На вимогу поляків українська прокуратура допитала ветерана УПА. ВІДЕО

На вимогу поляків українська прокуратура допитала ветерана УПА. ВІДЕО
На запит Генеральної Прокуратури Республіки Польща прокуратура Рівненщини допитала ветерана УПА Степана Бакунця(на фото) щодо Волинської трагедії.

Про це повідомляє Громадська ініціатива Поліська Січ.

Поляки відкрили кримінальну справу «за фактами злочинів проти польського народу». Підставою для слідчих дій стали звинувачення відділу УПА Григорія Перегійняка-«Коробки» (на фото) польським істориком Ґжеґожом Мотикою в ліквідації польської колонії Паросля облизу села Антонівка в Рівненській області.
Звинувачення «Коробки» у нібито його нападі на колонію Паросля, базується на уривку допиту в застінках НКВД, повстанця Петра Василенка. Зокрема, Василенко повідомив: «Наша сотня под командованием Корзюка Федора из Волынской области по кличке „Кора” уничтожила два селения около 300 дворов (сожжено) – селение Галы и селение Паросля Владимерецкого района Ровенской области. Все польское население вплоть до грудных детей было уничтожено (вырезано и порубано)».

Однак, «Кора» ніколи не був у сотні «Коробки», - пише Поліська Січ. Все, що повязувало «Кору» з «Коробкою» – це участь у спільному старшинському вишколі «Холодний Яр», про що детально розповів ветеран УПА Степан Бакунець.



Більше того, невідомі напали на польську колонію Паросля, за свідченнями поляків, в лютому 1943 року, а «Кора» створив свою сотню лише влітку того ж року, що підтверджено архівними документами.

Автори публікації детально зупинились на трагедії в Паросля тому, що ветеран УПА сотні «Коробки» Бакунець, навіть ніколи не чув про таку колонію.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поляків,білорусів,євреїв всіх їх знищували УПА.
Відповісти