Через закон про наклеп луцькі журналісти «ігноритимуть» владу. ФОТО

Через закон про наклеп луцькі журналісти «ігноритимуть» владу. ФОТО
З гаслами «Журналіст - не наклепник» та «Хочемо казати правду» до стін Волинської облдержадміністрації вийшло півсотні луцьких журналістів.

Акція «Хто тут наклепник!?» відбулася 20 вересня в Луцьку.

Журналісти зібралися перед стінами облдержадміністрації аби висловити своє ставлення до прийняття парламентом у першому читанні закону, який криміналізує відповідальність за наклеп.

Кілька учасників акції тримали у руках плакати з надписами «Позичимо депутатам на клепку», «Ми вам НАКЛЕПаємо», «Не хочу сидіти за політичний анекдот», «Позичте депутатами НА КЛЕПКУ».

Присутні підписалися під зверненням до голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, Президента України Віктора Януковича та голови Верховної Ради України Володимира Литвина.

Звернення з підписами учасники акції занесли у приймальню голови облдержадміністрації.

У зверненні вони просять не приймати зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, що вводять жорству відповідальність за наклеп.

Нагадаємо, що згідно зі змінами до законодавства журналістів, а також інших громадян, що поширять інформацію, яку хтось розцінить як посягання на його честь і гідність, чекає покарання у вигляді штрафу до 2500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян чи позбавлення волі на строк до трьох років.

На думку учасників акції такі норми не на часі, адже і суспільстві існує невисока довіра до судової системи. Тому можливі зловживання зі сторони влади до тих, хто поширить "неугодну" владі інформацію. А саме критика може бути розцінена судом як наклеп.

Окрім звернення, журналісти прийняли рішення на знак протесту не відвідувати і не висвітлювати заходи, організовані органами державної влади у Луцьку.



Текст звернення:

Президентові України

Голові Верховної Ради України

Голові Волинської ОДА

Журналісти Волині занепокоєні й обурені черговим кроком до згортання свободи слова в Україні, який зробив український парламент.

Як відомо у вівторок, 18 вересня, Верховна Рада України прийняла в першому читанні зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. Згідно з цими змінами передбачається кримінальна відповідальність за наклеп – «умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію».

Поняття «наклеп» було вилучене з законодавства ще у 2001 році – тоді справедливо вирішили, що честь, гідність та репутація повинні контролюватися нормами цивільного, а не кримінального права.
Ми вважаємо, що можливість карати ув’язненням за наклеп українців загалом й українських журналістів зокрема ставить під загрозу саму можливість вільно висловлювати власну думку.

А криміналізація статті про наклеп є нічим іншим як намаганням захистити державних чиновників і політиків від справедливої критики, перекрити надходження інформації про зловживання української влади у суспільство.

В умовах, коли судочинство в Україні не відповідає нормам європейської практики, коли суди в країні приймають сумнівні рішення, новоприйнятий закон тільки сприятиме трактуванню справедливої критики як кримінального порушення.

Ці законодавчі зміни можуть стати початком політичних репресій, які проводитимуться під гаслом боротьби за об’єктивну інформацію у ЗМІ. Поширенішою стане і самоцензура у ЗМІ.

Новий закон здатен нанести непоправної шкоди українській журналістиці, поставивши під реальну загрозу ув’язнення не тільки найбільш принципових, професійних і незалежних її представників, а й кожного, хто поширить «неугодну» комусь інформацію.

