Аби нагодувати Луцьк йодом, треба півмільйона гривень

Аби нагодувати Луцьк йодом, треба півмільйона гривень
Для подолання захворювань, що спричинені дефіцитом йоду в організмі, громадськість просить виділити з міського бюджету та позабюджетних джерел більше півмільйона гривень.

Проект програми «Подолання йододефіциту у населення міста Луцька на 2013-2015 роки», що підготувала ГО «Гендерний центр» розглядала 29 листопада Громадська рада при міському голові.

Нагадаємо, що проблему йододефіциту у Луцьку нещодавно обговорювали на круглому столі у Волинському прес-клубі.

«За 2011 рік у Луцьку серед дітей та підлітків зареєстровано 4525 випадків захворювань щитовидної залози, що складає 11,12% серед усіх захворювань», - розповіла лікар-ендокринолог Луцької міської дитячої поліклініки Тетяна Затірка.

Волинська область на карті України - одна з тих, де дефіцит йоду в організмі людей найбільший. За словами медика така ситуація найбільше загрожує вагітним жінкам та дітям. Дефіцит цього мікроелементу погіршує розумові здібності та навіть призводить до викиднів та захворювання кретинізмом.

Тетяна Затірка каже, що найкращою профілактикою є зміна раціону. Потрібно більше вживати морських продуктів, що містять йод. Втім за її словами лише 2% населення України може дозволити собі щодня їсти морепродукти. Більшість українців вживають рибу, креветки, кальмари чи морську капусту як делікатес.

Програма подолання йододефіциту передбачає у першу чергу забезпечити йодом вагітних жінок та дітей. Наприклад, у середньому у Луцькому пологовому будинку на обліку перебувають 4 тисячі жінок. Для них за рахунок міського бюджету хочуть закупити препарат «Калій йодид». Для цих потреб на 1 рік необхідно виділити 56 тисяч гривень.

«Наші жінки, якщо мають недостатньо фінансів, то краще куплять хліб чи молоко, аніж якісь вітаміни. Якщо ж лікар буде давати вагітній упаковку таблеток з йодом, то жінка точно буде їх вживати», - каже голова ГО «Гендерний центр» Оксана Ярош.

Окрім цього в рамках програми планують проводити профілактику для дітей та підлітків до 17 років. Для цих потреб за попередніми підрахунками необхідно 540,444 тисяч гривень.

Оксана Ярош каже, що кошти планують залучити за рахунок батьків дітей.

Мовляв, з тих батьківських внесків, які сплачують у школах, доцільно певну суму залучити на йодовмісні препарати, аніж нові штори. Член громадської ради Олександр Кралюк запропонував проаналізувати раціон дітей у садочках, аби побачити скільки йоду отримає дитина протягом дня і підкоректувати при потребі меню.

Також в рамках програми планують проводити просвітницькі заходи, соціальну рекламу та інформаційні кампанії по йодуванню солі та хліба. Громадська рада прийняла рішення рекомендувати міському голові і міській раді підтримати проект.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Торговые названия препаратов с действующим веществом Калия йодид* (Potassium iodide*)
Йодид 100 Йодомарин200 Калия йодида раствор 3% (глазные капли)Йодид 200 Калия йодида таблетки
Справочник Машковского Ограничения к применению: Беременность, кормление грудью.
Відповісти
Останні новини
Аби нагодувати Луцьк йодом, треба півмільйона гривень
29 листопад, 2012, 13:04