Мешканці вулиці Горького у Луцьку категорично проти її реконструкції. ФОТО

Мешканці вулиці Горького у Луцьку категорично проти її реконструкції. ФОТО
Мешканці вулиці Горького категорично проти реконструкції вулиці і готові навіть перекривати вулицю робочій техніці у випадку початку робіт.

Про це йшлося 8 серпня під час зборів жителів вулиці.

Мешканців обурює те, що автомобілі стануть їздити під самимм вікнами, адже ширина історичної вулиці дуже мала і в деяких місцях навіть нема тротуару - фасади будинків стоять прямо на дорозі.

Ще одне їхнє заперечення - будинки дуже старі і деякі мають тріщини, тож рух автомобілів створить додаткові вібрації, які можуть посилити тріщини.

Мешканці також обурюються, що доведеться знищити сквер, який дехто з них садив власноруч ще в 1960-х та 1970-х роках.

85-річна Ганна Косінова з будинку Лесі Українки, 23 (будівля біля скверу - в кінці вулиці Горького) показала тріщини на будинку. Вона дуже боїться, що вони збільшаться, коли під стінами стануть їздити автомобілі. Вона заявляє, що коли на Сенаторки Левчанівської стали активніше їздити авто, будинок став вібрувати.

Вона розказала, що живе в будинку з січня 1961 року, коли його здали в експлуатацію. Разом з деякими іншими пенсіонерами, які живуть тут з тих часів, Косінова садила сквер. Пенсіонери категорично проти його знесення. Заявляють - вони садили, тож ніхто ніхто не має права його тепер зрізувати.

Інший мешканець вулиці Ігор Левчук розповів, що приблизно тиждень тому мешканці вулиці надіслали лист на міську раду з протестом проти реконструкції вулиці. Він вважає, що намагання зробити з вулиці Горького проїжджу - це «нефаховий підхід, бо не враховує думку громади».

«Люди повинні бути почуті. Це головна думка, яку ми хочемо донести», - зазначив Левчук.

За його словами, мешканці настроєні дуже рішуче відстоювати свої права. У випадку початку робіт вони виведуть дітей на вулицю в місце робіт і самі перекриють доступ техніки.

"Є загроза життю дітей, яких на вулиці проживає багато і які не мають де гратись", - заявив мешканець.

Уже є сформований список відповідальних координаторів у кожному будинку вулиці Горького. Мешканці сподіваються, що у випадку початку робіт так буде простіше оперативно усіх вивести на вулицю.

Мешканці також готові скинутися на плакати з протестними гаслами, які збираються вивісити на тих фасадах будинків вулиці Горького, які виходять на Лесі Українки.

До речі, найвужча частина вулиці - між кутами будинків №34 на Горького та 25 на Лесі Українки. Її ширина - 7-8 метрів. А з краю будинку №34 на Горького одразу іде газова труба.


Нагадаємо, початок робіт на вулиці планують розпочати приблизно через два тижні.


Текст звернення мешканців

Шановний Миколо Ярославовичу!

Ми, члени громади міста Луцька, що проживають на вул. Горького, стривожені ситуацією навколо можливого облаштування дороги через житлову зону нашої вулиці від вул. Кривий Вал до вул. Сенаторки Левчанівської. Історично проїжджа частина нашої вулиці сформувались в кінці 19 і на поч. 20 століття і слугувала лише для обслуговування її жителів та підвозу товару до розміщених тут закладів торгівлі. Забезпечення її інфраструктури тоді здійснювалось гужовим транспортом, що не створювало суттєвого впливу на умови проживання, незважаючи на близькість проїжджої частини до архітектурних об’єктів. Влаштування тут проїзної дороги з інтенсивним рухом абсолютно ігнорує історичні особливості її планування і суттєво вплине на фахово виважену систему життєзабезпечення мешканців мікрорайону, який знаходиться в зоні регульованої забудови визначеної Положенням про Державний історико-культурний заповідник в м. Луцьку.

Нам дуже прикро, що при прийнятті цього рішення, була абсолютно проігнорована думка жителів вулиці та не була здійснена фахова оцінка негативного впливу проекту на оточуюче середовище, що є поганим тоном.

