Яку зброю здали волиняни. ФОТО

Яку зброю здали волиняни. ФОТО
Із 1-ого по 31-ше березня на території Волинської області правоохоронці проводять місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

З початку березня правоохоронцям здали 37 одиниць зброї, 90% із них - боєздатні.

Згідно з чинними нормами законодавства, мисливська гладкоствольна зброя та травматична може бути зареєстрована у встановленому порядку. Нарізну зброю відправляють на склади в Київ. Але переважна більшість такої зброї знищується.

Здебільшого зброю здають прості громадяни. Щоправда, серед добровільно зданих пістолетів та гвинтівок є і ПЗРК (переносний зенітний ракетний комплекс). Його правоохоронцям здали учасники АТО.

"Нелегальної незареєстрованої зброї на руках в населення дуже багато. За оцінкою спілки зброярів України понад мільйон одиниць є незареєстрованої у встановленому порядку зброї", - повідомляє начальника управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Волинській області Володимир Солоненко.

Правоохоронці кажуть, що інколи їм добровільно приносять вибухові пристрої. Щоправда, їх журналістам не показують, мовляв, з питань безпеки.

"В попередньому місяці було здано декілька одиниць Ф-1 і РГД-5", - додає Володимир Солоненко.

Інколи до рук правоохоронців потрапляють і раритетні зразки зброї.

"За моєї пам'яті здали дуже дорогоцінну гладкоствольну зброю. Чоловік, який її здавав, про це не знав, пізніше він її зареєстрував на себе, - розповідають правоохоронці. - Вартість такої рушниці вимірювалася в тисячах умовних одиниць".

Крім того, під час місячника громадяни можуть добровільно здати і холодну зброю.

У випадку добровільної здачі зброї ні кримінальної, ні адміністративної відповідальності за це її власник не нестиме. Якщо ж незареєстровану зброю знайдуть правоохоронці, то можна отримати реальний термін покарання. Стаття 263 Кримінального кодексу України (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами) передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність (ст. 190 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Кримінальна відповідальність настає й у разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів тощо) – ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України.










Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.