«Країна забула про війну», — керівник Луганщини Георгій Тука. ВІДЕО

«Країна забула про війну», — керівник Луганщини Георгій Тука. ВІДЕО
Влада країни забуває, що на сході йде війна, а областям, які живуть з цим щоденно, не надають належної уваги. Про ситуацію на сході у студії Громадського розповів Георгій Тука – керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Про облаштування пункту пропуску в Золотому

Відкриття контрольно-пропускного пунтку поблизу Золотого у Луганській області знову відкладається через неприпинення вогню. Під час огляду місця облаштування майбутнього КП в Золотому були присутні представники ЗСУ, військово-цивільної адміністрації, прикордонники, співробітники МВС, а також група ОБСЄ. Це вже друга точка, де планують поставити пункт перетину. Попередню локацію довелося змінити через обстріли, КПВВ пересунули на 1300 метрів вглиб контрольованої Україною території. Під час огляду місця знову почався мінометний обстріл.

«Група була викликана на місце обстеження, щоб з`ясувати врешті-решт, де будувати. Спочатку звідти поїхала група ОБСЄ у складі двох осіб з Російської Федерації, а приблизно через 3 — 5 хвилин почався мінометний обстріл. Одна людина отримала поранення, є інформація непідтверджена, сподіваюся, що вона і не підтвердиться про те, що один військовослужбовець загинув. Я не буду провокувати на відповідь щодо присутності росіян, але вже казав не один раз і відверто керівництву ОБСЄ: мені незрозуміло, якого дідька сторона конфлікту бере участь у спостережних поїздках, я категорично проти цього» — розповідає про події у Золотому Георгій Тука.

Досить довгий час протилежна сторона не погоджувалась на відкриття пропускного пункту у Золотому. Тука розповів, що місто Первомайськ, розташоване поблизу Золотого, вважалося закритим містом: була обмежена можливість в`їзду/виїзду в місто з траси: «Не знаю, чи там виробництво атомної бомби, чи розплідник якийсь, але місто було закрите». Під будь-яким приводом бойовики не давали згоди на відкриття там пункту пропуску, а два тижні тому несподівано погодились на пропозиції української сторони. Проте, між перемовниками у Мінську та бойовиками на позиціях немає згоди, бо за даними розвідки, каже Тука, середня ланка командирів цих збройних формувань не отримувала від свого керівництва жодних команд про припинення вогню і про встановлення пункту пропуску саме в Золотому: «Тобто в Мінську сказали «так», а тим збройним формуванням ніяких команд не надходило».

Про бойову ситуацію на Луганщині

За даними регулярних звітів від військових, ситуація на Луганщині спокійніша, ніж на Донеччнині, хоча обстріли тривають щодня. Просто військові звикли до такого режиму і навіть не включають у звіти обстріли зі стрілецької зброї, пояснює керманич Луганської області у студії Громадське.Схід.

«Не завжди обстріли, які ведуться з мінометів, крупнокаліберних кулеметів, зенітних установок потрапляють в офіційні звіти. За останні два тижні лише два чи три дні не було обстрілів, а так постійно щось відбувається».

За даними розвідки, каже Тука, виглядає так, ніби бойовики готуються до активних дій. Пересування техніки, намагання її приховати, завезення пального, військовослужбовців – все це свідчить про підготовку.

«Якщо бути дорослими людьми, то події за лінією розмежування на території «ДНР» та «ЛНР» свідчать про підготовку терористів до активних дій. Спостерігається заміна місцевих на фахових військових з Російської Федерації. Це доводять і радіо перехвати, які отримує наша розвідка».

Про неможливість виділити житло переселенцям

У Луганській області чимало переселенців, яким немає де жити. Наприклад, співробітники міліції, які поїхали з окупованих територій, зокрема з Луганська, зараз живуть у тому ж приміщенні, де і працюють, — Сєвєродонецькому СІЗО.

«Не живемо, а виживаємо, якщо називати речі своїми іменами. За останній час кількість безквартирних міліціонерів, які залишились вірними присязі і прийшли з окупованої території, зменшилась. Але не завдяки тому, що їм дають житло. Люди звільняються».

Інша проблема з житлом у тому, що за законодавством більшість людей не має можливості стати на квартирний облік, бо їм потрібно надати довідку з місця постійного проживання.

«Не вистачає цензурних слів. У когось має бути клепка в голові щоб таке робити, або щоб упродовж двох років не змогти щось змінити у законодавстві» – обурюється Георгій Тука.

Єдина можливість щось вирішити на місцевому рівні, каже Тука, — це будівництво. Запланував у 2016 році побудувати 4 дев`ятиповерхівки в Сєвєродонецьку в якості службового житла. Частина квартир буде надана і міліціонерам.

«Я і сам бомжую» — жартує Тука, оскільки вимушений жити в гуртожитку разом з охороною і колегами. Грошей на готель, каже, не має.

Про справу Ендрю, контрабанду наркотиків, власну безпеку

До керівника Луганської обласної ВЦА нещодавно приставили додаткову охорону. Причина — розслідування вбивства волонтера, члена мобільної групи і друга Туки – Андрія «Ендрю» Галущенка. Якщо в країні існує наркоринок, обсяги якого, за суб`єктивними даними, — кількасот мільйонів доларів, — є люди, які стоять на вищих щаблях цієї піраміди, керують і наркотрафіком, і ринком збуту, впевнений Тука. Логічно припустити, що ці люди перебувають десь у Києві.