Оскільки стаття про наклеп порушує міжнародні стандарти дотримання свободи слова, ставить нас, журналістів, перед загрозою силового свавілля, псує міжнародний імідж України,

Вимагаємо:

Від Верховної Ради України - не приймати Закон про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини;

Від Президента України – закликати депутатів проголосувати проти криміналізації поняття «наклеп»;

Від голови Волинської обласної державної адміністрації – донести до Президента України, голови Верховної Ради України позицію волинських журналістів, викладену у цьому зверненні, а також усіма іншими можливими шляхами сприяти реалізації журналістських вимог.
Учасники акції «Хто тут наклепник!?»,
місто Луцьк,

20 вересня 2012 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЗМІ, протест
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 36
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви, товариші журналісти, перш за все, будьте чесними самі з собою. Спочатку ПРАКТИЧНО ВСІ засоби ЗМІ продаються олігархам, коли йде передвиборча кампанія, а тоді журналісти цих же ЗМІ висловлюють невдоволення законами, які ці депутати приймають. Чому сьогодні на таких ресурсах як Кореспондент, Українська правда коментарі друкуються без модерації, а на всіх волинських новинних сайтах включена модерація? Чому сьогодні майже на жодному волинському новинному сайті неможливо надрукувати коментар, в якому б розповідалося про голосування депутата Палиці у ВР? Це ж не президент з урядом роблять, це - на совісті власників та журналістів видань. (це, на щастя, не стосується Волинь посту) Ну, то зверніться до свого благодійника, хай вас захистить.
Відповісти
Увага! на сайті Під прицілом повністю знищено свободу слова. ваш коментар там опублікували лише в урізаному виді без жодної згадки про олігарха Ігоря Палицю. а це означає, що цензура на Волині триває!
Відповісти
Так, я це бачила... Те, що вони його обрізали - це ще нехай... іншого я й не чекала. Але те, що вони вставили туди фразу "нецензурна лексика" і звинуватили мене в ній - це просто верх цинізму. Я з традиційної української родини, де НІХТО НІКОЛИ не вживав матюків. Я з поваги до себе більше не загляну туди. Розумію, що їм від того ні холодно, ні жарко, але...
Відповісти
Просто треба дотримуватись нормативної лексики і все буде ок. Якщо Ви на вулиці почнете лаятись і матюкатись Вас затримає міліція, якщо будете когось обзивати чи ображати, можете наразитись на фізичну розправу. От через те всі і звикли в інтернеті виливати свою жовч і злість, бо тут можна заховатися за ніками і безкарно обзивати усіх кого заманеться і як тільки до вподоби. Переконаний, що якби кожен сайт ідентифікував своїх коментаторів то цієї гидоти у коментарях було б менше. Але ж усьому має бути межа- хіба не так?
Відповісти
Привіт, модератор з "Під прицілом"! Точнісінько таку відповідь на мій коментар Ви написали й там. Отак на голому місці Ви майстерно зробили з мене людину, яка "лається і матюкається". А ми ще сподіваємося, що такі "журналісти" будуть об'єктивно писати про передвиборчий процес... «С совершенным почтением ваш, когда-то честный человек, а ныне: Гнусный Клятвопреступник, Монтанский Вор, Осквернитель Гробниц, Белая Горячка, Грязный Плут и Подлый Шантажист Марк Твен». Класика рулить!
Відповісти
а все тому, що з Під прицілом звільнилися нормальні журналісти, які мають власну думку. а лишилися працювати та понабирали тих, хто за гроші готовий писати що завгодно. Московка звісно цей процес курує. це так. Але і редактор ресурсу, і журналісти, які там зараз є, підібрані таким чином, щоб працювати на олігарха з баблом і не мати власну думку. Звільнитися вони не здатні, бо не мають ні позиції, ні мужності, а також й просто поганенькі професіонали своєї справи. тому Під Палицю і надалі буде в полоні цензури(
Відповісти
навіщо ж так відверто і безсовісно брехати? вас би за наклеп притягнути до відповідальності. нехай ваш редактор сайту "Під Палицю" навчиться хоча б грамотності, якщо в нього відсутні інші чесноти.
"Вищеподане звернення представники 5-ї влади передали в приймальний кабінет голови Волинської ОДА з вимогою донести звернення до уряду", - ось що було на вашому ресурсі вчора у новині про протест журналістів! Сьогодні воно вже затерте. Але у фейсбуці, на щастя, зберігся такий шедевр слова. Так от, перш, ніж завязто терти будь-які найменшою мірою нехороші натяки на дядю Палицю та цинічно брехати своїм читачам, відправте вашого редактора на курси грамотності!
