Преображення Господнє: як лучани освячували яблука. ФОТО

Преображення Господнє: як лучани освячували яблука. ФОТО
19 серпня православні і греко-католики відзначають велике свято Преображення Господнього, або другий Спас. Цього дня в усіх храмах Луцька відбулися святкові богослужіння, після чого були освячені принесені вірянами до церков плоди.

Про це повідомляє «Волинська правда».

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі УПЦ КП святкову Літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл, а прихожанам Свято-Хрестовоздвиженської церкви УПЦ мікрорайону Теремно особливу радість принесло те, що саме тут цього дня святкову Літургію очолив вікарій Волинської єпархії УПЦ єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл. Урочисті Літургії були відслужені і в інших православних та греко-католицьких церквах обласного центру.

І, як заведено, відповідно до усталеного в українському народі благочестивого звичаю, прихожани принесли для освячення у храми плоди: яблука, виноград та інші фрукти. Освячували також і квіти.

Звичай освячувати фрукти в день свята Преображення Господнього є дуже давнім, зокрема згадка про те, як цей обряд має відбуватися у храмах, міститься у 3-Апостольському правилі. У Православній Церкві існує для цього і спеціальна молитва на освячення «гроздія» (плодів винограду). Це пов’язано із тим, що у країнах Середземномор’я саме на початку серпня дозрівають перші плоди винограду. Але у північних краях, де виноград не росте, його замінюють яблуками. Але при освяченні яблук, як і інших фруктів, читається вже інша молитва – «на освячення начатків овочів».

В Україні, де кліматичні умови це дозволяють, цього дня у церквах освячуються як яблука, так і виноград.














Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Написано грамотно, лаконічно. Згадали про всі Церкви. Коли б так писали усі журналісти, то ми давно були єдиною нацією, незалежно від віросповідання і хто в яку Церкву ходить. ( це особисте кожного)
Відповісти
Підтримую попереднього дописувача
Відповісти
Ісус Христос сказав :- Де двоє чи троє в молитві зійдуться в ім'я Моє, там я посеред Вас. Нову Вам заповідь даю:-Любіть один одного. У світі написано більше 35 млн. Законів державних... А якби людство дотримувалося 10 Заповідей Божих менше було б на світі і зла і бід і війн !!!
Відповісти
ворожнечу між прихожанами розпалюють недолугі політики, бо їм це вигідно! їм це треба для свого рейтингу! от і заграють з ким треба і цькують людей один на одного!!!
Відповісти
Останні новини
Преображення Господнє: як лучани освячували яблука. ФОТО
19 серпень, 2016, 16:42