10 невиконаних обіцянок Володимира Гройсмана

10 невиконаних обіцянок Володимира Гройсмана
14 квітня цього року, після затяжної політичної кризи, в крісло прем’єра сів колишній спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Повідомляє портал "Знай".

Не те, щоб від його прем’єрства хтось очікував великих звершень і несподіваних поворотів, але певні обіцянки він давав. 100 днів – це термін, за який багато обіцянок, звичайно, виконати неможливо, але певний вектор політики виконавчої влади можна вже зрозуміти. Як мінімум, чи збирається він виконувати хоч щось із обіцяного.

1. Україна в Євросоюзі до 2026 року

Цього літа прем’єр пообіцяв, що вже через 10 років здійсниться колективна мрія українців, і ми станемо європейцями. Але зазначив, що, звичайно, для цього доведеться багато працювати. Залишається сподіватись, що він мав на увазі і себе теж. Нагадаємо, що раніше безвізовий режим з Євросоюзом був обіцяний до кінця 2016 року.

Щодо цього пункту ніяких результатів, звичайно, поки бути не може. Обіцянку, дану на 10 років наперед, ніяк не можна перевірити, і до ворожки не ходи. Але одне можна сказати достеменно: ніякого безвізового режиму в 2016 не буде. Знову. З іншого боку, деякі європейські партнери України укладають з нами довгострокові договори, що дає надію на те, що рукою на нас ще не махнули.

2. Боротьба з корупцією

Вступаючи на посаду, Гройсман запевнив громадян, що буде рішуче і безкомпромісно боротися з корупцією. Уточнив, що почне з митниці і навіть створить спеціальний орган, в який увійде близько сотні людей. Прем’єр жартома назвав цей орган «Чорною сотнею».

Так, горезвісну «Чорну сотню» Гройсман створив, скликавши туди експертів з фіскальної служби, поліції та митниці. Але ніяких конкретних результатів її роботи поки що немає. Принаймні, про них не повідомляли публічно. Що стосується боротьби з корупцією в цілому, то деякі результати є, але тільки на рівні арештів чиновників у регіонах.

3. Боротьба з контрабандою

Однією з невирішених проблем, на яку закривали очі в попередніх урядах, була космічних масштабів контрабанда на Закарпатті. Минулого літа переділ цього незаконного бізнесу вилився в повномасштабні бойові дії між місцевим криміналітетом і "Правим Сектором". Гройсман пообіцяв впритул зайнятися цією проблемою і кинути всі сили на її вирішення.

Варто визнати, що за результатами перевірки фактів контрабанди на Закарпатті було відкрито кримінальну справу. Але ні її подробиці, ні хід слідства нам поки не відомі. Не виключено, що через якийсь час про цю кримінальну справу просто забудуть, а контрабанда нікуди не дінеться, як це бувало вже не раз.

4. Зниження цін на медичні препарати

Новий глава Кабміну запевнив українців, що уряд буде боротися за зниження цін на ліки, які з початку цього року зросли на 5%. Для цього була запроваджена спрощена процедура ліцензування іноземних ліків (термін реєстрації – 10 днів і скасування додаткових перевірок), щоб збільшити конкуренцію на ринку і змусити вітчизняних виробників стати лояльніше до споживача.

Результати боротьби за зниження цін на ліки, м’яко кажучи, дивні. Так, процедуру ліцензування іноземних препаратів спростили, але ціни чомусь не знизилися. Тепер Кабмін повністю змінив стратегію в цій сфері і заявив, що буде підтримувати вітчизняного виробника. Правда, як він буде це робити, не зовсім зрозуміло. Адже спрощенням реєстрації експортних ліків уряд вже ускладнив цьому самому вітчизняному виробнику життя. Зате Гройсман пообіцяв повернути з 1 жовтня процедуру компенсації пацієнтам вартості частини препаратів. Але поки немає ні сум компенсації, ні списку ліків, так що складно сказати, які саме зміни на нас чекають і чи чекають взагалі.

5. Новий закон про вибори

Майже відразу після призначення Гройсман заявив, що йому не подобається практика потрапляння депутатів в Раду за закритими партійними списками. Пообіцяв розібратися, але поки ніяких змін не спостерігається. Сам Гройсман грішить на парламент: мовляв, проект законодавчих змін виборчої системи є, але депутати не дають для його прийняття голосів. Швидше за все, якщо якісь зміни в цій сфері і будуть, то вже ближче до виборів, а не зараз. А вибори, як ми знаємо, обіцяють чи восени, чи навесні.

6. Загальне зростання економіки

Прем’єр клятвено пообіцяв, що під його чуйним керівництвом вже до кінця 2016 року зростання валового внутрішнього продукту в Україні складе 1,5%. Складно сказати, яким буде зростання валового внутрішнього продукту до кінця року і досягне він цієї позначки, але в даному випадку процес потихеньку рухається. За перший квартал 2016 року зростання склало 0,1%. Це мало, але якщо темпи будуть рости, то до грудня можна і дістатися до обіцяних півтора відсотка.

7. Залучення інвестицій

Для того, щоб заманити в Україну побільше іноземних інвесторів, прем’єр збирався створити при Кабміні спеціальний орган, який буде займатися питанням поліпшення інвестиційного клімату. Цілком очікувано, віз і нині там. Ніякого спеціального органу з інвестицій Кабмін поки не створював, хоча все ще планує. Чекаємо.

