Київська Лавра та Маріїнський парк сповзають у Дніпро

Київська Лавра та Маріїнський парк сповзають у Дніпро
У парковій зоні з краєвидом на Дніпро гуляти тепер небезпечно, адже Київ потихеньку сповзає вниз.

Про це повідомляє ТСН.ua.

Асфальтова дорога тріснула, а земля розходиться під ногами. Якщо не зупинити цей процес, схил сповзатиме до рівного місця, - застеріг геолог Василь Боковий.

Під загрозою опинилася вся панорама столиці. Сповзти можуть Києво-печерська лавра, Аскольдова могила, Маріїнський парк, Арка дружби народів, Андріївська церква - загалом 80 аварійних об'єктів.

Не посунеться лише Верховна рада, бо стоїть на стійкому ґрунті. А ще - скандальний будинок на Грушевського, 9-а та новий вертолітний майданчик, бо вони зведені на гігантських бетонних палях, і земля їм взагалі не потрібна.

Тим часом держава не фінансує укріплення схилів, натомість, на них не припиняють будівництва, які й стали однією з причин столичних зсувів. Єдине, завдяки чому ще тримаються київські пагорби - це штольні, тунелі яких проходять під землею в центрі столиці. Вони складають дренажну систему, пояснив працівник управління протизсувних робіт. Через щілини у стелі вода просочується у штольню і далі по трубах стікає в річку.

Сто кілометрів підземних шляхів висушують схил і він стоїть на місці. Але нині це все знаходиться в аварійному стані: підлога піднімається, а стіни розсипаються. Через бруд вода просто не стікає – саме тому це все треба чистити.

Капітального ремонту у штольнях не було з радянських часів. Тож перенасичені водою, дніпровські схили потроху сповзають. В управлінні підрахували, що на ремонт підземних штолень потрібно 20 мільйонів гривень. Ще дорожче коштуватиме укріплення палями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Київська Лавра та Маріїнський парк сповзають у Дніпро
11 жовтень, 2012, 09:19