Чи докучає лучанам шум за вікнами?

Чи докучає лучанам шум за вікнами?
Купуючи нову квартиру, люди не завжди думають про такий фактор, як шум, і через це потім нарікають, – заявляє директор Волинського агентства нерухомості Лариса Мусійчук. А завідувачка санітарно-гігієнічною лабораторією Луцька Надія Сачко додає, що найчастіше лучани скаржаться на шум від закладів громадського харчування чи магазинів.

Про це йдеться у матеріалі «Без шуму і пилу або Хто пошкодує легені і вуха лучан?» на ВолиньPost.

«КОЛОДЯЗІ» І «ПІДКОВИ»

Лариса Мусійчук наголошує: часто люди, обираючи житло, не думають відразу про такий фактор, як шум. Новобудови зараз здебільшого будуються за принципом «аби побільше усього втиснути на земельній ділянці».

Не схвалює вона і забудови «підковоподібної» форми чи так звані «колізеї».

«У такому випадку усі квартири, які виходять у двір, отримують гул з закритого простору за «ефектом колодязя». І маємо: хтось невдало припаркувався, сигналізація спрацювала – «Добрий вечір всім!». Вранці собака зачепила авто – знову сигналізація – «Добрий ранок всім!», - ділиться враженнями ріелтор.

Не дають спокою і народні гуляння. А також – не залежно від віросповідання – доводиться слухати дзвони ранішньої і вечірньої служби, - додає спеціаліст.

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ СТАТТЮ «Без шуму і пилу, або Хто пошкодує легені і вуха лучан?»

Водночас шум часто – об’єктивна обставина. «Якщо ти живеш, до прикладу, на проспекті Перемоги, у кого будеш вимагати, щоб перекрили рух?», - ставить риторичне питання ріелтор.

Відносно тихими і комфортними для проживання вважаються паралельні вулиці до центральних проспектів, а також – окраїни.

ХТО СКАРЖИТЬСЯ НА ШУМ

Наразі в Україні діє положення про норми шуму, прийняте ще в далекому 1984 році. Вони покладені в основу вже українського нормативно-правового акту – Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», останнє тлумачення якого вийшло друком 1995 року. Ним користуються і досі.

Згідно з цим законом, громадяни мають право на безпечні для здоров’я та життя побут, відпочинок і навколишнє середовище. Стаття 24 зобов’язує підприємства, установи та організації вживати заходів з недопущення перевищення рівнів шуму на так званих захищених об’єктах, в число яких входять житлові будинки та прибудинкові території.

Завідувачка санітарно-гігієнічною лабораторією Луцька Надія Сачко розповідає, що раніше проводили планові перевірки шуму, проте зараз – лише за скаргами мешканців. Сьогодні скаржаться здебільшого на роботу клубів, магазинів та на сусідів. Медик зазначила, що дійсно шуму в квартирах суттєво додають магазини із холодильним обладнанням та кондиціонерами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шановна Надія Сачко! Дуже вас прошу, так як мої сусіди бояться.... Допомогти встановити справедливість на пр.Відродження, 26-Б. Відколи в нашому будинку почав працювати медичний центр "Парацельс" життя стало нестерпним, вмикають якісь електричні установки, які гудуть з 7 години ранку і до часу ночі, раніше ще й вночі були ці шуми. Чи то витяжки чи якесь обладнання - невідомо. Ні ЖКП-7, ні ми, мешканці, які проживаємо поверхами вище. добитися правди не можемо, так як в приміщенні все закрито гіпсокартоном. Це настільки нестерпно, що вже немає терпіння. Неможливо відпочити. Ввечері цей звук взагалі нестерпний, особливо на кухні та в санвузлі. Прохання допомогти нам в цій ситуації. Крик душі.
Відповісти
Продай чи обміняй квартиру.
Відповісти
Дуже актуально!Коли нарешті ми відчуємо на собі турботу про наше здоров'я держави та один одного.
Відповісти

Якщо ми ідемо в Європу-тоді і технології звукоізоляційні мають застосовуватись і архітектурні рішення відповідні мають прийматись.
Відповісти
А в мене квартира в закутій міській забудові,але я встановила вікна з хорошим степенем захисту, зашила балкон,зробила чудовий ремонт - і я нікого не чую, і мене ніхто.
Відповісти
Останні новини
Чи докучає лучанам шум за вікнами?
12 лютий, 2016, 17:27