Запланований потік транспорту, що є суттєвим джерелом зовнішнього техногенного акустичного забруднення, зважаючи на значну щільність існуючої забудови, суттєво збільшить рівень допустимого шуму в житловій забудові і спричинить грубі порушень санітарних вимог.

Технічні рішення проекту, щодо збільшені транспортного потоку, значно погіршать і нормативи якості атмосферного повітря та суттєво вплинуть на санітарно-гігієнічні умови проживання мешканців, що є грубим порушенням санітарно-екологічних норм.

Зважаючи на значне падіння рівня екологічних стандартів в місті, які не відповідають нормативним вимогам озеленення, вважаємо неприпустимим забезпечення цілей проекту за рахунок знищення скверу по вул. Лесі Українки, що примикає до вул. Горького.

Запроектовані параметри дороги також грубо ігнорують вимоги щодо меж благоустрою та забезпечення зон технічного і санітарного обслуговування житлових будинків, що неминуче спричинить до підвищення рівня вібрації і негативно вплинуть на їх технічний стан, зумовивши додаткові витрати для їх ремонту та обслуговування. Запланована дорога розміщена практично впритул до будинків, без відповідної санітарної та технічної зони обслуговування, що порушує вимоги будівельних норми, які передбачають граничні відступи від червоних ліній забудови до міських вулиць.

Істотне збільшення руху транспорту, при наявному просторовому плануванні, неминуче призведе до серйозного збільшення рівня загроз життю та здоров’ю мешканців вулиці, що є абсолютно неприпустимо. Особливу увагу звертаємо на серйозні ризики для життя дітей, що тут проживають, передусім зважаючи на вузькість вулиці і повну відсутність відповідної рекреаційно-відпочинкової зони.

Зважаючи на вище сказане, просимо Вас врахувати наші доводи та відмовитись від необґрунтованого, на нашу думку і думку фахівців, плану збільшення транспортного навантаження на вулицю та переглянути суб’єктивні умови та вимоги її реконструкції.

