Українські журналісти почали домовлятися, як висвітлювати вибори

Українські журналісти почали домовлятися, як висвітлювати вибори
Експерти громадських організацій «Інтерньюз-Україна» та Інституту розвитку регіональної преси розробили Меморандум щодо стандартів висвітлення виборчої кампанії, запропонований для обговорення і прийняття журналістській спільноті.

Меморандум вже пройшов обговорення та був підтриманий журналістською спільнотою в АР Крим, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях, повідомили в ГМ ОПОРА.

Журналістів закликають ознайомитись із цим Меморандумом, приєднатись до нього та дотримуватись стандартів викладених у ньому.

Текст Меморандуму:

МЕМОРАНДУМ ПРО СТАНДАРТИ ВИСВІТЛЕННЯ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ

Право на свободу слова та свободу обміну інформацією гарантовано статтею 10 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також статтею 34 Конституції України. Це право становить підґрунтя діяльності засобів масової інформації та є одним з найважливіших інститутів демократичного суспільства, забезпечуючи його розвиток та прогрес. Право на свободу слова та інформації нерозривно пов’язано з правом громадян бути поінформованими та є передумовою для прийняття рішень при виборі органів законодавчої влади.

Вільні вибори та свобода слова, особливо свобода політичної дискусії, утворюють основу будь-якої демократичної системи. Обидва ці права взаємопов’язані та укріплюють одне одного. З цієї причини особливо важливо, щоб будь-яка інформація та думки могли циркулювати вільно у період, що передує виборам.
Враховуючи місію преси у демократичному суспільстві як «вартового суспільних інтересів», засоби масової інформації мають право та обов’язок забезпечувати виборців повною, всебічної та збалансованою інформацією про хід виборчої кампанії, партії, кандидатів та інших осіб, причетних до виборчого процесу.

Підкреслюючи свою важливу роль в інформуванні виборців для здійснення ними усвідомленого вибору;
розуміючи відповідальність та підзвітність перед своєю аудиторією, котра очікує отримати правдиву та повну інформацію;
підтверджуючи необхідність дотримання принципів поваги до прав людини, журналісти та працівники засобів масової інформації, включно з он-лайн виданнями, беруть на себе зобов’язання дотримуватись наступних стандартів для справедливого висвітлення виборів народних депутатів України 2012 р.:

1. Дотримуватись принципів правдивості, неупередженості і збалансовано висвітлювати інформацію про всіх кандидатів та політичні партії, а також про будь-які події виборчої кампанії -2012.

2. Відстоювати стандарти редакційної незалежності засобів масової інформації. Інформаційне наповнення кожного випуску чи програми визначає редакція і (або) творчий колектив редакції.

3. Не уникати висвітлення суспільно важливої інформації, навіть за умови отримання «рекомендацій» щодо необхідності утримуватись від оприлюднення. Вимога погодження інформації до її поширення, заборона на її поширення або спонукання до поширення, є цензурою та заборонена законодавством України.

4. Уникати розміщення «замовних матеріалів» про кандидатів і партії, які оплачені поза угодами про публікацію політичної реклами. Кожен факт «замовного» матеріалу без чіткого позначення як рекламного, розцінюється як грубе порушення етичних стандартів журналістики та підлягає дисциплінарному покаранню.

5. Відповідно до принципу справедливості, засоби масової інформації надають кандидату або особі, причетній до виборчого процесу, можливість швидко надати відповідь стосовно фактів, які вони вважають недостовірними.

6. Чітко розрізняти інформаційні повідомлення та аналітичні матеріали.

7. В інформаційних матеріалах дотримуватись стандартів оперативності, точності, достовірності, повноти та чіткості висловлювань, уникати надмірної образності. Повідомлення повинно ґрунтуватися на перевірених фактах та бути неупередженим. Чутки не повинні бути складовою повідомлень.

8. Коментарі та інші оціночні судження є суб’єктивними, тому їх істинність не підлягає доведенню. Однак, вони мають ґрунтуватися на мінімальній фактичній основі та бути чесними, тобто не повинні приховувати або заперечувати реальні факти та/або допускати маніпуляції.

9. Будь-які висловлювання третіх осіб повинні цитуватися без спотворення їх первинного змісту. Пряме посилання на джерело процитованої інформації є обов’язковим.

10. Пріоритетом є підготовка матеріалів, що надають повний і чіткий аналіз аргументів політичних сил та кандидатів, а також їх можливостей виконати свої обіцянки.

11. Не використовувати свої засоби масової інформації для публікації неперевіреної інформації, наданої політиками про своїх конкурентів («зливів інформації») без додаткової журналістської перевірки та надання можливості для коментаря.

12. Уникати створення матеріалів, в яких акцентується увага виключно на позитивних або негативних аспектах діяльності учасників виборчої кампанії.

13. Інформація повинна бути отримана правовими засобами. Отримання інформації шляхом таємного ведення запису може бути використано лише після того, як журналіст переконається в її суспільній значимості для виборців, а отримати відомості у відкритий спосіб є неможливим. Рішення про таємне розслідування приймається на рівні керівництва засобу масової інформації.

14. Журналісти зберігають таємницю джерел інформації. Інформація, що дозволяє ідентифікувати особу, яка надала інформацію, може бути витребувана лише за рішення суду, постановленого на підставі закону.

15. Журналісти дотримуються принципу поваги до прав людини, зокрема, презумпції невинуватості та права на приватне життя.

16. Засоби масової інформації не можуть бути використані для поширення повідомлень, що пропагують насильство, ксенофобію, дискримінацію та інші форми нетерпимості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Українські журналісти почали домовлятися, як висвітлювати вибори
28 вересень, 2012, 16:17