На Рівненщині розвалюється хата екс-президента України. ФОТО

На Рівненщині розвалюється хата екс-президента України. ФОТО
У селі Великий Житин на Рівненщині перетворюється на руїну будинок, в якому в 1934 році народився колишній Президент України Леонід Кравчук.

Хата, пов'язана з життям відомого українця, належить його двоюрідним племінникам, пише журналіст Gazeta.ua Віктор Гомоль.

"Ще трохи й не буде там на що дивитися. Знадвору на стінах глина шматками вже облупилася. По голих дранках берізка й усіляке зілля плететься. Дякувати Богу, що під бляхою. Інакше давно б розсипалася, - каже літній чоловік на автобусній зупинці у центрі села.

Показує дорогу: "До хати звідси буде кілометрів чотири добрих. Там колись були хутори. А тепер хороми повиростали, всі під різнокольоровою черепицею. Кравчукову одразу впізнаєте, вона як мазанка".

Батьківська хата Леоніда Кравчука знаходиться на вулиці Шевченка. Вона стоїть пусткою. Подвір'я не огороджене й поросло травою. У садку кілька фруктових дерев і кущів смородини. Від колодязя залишилася тільки цебрина накрита дошками.

Хатина одноповерхова. Видно, як дерев'яні бруси були ззовні обмазані глиною й побілені вапном. Із віконних рам облущилася фарба й вони почорніли.

Повз хату проїздить легковик. Водій побачив журналіста з фотоапаратом і зупинився.

"Без догляду їй кінець за пару років буде. У музей забирайте хату. Бачите, що й цеглини на комині полущилися. Бруси на кутах уже гниють. А глина зі стін як обсувається", - кричить через вікно автівки.

У селі розповідають, що хата належить двоюрідним племінникам Кравчука. Кажуть, що приїздив у село помічник знаного земляка й хотів її викупити для музею. Але не зійшлися на ціні.

У селі живе ще двоюрідна сестра екс-президента – Валентина. Односельці згадують, що вона завідувала фермою на 6 тисяч свиней і була палкою комуністкою.

У Великожитенській сільраді мріють, що в селі створять історико-меморіальний комплекс на честь відомого односельця. Чи буде в ньому президентська хата, пояснюють, залежить не від сільради, а від її теперішніх власників.

"Він буде називатися "Батьківщина першого Президента України". Окрім музею Леоніда Кравчука, до комплексу ввійдуть і церква, де він у дитинстві прислуговував, кладовище – там захоронені його батьки. Плануємо також провести благоустрій прилеглої території", - розповідає великожитинський сільський голова Людмила Хома.

Питання створення історико-меморіального комплексу було в центрі уваги засідання постійної комісії з питань науки, освіти, культури й духовності Рівненської обласної ради. Коштів не дали. Кажуть, що зможуть профінансувати тільки в наступному році.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
мій чоловік подивився і каже - здуріли, музей робити хочуть. а я думаю, що музей потрібен. адже це історія. пройде 100 років, ми всі повмираємо, а нашим внукам-правнукам це буде і цікаво, і корисно. аби тільки легенд про "генія Кравчука з простої селянськоі родини не придумували"...
Відповісти
Останні новини
На Рівненщині розвалюється хата екс-президента України. ФОТО
10 листопад, 2012, 10:08