Волинська родина удостоєна звання «Праведників народів світу»

Волинська родина удостоєна звання «Праведників народів світу»
Три родини з Львівської, Рівненської та Волинської областей посмертно удостоєні звання «Праведників народів світу».

Про це повідомила Радіо Свобода.

Таке звання присвоюють людям, які ризикуючи власним життям і життям своїх дітей, рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Пошуком таких людей-рятівників щороку займається інститут «Яд Вашем» в Ізраїлі, а посольство Ізраїлю нагороджує їх або їхніх нащадків.

Цього року нагородження і вшанування українських родин відбулося у Львові.

Окрім рівненської та львівської родин, почесне звання присвоїли і волинянам. Юстина й Омельяна Фісюки із Володимира-Волинського отримали посмертну нагороду за те, що врятували Ліпу Мендельсона і чотирьох його дітей.

«Праведники – це люди, які вознеслись над світом, це духовні люди», - наголосив посол Ізраїлю в Україні Реувен Дін Ель. Щороку до меморіального музею Яд-Вашем в Тель-Авіві надходять десятки листів від врятованих людей. Поряд із музеєм, у парку біля кожного дерева – табличка з іменем Праведника.

«Дуже часто, коли мова йде про друге-третє покоління, ці звернення важко довести. Але ми нічого не відкладаємо у бік і розслідуємо. Це наш обов’язок і глибока вдячність перед іншими людьми і державами, які подарували життя євреям», – каже посол.

Україна за чисельністю відзнак, а їх понад 2400, посідає четверте місце в світі після Польщі, Голландії і Франції. Списки Праведників складаються не за етнічними ознаками, а по країнах. Оскільки Україну не вважали у роки війни незалежною державою, то чимало Праведників із Західної України можна знайти у списку Праведників Польщі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинська родина удостоєна звання «Праведників народів світу»
31 жовтень, 2012, 14:19