і яку поки не можуть зламати ні майдани, ні війна. Зламати її здатне тільки освічене суспільство.

Друга книга – «Я – свідок!» – це авторський щоденник з окупованого Луганська, фіксація стрімкого і масштабного розгортання драматичних подій на сході країни. «Донбас ніколи не був буремним, він був інертним. Його намагалися розкачати, але він не піддавався розкачуванню, хоча смиренно ковтав пропаганду, якою щедро годувала його Росія. З боку Києва ця війна була програна», – розповідає автор. Це – літопис очевидця, його власні спостереження і рефлексії на події літа 2014 р. у Луганську, безцінний документ цієї війни.

Сюжет третьої збірки «Катастрофа і Тріумф...» – героїзм українських військових. «Жертовність — це часто відтермінована плата за помилки політиків, що й призвело до Катастрофи — війни й окупації території... Але ми хочемо нагадати і закарбувати у пам’яті подвиги, неймовірні щоденні вчинки людей — і на Майдані, і на сході... Ця книжка про те, які надзвичайні сили має український народ, якою мірою він був «спроектований» як народ свободи», – пояснює Лариса Івшина.

Шукайте нові книги в книжкових магазинах вашого міста та замовляйте на сайті газети «День».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: книги, війна
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
змістовніші. Марення майданутих...
Відповісти
Останні новини
Безпрецедентний книжковий проект газети «День»
22 вересень, 2015, 20:28