Відсутність конструктивного і фахового діалогу між нами і органами міського управління, що ми утримуємо на власні податки, неминуче призведе до небажаного конфлікту і публічних акцій громадського протесту. А тому закликаємо Вас, як міського голову, прислухатись до голосу громади та виконати свої обов’язки передбачені Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", Статутом Луцька, та забезпечити наше право, як громадян міста Луцька, на гідні умови безпечного проживання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: протест
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мешканці вулиці Горького! Справжні лучани з вами! Тримайтеся і нізащо не відступайте! Захищайте свою вулицю і старовинний сквер!
Відповісти
Це справді маразм, додуматися пустити транспорт цією вуличкою.Мало будинку на Рівненській?
Відповісти
якому ідіоту прийшла в голову така "геніальна" ідея - зробити вулицю проїжджою? що вона вирішить - розвантажить транспорт по Хмельницького? чи мало Паркової, Набережної? влада хоче повтору Рівненської?
Відповісти
Так, дуже хотілось би знати автора цієї ідеї! Може, хтось в курсі? Повідомте!
Відповісти
Виходячи з усіх заяв та коментарів, як у цьому питанні так і по Рівненській, 109, думаю доцільно в Луцьку зробити експеримент і взагалі відмовитись від міської влади. Тут закидають, що утримують її за свої податки, що нічого не робить, то й навіщо вона тоді. Всі, трясця його матері, стали такими розумними, обізнаними у законодавстві та свідомими, що аж страшно. Вулиця робиться односторонньою. Подумайте який на неї в"їзд і виїзд. Про яке там транспортне навантаження можна говорити. А сквер. Ну прям Софіївка якась. Оті жителі охоронці культурної пам"яті з-під своїх вікон бур"яни не можуть повискубувати і прибрати залишкі піску, привезені для своїх же ремонтіа, а все туди ж повчати владу, як треба жити. Ніколи істерія і бунт не буде керувати громадою. Треба наводити порядок - ось тоді буде толк. Невже ви не розумієте, що вами просто маніпулюють депутати і кандидати, виводять вас на вулиці, обіцяють... А потім вами як прапором махають при своєму піарі. Жодне з таких питань не рухнулось з місця, все закінчувалось палкими промовами "борців за інтереси громади"...
Відповісти
Зекiвська влада чхати хоче на украiнцiв.
Відповісти
Якщо ви побачите на світлинах "кандидатів" і "депутатів" то ваша теза про маніпуляції буде вірна. Наразі це щира ініціатива самих мешканців, які на відміну від нашого т.зв. мера є лучанами і прожили все своє життя на цій вулиці, памятаючи її різні періоди розвитку. Вони всі добропорядні міщани і всі ці роки справно платять податки і гроші на утримання будинків. Проте за останні 30 років т.зв. луцька влада жодного разу їх не почула, жодного ремонту, жодного будинку так і не зробила, жодної латки дороги так і не залатала. А тепер, всупереч думці істориків, архітекторів (почитайте пресу) житель села Зміїнець пан Романюк (це його особисте суб'єктивне наполягання) вирішив влаштувати з історичної вулиці величезну парковку і проїздну частину. Це все в 0,5 м. від будинків. Тут немає жодних можливостей для відпочинку з дітьми, а зараз повне транспорне гетто. Проект ще не реалізований, а пройти тут і зараз неможливо (вийдіть подивіться). Пів року тому стояло питання про забудову скверу біля колишнього кінотеатру Батьківщина де мав з благословіння влади будуватись нинішній обласний керівник однієї з партій. Небайдужим лучанам вдалось перешкодити цім планам (читайте пресу). Щодо вашої пропозиції відмовитись від т.зв. влади, то вона є цілком слушною. В місті влади немає, адже владою, згідно Конституції, є сам народ. А громадяни, що бездумно емоційно повелись на нинішню маніпулятивну систему виборів за "фейси", а не за справи, отримали ерзац у вигляді "народних дерибанщиків" які тільки те і роблять, що ділять колишню власність громади, за ці роки не примноживши її ні на копійку. Вони тільки вирішують свої шкурні земельні і бюджетні питання. Невже громада цього не бачить? Функція міського голови Луцька в нас зведена до керівника УЖКГ з велчезною армією нероб, що розрослась до нечуваних розмірів і для яких створюється ще одна кормушка в колишньому "Будинку побуту" на вул.Горького. Жодного діалогу з громадою, жодної стратегії розвитку міста, повна відсутність фаховості в прийняті рішень... Лише латання дир, продаж за безцінь майна, ущільнення забудови та лобіювання інтересів "любих друзів"...
А сквер дійсно не Софіївка, а перспективне місце для ущільнення забудови. Подавайте заявки панове бізнесмени романюківці! Доки в Луцьку не появляться справжні ЛУЧАНИ їм завжди будуть керувати "временщиики" та зайди, що перетворили наше рідне місто в совково-дерибанний колгосп! І вибори і політика тут ні-до-чого... Це просто життя і самоповага!
Відповісти
погоджуюсь і підтримую! лише громада зможе гуртом, повставши проти чинуш, дати відсіч безглуздому, ідіотичному правлінню!
Відповісти
Невідомо, хто для міста зробив більше доброго, чи заїжджі Кривицький з Романюком (хоча й Шиба - львівець), чи оці "міщани" які наздатні навіть свої будинки привести до ладу. Все ж приватизоване давним-давно. Не подобається ЖЕК - робіть ОСББ, дійте самостійно. До чого тут цей радянський патерналізм. Кому не подобаються умови той намагається їх покращити. продавайте житло, купуйте нове, або будуйтесь. Хоча б у тому ж Зміїнці. Всі сидять в халупах і чекають поки прийде добрий мер і купить їх квартирку (за яку валять ціни як на Манхеттені) і видасть нове житло. В центрі і старому місті в халупах, реальних халупах, приписані десятки людей. Ці будівлі тому й не можна знести. Бо всі хитропродумані полішуки відразу вимагають взамін квартири. От і стоїть той Луцьк як після війни.
Відповісти
зло, недоброзичливість...якби ті люди, що мешкають на Горького і подібних вулицях могли б придбати житло у Зміїнці, вони, повірте, з радістю б виїхали. А от Ви, вельмишановний чиновник з Міської ради "124" (чується, кого захищаєте - собі подібних!), краще б поспівчували людям, у яких за спиною "останній бастіон" - їхнє старе житло! Памятайте - усе повернеться сторицею!
Відповісти
І нема чого зносити ці будівлі! Спочатку скоротіть чергу на отримання муніципального житла, тоді отримаєте моральне право зносити і будувати в центрі елітні будинки.
Що стосується ОСББ, то вони створюються в будинках, яким років тридцять, не більше. Треба бути божевільним, щоб створити ОСББ в 50-літньому будинку і узятися керувати запущеною ЖЕКами, напівзруйнованою двох-трьохповерховою спорудою, без проведення капремонту за рахунок міста.
Для прикладу, в 9-поверхівці дах над під"їздом латають мешканці 36-ти квартир, в 9-типоверхівці - мешканці 20 квартир, а в таких будиночках подібний ремонт даху (тієї ж площі) муситимуть робити мешканці 4-6 квартир!
Відповісти
Абсолютно з вами згідна. І всі нарікання про те які жителі старих будинків бідні та нещасні вже втомилася слухати. У мене всі знайомі віку 23-35 років знімають житло, бо взагалі немає де жити. І вони не ниють, працюють на 3 - 4 роботах. І в цих людей забирають пів-зарплати на податки, щоб влада всім широкодупим полішукам видала квартири і дала грошей за те, що вони єдине чим займаються – родять дітей. Найпростіше скаржитися на владу. І взагалі жителям будинку вулиця не належить, от і нема чого тягти до неї загребущі руки. Хай неповносправні лучани теж мають змогу доїхати до Центру надання адмінпостуг. І я не з міської ради.
Відповісти
На скільки мені відомо на вул. Горького має бути центр адмінпослуг, от і роблять доїзд до нього
Відповісти
Шановний прихильник луцької т.зв. влади чи її член «ай, цвай, драй», не варто тролити і маніпулювати. Судячи з повідомлення і коментарів, ніхто з мешканців вулиці не просить виділення їм житла і з власними проблемами справиться сам. Питання стоїть в тому, куди діваються величезні міські гроші, які йдуть на обслуговування будинків, чому голос громади чують лише перед виборами, а одна людина диктує свої смаки тисячам.