P.S. Я перепрошую, що використовую цей сайт для такої дискусії. На жаль, в мене, як у читача, не має ніякої змоги написати таке на сайті Під прицілом, оскільки там мене просто струть.
Відповісти
Прошу не плутати поняття "ЗМІ" та "журналіст". У ЗМІ є власники, які наймають журналістів на роботу.
Відповісти
Конечно! И ставят вопрос - будешь писать, что я скажу? :) Поэтому и происходят ситуации, как с "ВН", "Під прицілом", про "Аверс" вообще молчу-там Величко вообще краев не видит! А известно вам, что шеф-редактор "Аверса" Московка еще и "редактирует" сайты, которые выкупил Палица? :) Так что... пусть почаще в зеркало смотрят, а потом на пикеты ходят!(Это не к вам лично Андрей)
А почему допустили, чтобы Витив, Пиза... к акции "примазались"?! Не хорошо! Или без политиков и пук...ть в Луцке нельзя? :)
Відповісти
Була домовленість, що політики можуть брати участь в акції, але без партійних прапорів і гасел. Це ж стосувалося і використання акції для власного піару.
Більшість політиків повелись порядно.
Відповісти
З величезною повагою ставлюся до Вас та Вашої праці, пане Андрію. Розумію, що журналістам непросто, що на них тиснуть, що є так звана "політика партії", що всім треба за щось жити та щось їсти... Але кожен журналіст сам обрав собі професію, гадаю, розуміючи всю відповідальність. Звісно, слово власника є визначальним, та має ж бути якась критична точка. І те, що сьогодні робиться в луцьких медія - це тихий жах. То чому журналісти не вийшли на мітинг, коли на них почали так тиснути, але вийшли, коли приймають закон про наклеп?! Згідна, що цей закон в Україні приймати не можна, бо він поховає свободу слова. З одного боку... А з іншого - чи є вона взагалі? Чи вже давно все вирішують лише гроші? Якщо сьогодні журналіст всеодно не має можливості писати своє бачення та свої думки, то чому він боїться закону про наклеп? Була би вдячна за роз'яснення Вашого бачення цієї ситуації.
Відповісти
Пропоновані зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів стосуються кожного громадянина, проте журналісти першими можуть відчути на собі їхню дію. Наприклад, політичний анекдот в соціальній мережі може бути прирівняний до привселюдної образи чи наклепу.
В українському законодавстві вже є механізми захисту честі, гідності та ділової репутації. Переведення відповідальності за ці речі у кримінальну площину - це крок назад.
Більше того, із нашим судочинством не можна бути впевненим ні в чому. Декілька тисяч доларів хабара судді та довідка з лікарні про втрату працездатності - і журналіст відправляється писати репортаж довжиною у 5 років про реалії української пенетенціарної системи.
Ще інший аспект - трактування того, що є наклепом. Ось проголосувала картка депутата за закон про мову, а він каже, що був за кордоном. Напишеш, що не голосував, можуть звинуватити у наклепі, адже його голос враховано. Напишеш, що голосував, а він покаже відповідь держприкордонслужби, що був за кордоном в той час. Знову наклеп. Дилема...
А що стосується медіа-ринку Волині, то монополізація - це завжди погано.
Відповісти
правильно. Ви теж журналіст і найняті на роботу одним відомим волинянам товствосумом. Він вам платить зарплату і каже на кого писати критичні матеріали. Зізнайтеся, що це правда.
Відповісти
Напевно тому, що коментатори підписуються власним ім"ям, не пишуть матюків, тощо
Відповісти
щось не бачу тут журналістів. тільки пацанва на чолі з Вітівим, щоб пропіаритись. А калахана вже вилікували, бо на деяких сайтах все "допоможіть бідному калахану"
Відповісти
Голову свою полікуй...
Відповісти
жаба задушила?
Відповісти
Як Вам не соромно.. Побійтеся Бога.
Відповісти
О, Федосюк, козаки мають йти штурмом на ту ОДА! кандидати кандидати...
Відповісти
А що крім Федосюка ніхто з кандидатів не прийшов підтримати журналістів
Відповісти
Просили ж політиків не піаритися на цьому заході. Абсолютна більшість з повагою поставилася до цього прохання. А декому, очевидно, байдуже.
Не ображайтеся потім, якщо й до вас буде таке ж ставлення з боку журналістів.
Відповісти
пиза енд вітів хочуть в депутати
Відповісти

