Чи буде у Луцьку Московська вулиця

Чи буде у Луцьку Московська вулиця
У Луцьку є декілька вулиць, які носять назви, пов’язані з Росією, проте не підпадають під процес «декомунізації». Серед них: Московська, Крилова, Ярощука.

Чи доцільно їх перейменовувати – дискутували сьогодні члени комісії Луцької міської ради «З питань перейменування назв вулиць міста».

МОСКОВСЬКА ЧИ ХУРСЕНКА…

Вулиця Московська не підпадає під процес декомунізації, але з огляду на події в державі, не може бути у Луцьку, переконані члени комісії. Зазначимо, що «За» перейменування і голова ОДА Володимир Гунчик, про що йдеться у відповідному зверненні.

Проте, петиція не набрала достатньої кількості голосів.

«Двоє лучан просять не переназивати Московську. Пропоную дати оголошення та організувати зустріч із мешканцями, щоб з’ясувати їхню думку. Для мене основне – керуватися побажаннями лучан. Бо ми зараз приймемо рішення, а потім на сесію прийдуть мешканці», – зазначила секретар міської ради Юлія Вусенко.

«Люди взагалі проти перейменування вулиць. Якщо ми будемо усіх сліхати, то процес декомунізації зупиниться. Спочатку Московську хотіли назвати вулицею Волноваською. Але я сам за В’ячеслава Хурсенка», – висловив свою думку депутат від фракції БПП «Солідарність»Євген Ткачук.

РОСІЙСЬКОМОВНИМ МЕШКАНЦЯМ КРИЛОВА НАЗВА ПОДОБАЄТЬСЯ

Проти перейменування вулиці Крилова підписалося 36 лучан.

«Зібрали загальні збори мешканців. Проти перейменування і юридичні особи, які зареєстровані на Крилова», - розповіла Юлія Вусенко.

«Я була на таких зборах рік тому. Там більшість російськомовних мешканців. «Не трогайте нашого Крилова, ми его любим,» - прокоментувала Леся Бондарук.

«Мешканці зажди будуть проти. Бо це створює незручності із зміною паспорта тощо. Але, якщо ми підтримуємо декомунізацію, то маємо перейменовувати. Ми зараз формуємо майбутню громадську думку», - зазначила депутат від Солідарності Наталія Бунда.

«Є 50 вулиць, які названі російськими діячами, які не мають жодного стосунку до України і Волині. З іншого боку в нас немає банку нових назв. Також треба зібрати усі вулиці, які ми міняємо. Треба якось розподіляти по районах. Треба, щоб вулиці поряд були співзвучними, Вітовта поряд зі Свидригайла. Крилова недоречно пере називати на Вітовта. Краще – Лободовського. Він жив на цій вулиці і на ній видавав альманах «Волинь». Також на цій вулиці раніше жили поляки. Там будинки 20-х - 30-х років. Коли прийшли комуністи усіх поялків виселили», - розповів краєзнавець Петро Троневич.

НЕ БУДЕ ВУЛИЦІ СКРЯБІНА, АЛЕ БУДЕ «ГЕРОЇВ ВОЛИНСЬКОЇ СІЧІ» ТА «ГЕРОЇВ АТО»

Юхим Ярощук – не підпадає під комунікацію. Бо він був чиновником районного масштабу. Тому поки із перейменування цієї вулиці не визначилися.

Також не будуть перейменовувати на честь Андрія Кузьменка (Скрябіна) вулицю Даргомижського.

Проти цього підписалося 600 лучан, мовляв – це недоцільно, бо Даргомижський був видатним композитором 19 сторіччя.

Проте петиція «Про присвоєння одній із вулиць Луцька імені Андрія Кузьменка» набрала необхідну кількість голосів.

Тому це питання доопрацюють на наступному засіданні комісії.

Також зазначимо, що у Луцьку можуть з’явитися вулиці: Любарта, Вітовта, Свидригайла, Князів Чорторийських, Радзивілів, Земана, вулиця Святого Миколая, міст-поблатимів, литовська, вірменська, польська.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
така на дворі пора...
Відповісти
Пан Крилов має відношення до козацтва а як щодо назви - Скрябіна. Гарно відремонтована (не лише дорога а і будинки і дахи) чепурненька вулиця Скрябіна чи Андрія Кузьменка (Скрябіна)
Досить лохотрона спершу добротний ремон а потім перейменування
Відповісти
Щодо значної кількості російськомовних то це відверта брехня та наклеп (сором представнику Інституту Національної Памяті). Ми усі українці і україномовні. Подібні наклепи це ницо і примітивно! Підписали не просто 36 жителів, а 36 представників від квартир і установ. Спершу зробіть капітальний ремонт фасадів з утепленням, і ремонт дахів. Про, що пані Лесі Бондарук і пану Шибі вказали першого разу. На, що видно останні дуже образились. Досить видурювати. А то їм бач неподобається що Золотий Дукат на вул Крилова. Поряд з вул Крилова є вул Пушкіна, вул Шевченка, вул Лесі Українки, усі на честь кого названо проживали у часи Російської Імперії. Крилов мав відношення до козацтва. Не з того почали комісія.
Я особисто не проти вулиці Вітовта Великого чи Андрія Кузьменка (Скрябіна) але не з цими обдертими фасадами та діравими дахами. Спершу ремон - не лише жителі вулиць повинні відчувати дискомфорт, за фантазії окремих пропагандонів.
Ремонт дороги то для автомобілів а не для жильців "вул Вітовта Великого".
Відповісти
Абсолютно раціональна думка . Декомунізація - це не деросіянізація . При всьому нашому абсолютно правильному негативному ставленні до РФіі , це не має ніякого відношення до російськомовних лучан і діячей культури Росії зі світовим ім'ям .
Відповісти
Коли вже прийде той час що прізвищами Данильчука, Бондарук, Бунди називатимемо перехрестя міста )))))
Відповісти
Останні новини
Чи буде у Луцьку Московська вулиця
22 березень, 2016, 16:19