Стародавньому човну з Волині майже 700 років. ВІДЕО

Стародавньому човну з Волині майже 700 років. ВІДЕО
Волинський човен-довбанка, що його у серпні цього року випадково виявили у річці Стир біля села Старосілля на Волині, міг належати литовським князям.

Про це пише Громадське.Волинь.

Раніше науковці припускали, що йому може бути близько п’ятисот літ. Але результати радіовуглецевого аналізу у Київській Радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища перевершили їхні сподівання. Експерти кажуть, що човен-довбанка “приплив” до нас із 1350-го.

В Україні такі човни називають довбанками, тому що вони видовбані з цілого стовбура дерева. У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в приблизному перекладі з грецької означає «єдиний шматок деревини», тому йому дали назву «Поліський моноксил».

На цей час сенсаційна знахідка знаходиться в ангарі приватного підприємця, адже човен не поміститься у жодному з місцевих музеїв. Маневицьким краєзнавчим музеєм проведені екстрені рятувальні та консерваційні роботи, а саме – унікально складна в технічному плані рятувальна операція з підйому та перевезення човна до місця проведення консервації (човен піднятий з чотириметрової глибини). Зараз його обробляють речовиною для консервації. Для завершення першого етапу “порятунку” знахідки потрібно 30 тисяч гривень.

16 грудня у Маневичах архітектор із Києва Олександр Антонець презентував концепцію проекту музею одного експоната «Поліський моноксил». Приблизний бюджет – 5 мільйонів. Натомість присутні на робочій зустрічі науковці і представники влади наголосили, що на даному етапі не варто думати про кошти, а фахово підходити до кожного етапу музеїфікації унікальної знахідки.

Професор університету в місті Вастерос (Швеція) Річард Боннер запропонував створити на базі Маневицького краєзнавчого музею наукову лабораторію з залученням вузькопрофільних спеціалістів зі всього світу, його також підтримують шведські науковці з університету Малардален. Координатор Балтійського Українського Академічного Консорціуму університетів Тетяна Мамчич пропонує зробити спільний проект з наукового вивчення «Поліського монокcила».

Голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк пообіцяв знайти у бюджеті кошти для співфінансування або навіть повного покриття витрат проекту зі збереження і музеїфікації човна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Стародавньому човну з Волині майже 700 років. ВІДЕО
17 грудень, 2015, 08:24