Музей книги отримав факсимільне видання Луцького Євангелія. ФОТО

Музей книги отримав факсимільне видання Луцького Євангелія. ФОТО
В історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» 14 листопада відбулася урочиста церемонія передачі Митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом факсимільного видання Луцького Євангелія (сер. ХІV ст.) для Музею книги, яке було видане за його особистого сприяння у 2011 році.

В урочистостях взяв участь заступник міського голови, керуючий справами виконкому Юрій Вербич, про що повідомила прес-служба Луцької міської ради.

Священнослужителі розпочали захід співаною молитвою до Пресвятої Богородиці. Директор заповідника Павло Рудецький у вступному слові подякував за надзвичайно цінний подарунок і розповів про Євангеліє, яке є однією з найдавніших книг України, що збереглась до наших днів.

Рукопис належить до пам’яток галицько-волинської книгописної школи. Місцем написання книги був Спаський Красносельський монастир поблизу Луцька. Книга зберігається в Російській державній бібліотеці Москви.

«Історія біжить неупинно, багато пам’яток втрачено і добре, що мені прийшла думка перевидати Євангеліє, яке було написане у нашому місті шість століть тому», – зазначив Митрополит Ніфонт. Він повідомив, що презентація неоціненної духовної пам’ятки відбулася не лише в Україні, а й Мілані, Римі, Барі, Флоренції. Готується широка презентація книги у Європі та у Москві.

Науковець Олена Бірюліна розповіла, що Луцьке Євангеліє належить до 128 найбільш унікальних рукописних книг України. Разом з Волинською іконою Богоматері (ХІУ ст.), Покровською церквою (ХІІІ-ХУІІст.), замком Любарта (ХІУст.), Луцьке Євангеліє – символ духовності і віри лучан і волинян. Унікальне рукописне Євангелія ще будуть вивчати історики і краєзнавці.

Учасники заходу отримали буклети та карти старого міста, які були видані за фінансової підтримки Луцької міської ради та переглянули виставку сакральних пам’яток, які експонуються у арт-клубі «Кам'яниця».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ніфонт тепер митрополит "Волинський та Луцький", а не "Луцький та Волинський".
Відповісти
Я не говорила тих загальних і беззмістовних слів, які мені тут приписані (хто готував матеріал?)Справді, я говорила про унікальність рукопису для історії Луцька і пояснювала чому. Та і Юрія Вербича на акції не було... Контролюйте писання, бо це не солідно.
Відповісти
пані О. Бірюліна, читайте уважніше - "повідомила прес-служба Луцької міської ради". всі претензії - туди.
Відповісти
Для Mirny. Я просила контролювати писанину; я вже зрозуміла, що то чийсь формальний прес-реліз. А хіба ваше видання годиться лише для розміщення чужих неперевірених інформацій? Краще особисто бути присутнім, тоді і довіри до інфи буде більше. Це я уже не в якості критики, а з проханням
Відповісти
Это безмозглые журналюшки способные только сбивать копейки у Буратино. Они умеют вилять хвостом. Не более. Думать не дано.
Відповісти
Останні новини
Музей книги отримав факсимільне видання Луцького Євангелія. ФОТО
14 листопад, 2012, 18:33