Нові волинські нардепи – у віп-штрафниках за антимонопольні порушення

Нові волинські нардепи – у віп-штрафниках за антимонопольні порушення
З початку 2012 року Антимонопольний комітет України виписав штрафів більш ніж на 750 мільйонів гривень. Проте в бюджет не потрапило нічого.

Загалом антимонопольні штрафи майже ніхто н платить. Неофіційно в АМКУ «кивають» на кмітливість бізнесменів щодо вміння обходити закон.

За останні п’ять років АМКУ виписав штрафів більш ніж на й мільярд гривень. Forbes.ua вибрав п’ять найбільш показових випадків.

Цікаво, що до них мають стосунок відразу троє переможців парламентських виборів на Волині.

1. «Приват», нафтопродукти. Сума штрафу - більш ніж 90 млн грн.

Першою приклад протидії санкціям комітету показала група «Приват». У 2003 році комітет оштрафував її нафтове крило - компанії «Авіас» і «Сентоза» - за зловживання монопольним становищем.

На той час 90 мільйонів гривень були найбільшою санкцією, яку наклав комітет протягом усієї своєї історії.

Юристи «Привату» захистилися від претензій кредиторів справами про банкрутство компаній, а їх мережі АЗС купила наполовину державна «Укрнафта». Цікаво, що її очільником є Ігор Палиця – цьогорічний луцький переможець виборів у парламент і бізнес-партнер власника групи «Приват» Ігоря Коломойського.

Це поклало початок масштабній скупівлі «приватівських» АЗС найбільшою нафтокомпанією України. «Укрнафті», яко. де-факто керували «приватівці», заправки коштували більше 2 мільярдів гривень, пише Forbes.ua.

2. «Кернел» і Bunge, соняшникова олія. Сума штрафу - 120 млн грн.

У березні березня 2008 АМКУ оштрафував крупних учасників олійного ринку України - «Сантрейд» (корпорація Bunge, ТМ «Олейна») і ТОВ «Кернел-Трейд» (народний депутат Андрій Веревський, ТМ «Щедрий Дар»).

Кожній компанії наказали сплатити по 60 мільйонів гривень. Комітет вирішив, що компанії домовилися про необгрунтоване підвищення цін на соняшникову олію в липні-серпні 2007 року.

Штраф міг скласти «символічні» 270 тисяч гривень. Але завзятість компаній і небажання співпрацювати були оцінені тодішнім головою комітету Олексієм Костусєвим в повному обсязі .

Після оголошення санкцій компанії різко «включили задній хід», провину визнали і навіть знизили ціни на олію. У відповідь АМКУ добровільно знизив розмір штрафу в 60 разів - до 1 мільйона гривень для кожної компанії.

3. «Кребо», «Укртатнафта», авіапаливо. Сума штрафу - 265 млн грн.

У квітні 2009 року АМКУ оштрафував ЗАТ СП «Кребо» на 125 мільйонів гривень. Санкції також були застосовані до ТОВ «Лук-Авіа Ойл» (на 20 млн грн.), ЗАТ «Укртатнафта» (110 млн грн.) І ДП «Міжнародний аеропорт« Бориспіль» (10 млн грн.), на території якого працюють ці компанії.

Чиновники звинуватили їх у завищенні цін на авіапальне та послуги.

Винуватці пішли перевіреною дорогою - звернулися до суду. Всі інстанції підтвердили законність рішення комітету.

Але за нововиявленими обставинами розслідування почалося по новому колу і зараз суперечка повернувся на розгляд Господарського суду Київської області.

Правда, до цього часу деякі компанії встигли підготуватися до гіршого сценарію. «Спільне українсько-голландське підприємство «Кребо» збанкрутувало ще в 2009 році, відповідно, питання про штраф не до нас», - дипломатично відповіли Forbes.ua в компанії «Кребо Інтернешнл».

Це - одна з компаній, які «з чистого аркуша» продовжили бізнес кременчуцького бізнесмена Володимира Матіцина.

4. WOG, OKKO, Shell, нафтопродукти. Сума штрафу - 150 млн грн.

Найгучнішою справою 2011 року стали розслідування на роздрібному ринку нафтопродуктів. Компанія «Континент Нафто Трейд» (мережа АЗС WOG) була оштрафована на 93 млн грн., «Окко-Нафтопродукти» («OККО») - на 32 млн грн., «Альянс Холдинг» (Shell) - на 25 млн грн.

Найспритнішим у вирішенні проблеми виявився власник «Окко-Нафтопродукти» Віталій Антонов. Його компанія в грудні 2011 року звернулася до АМКУ з проханням переглянути санкції. У березні 2012 р. відомство Василя Цушка скасувало своє ж рішення про штраф. 28 серпня в зв'язку з відсутністю предмета спору Госпсуд Києва справу закрив.

«Континент Нафто Трейд» також судився з АМКУ. «Суди виграли. Комітет рішення переглянув. За новим рішенням заплатили», - відповів на запитання Forbes.ua глава з інвестицій та корпоративного розвитку групи «Континіум» (до її складу входить компанія) Сергій Алексєєнко. Скільки в підсумку заплатили, Алексеєнко не повідомив. Відомо тільки, що штраф скоротився в багато разів.

У співвласників групи «Континіум» Ігоря Єремеєва та Степана Івахіва, які, до слова, стали цьогоріч переможцями останніх виборів на двох мажоритарних округах Волині, був козир в переговорах. «Континент Нафто Трейд» не володіла активами - мережею WOG, так що в разі чого витребувати з неї було нічого.

Розібралися з комітетом і в «Альянс Холдингу». «Дана справа була закрита рішенням суду. АМКУ переглянув своє рішення, виходячи з додаткових аргументів, які надала компанія. Результати перегляду справи задовольнили обидві сторони», - відповіли в компанії на запит Forbes.ua.

5. Меблеві компанії, деревина. Сума штрафу - 419 млн грн.

14 червня 2012 Антимонопольний комітет України повідомив про те, що оштрафував асоціацію «Меблідеревпром» і її чотирнадцять учасників за змову при участі в аукціонах з продажу деревини. Компанії нібито домовилися між собою про розподіл лотів на торгах, які проводять державні лісгоспи.

В АМКУ запевняють, що вина учасників змови доведена завдяки «записам на електронних носіях». Меблярі, мовляв, домовлялися про зустрічі перед торгами для узгодження своїх дій.

«Жоден член нашої асоціації штраф поки не заплатив, все судяться. Хтось пройшов вже першу інстанцію, хтось - на другий », - повідомили Forbes.ua в« Мебельдревпроме ». Меблярі кажуть, що готові боротися до останнього.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нові волинські нардепи – у віп-штрафниках за антимонопольні порушення
06 листопад, 2012, 14:20