«Звісно, ні ним, ні їхнім полічникам не буде до вподоби, коли їм чиниться певний опір. Це нормальна справа. Я розумів, що я роблю і куди я взагалі лізу. Але на війні, як на війні. Захочуть позбутись, — для цього існує безліч способів» – про власну безпеку та додаткову охорону каже Георгій Тука.

За інформацією журналістів Громадського від мобільних груп, які займаються контролем перевезення вантажів, були певні пропозиції до керманича Луганщини, як припинити контрабанду.

«В жодній країні світу не вдалося повністю позбутися такого явища, як контрабанда. Мова може йти лише про рівень такого явища. Якщо це явище існує, то воно має бути для когось дуже вигідним» — пояснює Тука, чому ці плани неможливо було реалізувати. Після певних наказів командування на «нулі» (безпосередньо на лінії розмежування) лишилось лише кілька підрозділів збройних сил.

Керівництво різних підрозділів збройних сил використовує різну методику унеможливлення проникнення їх на непідконтрольну територію. Створюється ситуація, коли на території України, підконтрольній центральній владі, створюються закриті резервації, які контролюються виключно військовими:

«Це абсолютно ненормально, призводить не тільки до контрабанди, до того, що в населених пунктах взагалі відсутня будь-яка влада, окрім військових, хоча це поза законом» — каже Тука.

До цих територій у Луганській області належать Лобачеве, Лопаскіне, район міста Щастя. І це зона контролю 92-ї бригади ЗСУ, деяким учасникам якої було винесено підозру щодо причетності до вбивства «Ендрю». Проте Тука не звинувачує 92-гу бригаду у тому, що сталося. Каже, є багато спекуляцій, його навмисне виставляють ворогом 92-ї, хоча 99,9% її складу порядні хлопці. Саме тому 92 бригада все ще залишається на своїх позиціях в області, весь склад може не знати про те, що відбувається між деякими учасниками групи.

Чи є взагалі робота мобільних груп законною? Діють вони виключно за розпорядженням СБУ, проте законом їхні дії не передбачені.

«Це мають з`ясовувати фахівці, — чи мають взагалі право, наприклад, СБУ роздавати такі розпорядження. Я не компетентний. Ми живемо в світі суцільного дуалізму».

Неможливо врегулювати деякі питання, доки не буде згоди у законодавчих органах країни, вважає Тука.

«З`явилися ці дядьки і тітки судді на Луганщині, які виносять виправдальні вироки сепаратистам, пояснюючи тим, що Верховна Рада не визначилась з тим, чи вважати «ЛНР» та «ДНР» терористичними угрупуваннями. За останні два тижні я двічі спілкувався з нардепами. Коли я їм це кажу, для них наче відкриття Америки: «Як?». Оце якість їхньої роботи».

Про Луганську область між війною та миром

Завдання влади — потурбувалися, щоб звільнені території мали привабливий вигляд для тих, хто хоче поїхати з окупованих територій, та й для решти людей, впевнений Тука. Але важко реалізувати корисні та важливі проекти, доки існує непрофесіоналізм, безпорадність, безініціативність серед державних службовців середньої та нижньої ланки:

«Коли звертаєшся до голів районів, кажеш: у держави є ресурс, дайте пропозиції щодо його використання. А мені дають в якості проекту впорядкування кладовища на 15 млн. гривень. Я, м`яко кажучи, не можу погодитись з таким розвитком Луганської області».

Серед корисних в Луганській області є проекти по відновленню доріг, будуванню соціального житла, проект будівництва нової системи охорони здоров`я, бо багато закладів залишились на окупованій території. Також є певне бачення відновлення внутрішньо-культурних зв`язків, енергозабезпечення. Але це можна реалізувати за умови, якщо не буде активних боїв.

Георгій Тука розповів, що має інформацію про ймовірне загострення бойової ситуації вже в березні. Вирішив діяти і створити спеціальний штаб для запобігання певних можливих наслідків. Вже у вівторок збирає цей штаб, щоб перевірити наявність спеціальної техніки в МНС, у підприємств, транспорту, який може бути задіяний для евакуації цивільного населення, обговорити підготовку лікарень, зробити необхідні запаси, які можуть допомогти. Але є і певні проблеми.

«Я вже знаю, що, як голова обласної адміністрації, я зіткнуся з конфліктом щодо порушення бюджетного кодексу, або мені доведеться послати всіх куди подалі і зробити те, що я вважаю доцільним. Більшість військовослужбовців, які перебувають там, постійно відчувають цей дуалізм. Країна забула про війну. Це властиво не тільки Києву, це властиво навіть нашим сусідам».





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зібрати усіх, хто дуже хоче війн на планеті Земля і вкинути в безодню !!! Скільки горя приносять простому люду ці кляті війни багато років !!!
Відповісти
обороняються від зовнішніх ворогів... Там де закінчується оборона, там починається напад !!! ЗУПИНІТЬ горе-політики і України і Росії ту дурну війну, яку Ви розпочали проти простого народу і України і Росії !!!
Відповісти
Останні новини
«Країна забула про війну», — керівник Луганщини Георгій Тука. ВІДЕО
14 лютий, 2016, 08:59