У волинському музеї з’явився скарб срібних прикрас

У волинському музеї з’явився скарб срібних прикрас
Фонди Володимир-Волинського історичного музею поповнив скарб срібних прикрас давньоруського часу.

Найбільш збережені речі – колти, сережки, намистини, натільні хрестики – можна буде побачити в експозиції, йдеться на сайті ДП «Волинські старожитності».

Нагадаємо, наприкінці серпня Волинські археологи виявили скарб срібних прикрас у місті Володимир-Волинський.

Знахідки викопали на території гімназії №4, де колись був посад літописного міста Володимира, так зване урочище Апостольщина.

В одному з об'єктів, знищеному траншеями у 1960-1970 роки, археологи наткнулися на скарб срібних прикрас давньоруського періоду. Поруч — рештки горщика. Археологи припускають, що саме в ньому хтось із мешканців давнього Володимира сховав своє багатство.

Скарб складається зі срібного пластинчастого браслета, витого браслета, скроневих кілець (сережки так званого «київського» типу), колтів, хрестиків та намиста. Деякі предмети за аналогією датують ХІ — першою половиною ХІІІ століття. Серед знахідок — намисто з пустотілих срібних пластин, які на кінцях оздоблені фігурками у вигляді голови змії. Аналогів цим виробам науковці поки не знають. У складі скарбу також кам’яний рівнораменний хрест, оздоблений срібними пластинами, прикрашеними зерню. Ймовірно, він походить із Візантії або виготовлений за візантійськими технологіями. Цікавий також фрагмент срібного ланцюжка, що зроблений з дроту і налічує більше шести витків. Фрагмент пустотілого колту з двох пластин має бронзову дужку і, ймовірно, орнаментований фігурою двох птахів.

Колекційний опис скарбу зробив співробітник ДП «Волинські старожитності» Михайло Вашета. А реставрацією стародавніх артефактів займається науковий співробітник Рівненського краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Археологи кажуть, що незабаром на ділянку, де знайдено скарб, виготовлять пам'яткоохоронну документацію, що убезпечить колишню Апостольщину від будь-яких земляних та будівельних робіт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У волинському музеї з’явився скарб срібних прикрас
20 листопад, 2012, 08:45