Психологи назвали причини мовних «ляпів» Януковича

Психологи назвали причини мовних «ляпів» Януковича
Президент Віктор Янукович 18 вересня обмовився під час перебування в Одесі:нові швидкісні поїзди «Хюндай» назвав «Самсунгами», а Одеську облдержадміністрацію переплутав з Донецькою.

Про це 21 вересня пише «Газета.ua».

Як інформує видання, обмовки глава держави робить мало не щотижня. Одна з найвідоміших — поетесу Анну Ахматову назвав прізвищем мільярдера-«регіонала» Ахметова.

Співробітник Інституту психології Наталія Бастун каже, що «найпоширеніші обмовки бувають двох видів. Перше — усні помилки від великої напруги, втоми, неуважності. Це, зазвичай, перекручування слів або переставляння їх місцями. Такі обмовки механічні, їх роблять усі. Другий вид — помилки, що йдуть із глибин підсвідомості. Така обмовка може статися, коли людина промовляє те, у що не вірить, коли говорить щось важливе й намагається контролювати весь процес мовлення. Це має назву «обмовка за Фрейдом» — назовні проявляється глибинна істина».

На запитання журналіста про те, якого типу обмовок припускається Янукович, психолог відповіла: «Переважно другого типу. Президент — людина вольова, з характером. Його індивідуальна риса — негнучкість. Плутання Одеської області з Донецькою відбулося тому, що він довго жив на Донбасі, був головою облдержадміністрації. Словосполучення «Донецька область» для нього — сталий вислів, доведений до автоматизму. Він не може пристосуватися до нових обставин».

Плутанину між «Самсунгом» та «Хюндай» Наталія Бастун назвала механічною обмовкою. «Слово «Самсунг» вживається частіше, ніж «Хюндай». Обидва належать до однієї змістової ланки — техніка. І коли потрібно оперативно міркувати, пам'ять випадково витягує не те, але близьке за змістом слово. Ніби не глобальна помилка, але з вуст високопосадовців це може мати світовий резонанс».

Плутання Ахметова та Ахматової психолог пояснює «рівнем освіченості й культури. Хоча текст промови був написаний правильно, людина зі своєї бази знань вихоплює те, що їй ближче. Ті слова, що вона дуже часто промовляла».

Наталія Бастун додає: «У колишнього посла Росії Віктора Черномирдіна було недосконале граматичне структурування мови. Тому й виходило «гірше горілки краще немає». Президент США Джордж Буш-молодший страждав на дислексію — вибіркове порушення процесу читання. Він «стирав тер'єри» замість «бар'єрів». У єдиного президента СРСР Михайла Горбачова спостерігалася обривчастість фраз. Міг сказати «хто є ху».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Та тут і без психологів видно, що цей індивід безграмотний і тупий як пробка... Спасіба житєлям Данбаса...
Відповісти
Яка ПРецидивістів - ТАКИЙ в президент!!! Це ПАТОЛОГІЧНА ТУПІСТЬ
та ПИХАТІСТЬ і бажання "ПОКАЗАТИ",що вони "РОЗУМНІ"!!!Неже наш народ докотився до того,що голосуватиме за таких,як кпу,ТУШОК, литвинівців,ПатріотовРосії??? СХАМЕНІТЬСЯ,ЛЮДИ ДОБРІ!!!
Відповісти