У Луцьку презентували антиутопію без «сірості»

У Луцьку презентували антиутопію без «сірості»
У Луцьку презентували роман-антиутопію «Нова людина», який написала автор зі Львова.

Зустріч відбулася в «Книгарні Є» сьогодні, 3 травня.

«Нова людина» - це книга фантастки Наталки Ліщинської. Окрім несподіваних поворотів сюжету, в ній кожен знайде фішки, як змінити світ.

«Ліщинська трішки хуліганка і намагається ламати стереотипи. Я не рівняюся на класиків. Так, вони молодці, але нам потрібно робити своє і далі йти», - каже вона про себе.

Письменниця вважає, що нема сенсу повторювати те, про що писали зразки світової літератури. Адже вони все сказали. Однак, сучасникам варто розвивати їхні ідеї та «виламувати» звичні уявлення.

«Досить бути плаксіями та жертвами. Потрібно ставати переможцями», - закликає авторка.
У книзі йдеться про те, що переможцями можна стати перш спочатку в голові. Поряд з цим «Нова людина» певною мірою закладає в читачів гуманістичні принципи: «Все, що є в середині – вийшло назовні. Тому й стало новим трендом. Для цього треба почувати себе сильним, добрим та гідним».

Додала, що зазвичай антиутопічні романи пишуть сіро. У них людина не здатна опиратися диктатурі суспільства, яке потім нівелює та знищує її. Проте в «Новій Людині» сірості ні краплі.

«Це зрив шаблону. Деякий відхід від канонів жанру», - каже Наталка Ліщинська. Також галичанка розповідає: «Тут ви знайдете не так відповіді, як запитання. Зокрема, що спонукає до розвитку? Яким чином це відбувається?».

Вона порівняла з відомим англійським автором, який разюче відрізняється від українського твору. «Тут не має антиутопії, яка придушує людину, як-от в Орвелла. Взагалі робить з неї ніщо».

ТЕКСТ, ФОТО – Катерина ЛАЩУК


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентували антиутопію без «сірості»
04 травень, 2017, 10:28