Я за свободу слова, але не підтримую створення касти «недоторканих». Не вимагаючи чогось від інших, та і від тієї ж влади, почни з себе, не підставляйся, не кидай тінь на братів по перу, не погань професію. Часто буває соромно за колег, по яких судять, мовляв, «вони усі такі». Я – за правду, гостроту матеріалів, але не варто відверто брехати. Назвіть більшість речей своїми іменами (хтось колись сказав, не пам’ятаю), і тоді у вас вийде класна сатира. Але ці слова не для таких «сатириків», як Микола Панасюк чи його «брати» по «Аверсу».
А якщо в результаті вдосконалення законодавства і росту нашої самосвідомості жовта преса значно побіліє і почистить себе від злоби, лицемірства і непрофесіоналізму, від жадоби утвердити «четверту владу» з допомогою бруду і знецінення вічних цінностей, то демократія від цього не постраждає, а лише виграє. Читайте матчастину, шановні, і не гніться перед владою, не давайте їй себе прив`язати золотим ланцюжком під столом, і тоді усе буде гаразд. Усе у вас вийде, як у сексі. Завтра велике свято – Різдво Пресвятої Богородиці: усім добра, радості і щастя! А в природи немає поганої погоди - післязавтра буде сонячно.
Відповісти
Андрію, а хто піарився???
Відповісти
Якщо ви в цьому розумієтесь, то одна поява Вітіва та Пизи на ціх фото - вже піар!!! Або ви нічого не розумієте або "прикидаєтесь"?!
Відповісти
Йдеться не про Пизу з Вітівим.
Відповісти
Андрій,Оксана повністю права!:)Ти гадаєш Пиза з Вітівом просто так на акцію журналістів прийшли???Те шо Пиза фотографував,(можна навіть до гадалки не ходити) вже сьогодні викладе на свому сайті під назвою "Як Фронт змін,захищав у Луцьку свободу слова та журналістів":)Як би ви(журналісти)прийшли самі,без цих дармоїдів,вас би усі підтримали та зрозуміли.А так,маєте те шо маєте...
Відповісти
та ви що? а де ж ви були свідомий громадянине? чому не вийшли підтримати журналістів? чи не дармоїд ви часом? чи чекаєте поки хтось зробить справу за вас? щось я не бачу бажання таких як ви взагалі виходити на акції! а політики - що не люди значить, а монстри? що їм заборонено підтримувати журналістів? у цій державі нічого не зміниться поки не будуть висуватися політичні гасла тотальної зміни системи! не хочете політиків бачити - тоді вічно насолоджуйтеся партією регіонів. а потім, коли вони зроблять так як і Білорусі, можете виходити на акції без політиків.
Відповісти
Шановному провокатору!:)По перше,я про цю акцію не знав взагалі,бо був у Львові.Самих журналістів підтримав би з радістю(і підтримаю в майбутньому),але без ціх "політиків" що прийшли пропіаритись за рахунок журналістів.По друге,журналістам треба було звернутися до усіх(ще не пізно зробити) колег і зібрати підписи під зверненням до президента не підписувати цей антидержавний закон у разі якщо він буде прийнятий.(Клімчук такі питання нажаль не вирішує:)Треба було звернутися до наших вишів,що готують майбутніх журналістів,я думаю що і вони підтримали би своїх.
А ще я б провів на Аверсі чи волинському телебаченні "Круглий стіл" за участю влади і журналістів,і ще багато чого можна зробити якщо захотіти щоб усі волиняни зрозуміли за що борються наші журналісти.
