Національна капела бандуристів України виступила у Володимирі-Волинському. ФОТО

Національна капела бандуристів України виступила у Володимирі-Волинському. ФОТО
Візитівка нашої держави, знана у всьому світі, з 95-річною історією – Капела бандуристів України виступила у Володимирі-Волинському. Народні музичні інструменти, національні костюми, чаруючі голоси солістів та хору подарували свято жителям древнього міста.

І хоча вартість квитків сягала лише від 30-ти до 60-ти гривень – зал був напівпорожній. Однак, ті хто завітав на концерт – не пошкодували, пише БУГ.

Усі твори, виконані музикантами, сприймалися із вигуками “браво”. Родзинкою концерту стало звучання унікальної старосвітської бандури.

Виконавці, не зважаючи на те, що приїзд у Володимир-Волинській ніякого заробітку не приніс, викладалися на 100%. Репертуар, складений роками та зіграний на багатьох світових сценах примушував присутніх у залі то плакати, то пританцьовувати на своїх місцях.

Капела створена у 1918-му році бандуристом із Харківщини Василем Ємцем. У 1951-му році – отримала звання заслуженої, а у 1983-му – стала лауреатом Державної премії України імені Тараса Шевченка.

Капела має свою неповторну творчу особливість – усі артисти співають та одночасно грають на бандурах. На сьогодні колективом керує Заслужений діяч мистецтв України Юрій Курач.

Концертний репертуар капели постійно розширюється, з’являються нові програми: колядки та щедрівки, стрілецькі, повстанські, рекрутські, чумацькі пісні в обробках українських композиторів. До виконавства включається і релігійна музика, зразки старовинної духовної спадщини та стилів a capella.

Основою ж репертуару були і залишаються українські народні пісні, оркестровки яких нині успішно здійснюють диригенти капели. Хоровий спів у супроводі ніжного сріблястого тембру бандур, театралізація кожної пісні, створюють незабутнє враження, торкаються найпотаємніших куточків людської душі.

З великим успіхом капела гастролює у таких країнах як Болгарія, Польща, Німеччина, Канада, Японія, Франція, Іспанія, Угорщина та ряду інших. Шкода, що жителі Володимира-Волинського не оцінили приїзд видатних артистів до свого міста. Директор Районного будинку культури Людмила Оцалюк каже, що навіть вибачалася за таку скромну присутність містян перед київськими гостями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Національна капела бандуристів України виступила у Володимирі-Волинському. ФОТО
27 листопад, 2015, 11:55