Де у Луцьку найчистіше повітря

Де у Луцьку найчистіше повітря
Найбільш чисте повітря – у міських районах Кічкарівка, Малий Омеляник та на вулиці Львівській і вуличках, близьких до неї.

Про це повідомив заступник головного архітектора міста Ярослав Матвіїв, йдеться у матеріалі «Без шуму і пилу або Хто пошкодує легені і вуха лучан?» на ВолиньPost.

Саме ця – південна – частина міста є оптимально сприятлива для проживання, вважає Матвіїв.

«Люди думають, що жити на проспекті Волі – добре. На жаль, вони приречені на автомагістральні викиди, вони хворіють. Приватні проектні організації не думають загалом про благоустрій: щоб була зелена ділянка, щоб дитячий майданчик був», – каже архітектор.

У Луцьку наразі через усе місто проходить автомагістраль, а поруч неї – житлові будинки. Генеральним планом передбачена об’їзна дорога від вулиці Яровиця, із мостом через Стир, проте її будівництво – нереальне.

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ СТАТТЮ «Без шуму і пилу або Хто пошкодує легені і вуха лучан?»

Окрім того, архітектор розповідає: свого часу через проблеми у стосунках міської і обласної влади місто опинилося затиснутим з усіх сторін землями сільких рад, які не зовсім продумано теж стали зводити житлові масиви.

«Усе почалося із протистояння Бориса Клімчука (екс-губернатор, – авт.) із Антоном Кривицьким (екс-мер Луцька, – авт.). Тоді область взагалі відмовлялася «слухати» місто і цим користалися сільські ради навколо Луцька. Генеральний план був лише «десь», порушували його усі, хто хотів. Так з’явилися забудови в Підгайцівській сільській раді, Липинській, Боратинській», - каже Матвіїв.

Ці місця важко назвати комфортними для життя. Адже найтиповіші для Луцька північно-західні вітри «здувають» з міста на ці житлові масиви увесь бруд, в тому числі з підприємств. При цьому умова «відгородження» від вітрів зеленими насадженням – не дотримана.

«Північно-західні вітри несуть туди увесь бруд від Луцька, крім того, поруч – Рівненська траса. За радянських часів там планувався промисловий район. А тепер тут живуть люди, і всі ці нюанси відбиваються на здоров’ї їхніх дітей і онуків», – переконаний Матвіїв.

Архітектор зазначив також, що не є сприятливими і мікрорайони Вишкова, Ківерцівської, адже там теж – промзона.

А на 33-у і 40-у, які вважаються спальними районами, свої проблеми: по-перше, автомагістралі, по-друге, незахищеність від вітрів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От не розумію. Як можна говорити де найчистіше повітря і при цьому не провівши жодних замірів (формальдегід, СО2 і т.д.)?
Відповісти
Матвіїв як завше має свою думку, тільки він з нею не згідний. Сам же побудувався в Боратині.І не тобі,свєрчок, коментувати стосунки Клімчука і Кривицького. А хто загадив Луцьк кіосками? Сама свиня пліт дере і сама квичить!
Відповісти
Повітря забруднене кругом ну якщо там чистіше то тим людям повезло))
Відповісти