Голови ДВК вкотре виявилися не готовими до своїх завдань, - експерт

Голови ДВК вкотре виявилися не готовими до своїх завдань, - експерт
Спостерігачі від громадської мережі ОПОРА констатують низькій рівень освіченості голів та членів ДВК у виборчому законодавстві.

Про це під час прес-конференції 29 жовтня повідомив координатор мережі в області Михайло Шелеп.

«Голови дільничних виборчих комісій вкотре виявилися не готовими до своїх завдань. Цього разу хтось має відповідати за таку непідготовленість членів комісій», - каже Шелеп.

Він зазначає, що загалом процедура голосування та підрахунку голосів є однотипною на кожних виборах і люди, які працюють з року в рік повинні запам’ятати алгоритм дій.

«Якщо ми говоримо про транспортування виборчих бюлетенів в окружні комісії, то були випадки, коли лише троє членів ДВК супроводжали документацію, а це є порушення закону, - зазначає Шелеп.

«Масові випадки у ковельському та маневицькому округах, коли члени ДВК приїжджали в ОВК з печатками, що прямо заборонено законодавством. Як наслідок – неправильно заповнені протоколи призвели до того, що члени ДВК вже у приміщенні ОВК на вулиці, автомобілі, на колінах, на плечах складали уточнені протоколи про підрахунок голосів, що фактично є фальсифікацією виборчої документації. Бо такий протокол складається лише за засіданні і за наявності кворуму».

А у Ковельській ОВК головам ДВК повідомили, що вони повинні приїжджати в окружну комісію за дзвінком в порядку черговості, а не в той же час, коли складуть протоколи про результати голосування. З однієї сторони це унеможливлює черги, а з іншої – є протизаконним та створює умови для фальсифікації.

Адже як тільки спостерігачі, журналісти отримали копії протоколів, то можуть покинути комісію і що решту часу робитимуть з бюлетенями – невідомо.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Голови ДВК вкотре виявилися не готовими до своїх завдань, - експерт
29 жовтень, 2012, 16:50