8. Допомога переселенцям і жителям окупованих територій

Гройсман запевнив, що уряд не забуде про біженців з Донбасу і жителів окупованих територій. Першим він пообіцяв ліквідацію заборгованостей із соцвиплат, а другим – соцвиплати, але тільки після того, як території знову стануть українськими.

Ясна річ, що поки окуповані території залишаються окупованими, виконати свою обіцянку прем’єр повністю не може. Зате вже можна сказати, що у переселенців тривають проблеми з соцвиплатами. Звичайно, масштаби цих проблем трохи зменшилися, і новий уряд не так «кошмарить» біженців, як Кабмін Яценюка, але до повного вирішення проблеми ще дуже далеко.

9. Зміцнення інституту сім’ї

Міцна здорова українська сім’я була заявлена як один з основних пріоритетів політики нового Кабміну. Очевидно, закон про одностатеві громадянські партнерства, який готував уряд Яценюка, захований в довгий ящик. І справді, зміцненням інституту сім’ї Гройсман зайнявся впритул. У великих містах України вже введена практика експрес-шлюбів – оформлення шлюбу за одну добу. В уряді стверджують, що така практика допоможе створити більше міцних сімей. Питання спірне, в СРСР колись відмовилися від експрес-шлюбів саме заради зміцнення інституту сім’ї. Крім того, залишається питання шлюбних аферистів, які можуть скористатися таким нововведенням в своїх цілях.

10. Пенсійна реформа

З одного боку, підвищення пенсійного віку і пенсійна реформа в цілому, входять в список обіцянок, які і Яценюк, і Гройсман давали західним партнерам. З іншого – Гройсман пообіцяв скасувати оподаткування пенсій і вирішити питання дефіциту Пенсійного фонду. Як уряд збирався робити і те, і інше, одночасно, залишалося незрозумілим, але все-таки оподаткування з пенсій частково зняли. Тепер податок сплачується тільки з високих пенсій – починаючи від 10740 грн. Втім Пенсійний фонд поки що продовжує страждати від дефіциту.

Політолог, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський: «ГРОЙСМАН БУВ ХОРОШИМ МЕРОМ, АЛЕ ДО РІВНЯ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА ЙОМУ ЩЕ РОСТИ І РОСТИ».

“Мабуть, єдиний позитивний момент прем’єрства Гройсмана полягає в тому, що він утримується від цинічних заяв з питань зовнішньої політики.

А що стосується економіки, то програма Гройсмана складається переважно з порожніх безглуздих декларацій. Ніякі реформи із заявлених так і не були здійснені. Не прийнятий жоден законопроект, покликаний допомогти українській економіці вибратися з кризи. У свою чергу, прийняті закони тільки шкодять економіці. Наприклад, рішення про зменшення податку на ввезення вживаних автомобілів з Європи. В Україні і так вмирає автопром, а після цього рішення українського уряду стало ясно, що тепер його зовсім загублять. Тому нічого сказати про економічну політику не можна. Мабуть, Гройсман був хорошим мером, але до рівня прем’єра йому ще рости і рости”.

Політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко: «КАБМІНУ ГРОЙСМАНА НЕОБХІДНИЙ ДІАЛОГ З УКРАЇНЦЯМИ»

“Уряд Гройсмана почав працювати без будь-якої адаптації та «розкачки», як і без зайвого блиску, який спостерігався на самому початку роботи уряду Яценюка з його англомовними технократами. Нинішній Кабмін менш політизований і працює без шуму та скандалів, на відміну від Кабміну Яценюка, який був вічно втягнутий в конфлікти.

До проблемних аспектів можна віднести тарифну проблему і те, що так і не було вирішено питання про приватизацію Одеського припортового заводу. Також Україна не вийшла на домовленості з МВФ, хоча заради цього піднімалися тарифи. Також в уряду Гройсмана є проблеми в стосунках з парламентом, де зараз коаліція представлена тільки двома фракціями. Тому уряду необхідно посилити відносини з профільними парламентськими комітетами і групами, тому що їм конче потрібна законодавча підтримка. Кабміну Гройсмана необхідно провести роз’яснювальну роботу з населенням і звернути максимальну увагу на соціальні питання, тому що це джерело ризику для влади в цілому і для уряду зокрема”.

Політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник: «ГРОЙСМАН - ЛИШЕ БЛІДА ТІНЬ ПОРОШЕНКА»

“Володимиру Гройсману вдалося заморозити нинішню економічну ситуацію в Україні в її «коматозній» точці падіння. Нинішній прем’єр-міністр так і не став самостійним: він всього лише бліда тінь Порошенка. Гройсману не вистачило сил і особистісних якостей для того, щоб чесно визнати, що підвищення тарифів дуже боляче вдарило по рівню добробуту українців. Всі ті реформи, які заявлялися як «драйвери» в уряді Гройсмана, так і залишилися порожніми заявами, які не дали ніякого відчутного ефекту для суспільства. Можна сказати, що всі ключові питання, які стояли перед Кабміном Яценюка і в підсумку привели до його відставки, залишилися так і не вирішеними урядом Гройсмана за ці 100 днів. Додався тільки піар, впала незалежність уряду, який зараз ще більше залежить від Адміністрації Президента, але, на жаль, не від парламенту з його напівживою коаліцією».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І не виконає, ніхто не сумнівався.
Відповісти
А є ще такі люди які слухають і вірять їхній брехні? за 25 років можна зрозуміти хто ми для них
Відповісти