Вибори-2012 можуть стати найдорожчими в історії країни, - ЗМІ

Вибори-2012 можуть стати найдорожчими в історії країни, - ЗМІ
Виборча кампанія-2012 може стати найдорожчою в історії країни, політики почали її на кілька місяців раніше офіційного терміну і вже вклали в рекламу близько 500 мільйонів гривень.

Про це 2 жовтня пише «Комерсант-Україна».

За даними видання, перші ролики лідера партії «Україна - Вперед!» Наталі Королевської та Партії регіонів з'явилися в телеефірі в середині весни. При цьому, відповідно до закону «Про вибори», політична агітація і реклама дозволені лише після початку виборчої кампанії - з 30 липня.

Тим не менше, за даними медіаагентства ZenithOptimedia, на 23 вересня партії сумарно закупили 37 тисяч рекламних телевізійних рейтингів (одиниця продажу реклами на ТВ), більше 100 тисяч зовнішніх площин і близько 120 мільйонів кв. мм рекламної площі в пресі.

Відзначимо, що до цих пір найдорожчими вважалися парламентські вибори 2007 року. Тоді, згідно з даними ЦВК, загальний обсяг виборчих фондів 20 партій і блоків становив 581 400 000 гривень, а, за оцінками експертів, їх загальні витрати на рекламу перевищили 800 мільйонів гривень.

У нинішній кампанії на національному рівні активно рекламуються тільки вісім партій, але їх загальний медіабюджет вже перевищив 500 мільйонів гривень.

Тим не менше, за прогнозами експертів, незабаром ця цифра збільшиться вдвічі - найбільше реклами продається саме в останній місяць перед виборами. За даними GfK Ukraine, на виборах Верховної Ради 2007 року за останній місяць партії закупили 8300 телерейтингів, тоді як за весь попередній період - тільки 5200.

Особливістю цьогорічної кампанії стало також залучення рекламних агентств.

«У підсумку ТВ-реклама обходиться політичному рекламодавцю в чотири-п'ять разів дорожче, ніж комерційному», - відзначив керівник одного з агентств. «Є офіційні ціни, які канали зобов'язані опублікувати в« Голосі України », але ці цифри мають мало спільного з дійсністю. Справжні гроші приходять на телеканал не з виборчих рахунків партій, а безпосередньо, готівкою », - пояснив рекламщик.

«Найдорожче партіям обходиться бронювання всього прайм-тайму каналу», - зазначив директор рекламного агентства.

Крім того, телеканали заробляють на виборах ще й побічно: у період виборчої кампанії максимально допустимий обсяг реклами був збільшений з 15% до 20%. Однак за перші три тижні вересня політики використовували тільки 47% цього ресурсу, і канали змогли продати решту часу комерційним рекламодавцям. Кількість закуплених комерційними рекламодавцями пунктів рейтингу в ефірі шести найбільших телеканалів у цей період виросло на 15,7%.

Доходи операторів зовнішньої реклами зростуть значно менше - вони змогли підвищити ціни тільки на 30-40%. Цей носій значно більше залежить від місцевої влади, ніж телебачення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вибори-2012 можуть стати найдорожчими в історії країни, - ЗМІ
02 жовтень, 2012, 10:36