На Волині готуються до паводків

На Волині готуються до паводків
У Ратнівському районі водогосподарники взялися за укріплення споруд, які зможуть врятувати територію району від підтоплень.

Про це йдеться в публікації Голосу України.

На початку січня 2017 року начальник обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук звернувся з листом до Волинської ОДА щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій і надійності функціонування дерев'яної ряжевої водоскидної споруди Білоозерської водоживильної системи в селі Почапи Ратнівського району.

Цей шлюз регулює стік річки Прип'ять шляхом його перерозподілу у водоживильну систему розташованого на території Білорусі судноплавного Дніпро-Бузького каналу. За допомогою цієї унікальної споруди з річки Прип'ять щорічно відбирається до 600 мільйонів кубометрів води, в тому числі до 250 мільйонів кубів у період весняної повені. Це дає змогу запобігати підтопленню і затопленню територій низки населених пунктів та сільськогосподарських угідь у Ратнівському і Любешівському районах Волинської і Зарічнянському районі – Рівненської областей.

У 2013 році розпочали будівництво нової споруди за рахунок коштів державного бюджету. Загальна кошторисна вартість будівельних робіт становить 9,6 мільйона гривень. Готовність об'єкта станом на 1 січня 2017 року – 49%, але через обмежене фінансування будівництво його припинено.

Проведені в 2014 році роботи з ремонту існуючої дерев'яної гідроспоруди, на жаль, не виключають загрози її руйнування в період повені або паводку.

Зокрема, при обстеженні 15 грудня 2016 року спеціалістами облводресурсів та Ратнівського міжрайонного управління водного господарства виявлено розмив лівого берега нижнього б'єфа, що може привести до часткового, а в подальшому і повного руйнування споруди, а також опори лінії електропередачі села Почапи Ратнівського району. Аби попередити виникнення надзвичайної ситуації, пов'язаної з гідродинамічною аварією, до початку повені необхідно провести кріплення 40 метрів берега та нижнього б'єфа гідротехнічної споруди.

Враховуючи недостатність аварійного запасу матеріалів і обмежене фінансування з державного бюджету, водогосподарники звернулися в ОДА з проханням виділити для обласного управління водних ресурсів із матеріального резерву області 1500 мішків для піску та 900 літрів дизпалива.

Цими днями розпорядженням голови облдержадміністрації Володимира Гунчика це прохання в повному обсязі задоволено.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині готуються до паводків
24 січень, 2017, 12:10