Найкраще для найвідважніших: у Луцьку презентували оновлене відділення реабілітації атовців

Найкраще для найвідважніших: у Луцьку презентували оновлене відділення реабілітації атовців
У комунальному закладі «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» відкрили оновлене та відремонтоване відділення реабілітації учасників АТО та членів їхніх родин.

Відкриття відбулося 14 липня.

За словами головного лікаря Ігоря Гнетньова, який теж є учасником АТО, реабілітація потрібна воїнам не менше, аніж лікування. Адже чимало бійців внаслідок пережитого страждає посттравматичним стресовим розладом. Якщо із військовими не працювати, то згодом такий розлад може призводити до інвалідності та спричинити високий показник смертності серед тих, хто пройшов війну.

«Зараз 3-ій рік іде війна, і кількість людей, які отримали такий розлад, на жаль, збільшується. Тому виникала необхідність створити реабілітаційний центр», – каже лікар.

Тут на першому місці – робота психолога, який працює з воїном та членами його родини, а також із сімейним лікарем. Тож, наразі у центрі зробили капітальний ремонт для відділення реабілітації. Йдеться про оновлений кабінет психолога, спеціальний кабінет для реабілітації та відремонтований хол.

У приміщеннях висить чимало прапорів різних військових з’єднань, а у холі – міні-виставка шевронів. Луцькі нацгвардійці на честь відкриття та вдячності лікарям подарували своє знамено, яке тепер доповнить колекцію.

На 2017 рік для відділення передбачили 539, 2 тисячі гривень. Станом на зараз 80 тисяч використали на оплату праці лікарів, ще 80 тисяч – на обладнання, а сам ремонт обійшовся у 276, 2 тисячі гривень.

Психолог Олена Звєрєва, яка займається реабілітацією бійців та їх родин ось уже понад 3 роки, розповіла, що тут для хлопців створюють атмосферу клубу за інтересами – вони можуть поспілкуватися, випити чаю чи кави.

Після спілкування психолог за потребою скеровує бійців до сімейного лікаря чи інших спеціалістів, або ж у санаторій чи інший медзаклад. Окрім того, луцькі бійці тут отримують безплатні рецепти. Також хлопці можуть користуватися й іншими приміщеннями поліклініки, як, наприклад, залом лікувальної фізкультури.

«За потреби вся функціональна діагностика, лабораторія, кабінет УЗД, рентген-кабінет, – все безплатно використовується», – зауважує лікар.

Тут приймають не лише луцьких бійців, а воїнів з усієї Волині, які потребують допомоги, – тут вони гарантовано отримають психологічну підтримку. Завдяки активній роботі Звєрєвої та інших лікарів, систему співпраці із іншими закладами та профільними службами вдалося добре налагодити.

«Хлопці отримують путівки з сім’ями. Це дуже важливо, бо дружини теж потребують реабілітації, можливо, навіть більше, бо лишаються на одинці з цією проблемою. Забрати чоловіка фізично з війни простіше, а от забрати його душу – дуже важливо», – зауважує психолог.

Щодня вона приймає 12-15 бійців. Окрім того, Звєрєва проводить прийоми разом із дружинами, працює із матерями тощо. Окрема історія – робота із дітьми. Та з ними, зізнається Звєрєва, особливо приємно працювати, бо діти, які писали листівки на війну, – вже особливі. До слова, за час роботи відділення психологічну реабілітацію пройшли понад 375 учасників АТО, 127 дружин, 14 матерів, у тому числі 5 матерів загиблих.

У медзакладі запевняють, що відновлене відділення реабілітації атовців та їхніх родин – лише перший крок. Тут активно працюють над тим, аби у складі закладу створити Центр реабілітації для учасників АТО і членів їх сімей. Проект центру вартуватиме понад 200 тисяч гривень, а на втілення ідеї реабілітаційного центру загалом треба 12 мільйонів гривень. Проте радник міського голови Ігор Поліщук зауважив, що депутати працюватимуть над цим питанням, тож у бюджеті міста планують передбачити кошти для закладу. Та, враховуючи обсяг суми, доведеться просити співфінансування із держбюджету.

Наразі ж Поліщук зауважив, що про необхідність психореабілітації говорять давно, тому добре, що знайшли кошти на капітальний ремонт відділення. Треба створити хлопцям умови, аби нормально жити і працювати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яка адреса? Потрібна допомога в реабілітації учаснику ато
Відповісти
Останні новини
Найкраще для найвідважніших: у Луцьку презентували оновлене відділення реабілітації атовців
14 липень, 2017, 11:49