А що стосується зміни політичної системи,то на яку ви її хочете змінити,а головне з ким це збираєтесь робити???:)З Вітівом та Пизою???Згадайте Помаранчеву революцію.5 років країна стояла на місці.Все що ми бачили це гризню у владі,повне ігнорування думки пересічних українців і масштабні розкрадання деравного майна.А головне,довіра простих людей???За весь час перебування у владі помаранчева влада зробила лише одне,побудувала за 70 мільйонів меморіал жертвам голодомору,який у перший же дощ затопило.А про Білорусь я б на вашому місці взагалі б мовчав.Я там був і не один раз.Усі підприємства працюють,в містах ідеальна чистота,за хабарі чиновників саджають,а не як в нас ще й по голові гладять.Будують для людей спортивні зали та усіляко підтримують спорт.Ви не повірите,але там дійсно безплатна медицина,а не як в нас.....:)Там люди живуть,а не як в нас виживають.І головне,я впевнений що таким як ви щось доказувати марно.Тому поживемо,побачимо хто з нас правий..:)
Відповісти
Про "Аверс" ви даремно! :)))
Який "круглий стіл"? Там все и вся (Величко, Московка і Ко.)Палицею куплені! Невже ви не дивитесь і не піддаете аналізу те, що там "мурликають" і у яку сторону?! :)
Відповісти
Підтримую Вас на всі 100%. Наші журналісти самі не знають що вони хочуть, складається таке враження що їм Палиця ніби "перейшов дорогу", чи це не так? От прослідковую статті Лучика, так у нього 90% мови тільки про негатив до Палиці, як ніби інших кандидатів немає, також і на інших сайтах, а ще кажуть що Палицею усе скуплено? для чого робити з себе такі посміховиська, можливо це знову чийсь запланований піар з журналістами???
Відповісти
провокатору!
Зрозуміло що ви один "з тих", але не треба перетворюватись на вівців! Вас хтось притиснює, ви пишите не те що хочете...??? Тут тільки у першому читанні приняли, а ви весь "Волинь-Пост" загадили. Не будете фігні писати - не будете про таки поправки взагалі знати!!! :)
Відповісти
Дійсно треба якось масштабніше це питання перед владою піднімати.Думаю що і прості лучани це звернення б підписали.Трошки ви хлопці поспішили,але ще багато чого можна зробити.Серафім правий,йдіть до людей,пояснюйте свою точку зору і вас обовязково підтримають.Тільки разом,ми сила!
Відповісти
Ну, не знаю усіх людей на фото, але Мирослав Ватащук, який на фото гарно підписує звернення, сьогодні був на засіданні окружної виборчої комісії, а воно теж організоване органами державної влади в Луцьку. Та й не один Ватащук там був присутній із преси.
Відповісти
багато тут тусується людей куплених ПР і його кандидатами-благодійниками. мовчіть журналісти і далі то будете як в Ьілорусі!
Відповісти
Шановні колеги, у вас гаряче. І це вже добре.
Бо у Чернігові журналісти "сплять". Кожен у своєму болотці.
І спілка мовчить, і громадськості це питання фіолетове. Жодної дискусії за круглим чи квадратним столом. Тривожний смптом. Чернігівщина завджи була заповідником тих, що "собі на умі" і чия хата скраю.І чим далі - тим гірше...
Відповісти
Останні новини
Через закон про наклеп луцькі журналісти «ігноритимуть» владу. ФОТО
20 вересень, 2012, 15:37