Якщо ви так любите Кривицького, Романюка чи Шибу..., любіть, але крім цих персонажів з політичних коміксів минулого, які грабували і грабують Луцьк, є ще й луцькі міщани, яких ви, разом з цими приїжджими зайдами, відверто зневажаєте, а з лучанами варто рахуватись!
Відповісти
Доїзд там існує... Планують проїзд на вул. Сенаторки Левчанівської, за рахунок знищення скверу на вул. Лесі Українки, і велику парковку біля скверу коло Батьківщини.
Відповісти
для синків, кумів, яким уже кабінети з довгоногими секретарками приготували умайбутньому "центрі надання послуг"!
Відповісти
В усіх цивілізованих європейських містах транспорт з центру забирають і зберігають і реставрують старовинні забудови і зелені зони! А в Луцьку що? Знущання над старовинним містом.
Якщо чиновникам міськради забаглося парковку - нехай зроблять підземну, а сквер і автентичну забудову лишать в спокої!
Відповісти
Проблема у тому, що завтра усі коментатори будуть говорити про недолугу міську владу, яка не змогла забезпечити нормального проїзду до центру адмінпослуг мешканцям міста.
Відповісти
Однозначно Вас підтримую. Щоб не робилось - все погано. Певно треба меру втілювати в життя всі ці проекти і все. Не варто й увагі всякі такі флешмоби.
Відповісти
Про недолугість міської влади вже говорять!
Відповісти
Останні новини
Мешканці вулиці Горького у Луцьку категорично проти її реконструкції. ФОТО
09 серпень, 2012, 10:40