Луцька мерія створила «підприємницький оазис» для окремо взятої фірми

Луцька мерія створила «підприємницький оазис» для окремо взятої фірми
Луцька мерія встигла за 10 днів надати дозвіл на розміщення дитячого кафе на території поліклініки в центрі Луцька.

Рішення виконкому Луцькради, яким дозволили розмістити дитяче кафе на території Луцької дитячої поліклініки, попахує корупційним душком та прийняте всупереч кільком законодавчим актам, пише у своєму розслідуванні «Дитяче кафе з корупційним «душком» журналіст Андрій Калахан.

30 жовтня 2012 року у листі до луцького міського голови Миколи Романюка директор ТзОВ «Емпіро Україна» Ігор Корольчук просить надати дозвіл на розміщення та встановлення на території Луцької дитячої поліклініки тимчасової споруди.

При цьому як свідчить Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, у цей день такої структури, як «Емпіро Україна» не існувало. Державна реєстрація цієї фірми відбулася на день пізніше, 31 жовтня. Окрім цього, для старту роботи будь-якого підприємства потрібно стати на облік у податковій та фондах, виготовити печатку і відкрити поточний рахунок. Для цього потрібно як мінімум кілька днів.

Тим не менше, луцькі чиновники прийняли лист від віртуальної структури «Емпіро Україна», навіть не перевіривши факт її існування.

Подальші події просто вражають своєю блискавичністю. 1 листопада начальник управління містобудування та архітектури Луцької міськради Юрій Казмірук у зв’язку із зверненням пана Корольчука запропонував розгляд порушеного питання винести на засідання робочої групи з погодження місця розташування та функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м.Луцька.

У цей же день робоча група збирається. А це – 13 чоловік, яких на засідання ще потрібно запросити. Питання щодо «Емпіро Україна» підтримали лише 9 членів робочої групи. Двоє утрималося і двоє були «проти».

Таким чином, ТОВ «Емпіро Україна» на другий день свого існування отримала своєрідний подарунок – погодження розміщення у самісінькому центрі міста тимчасової споруди терміном на 1 рік.

І вже за тиждень, 8 листопада виконавчий комітет Луцької міськради дозволив цій фірмі розміщувати тимчасову споруду поблизу дитячої поліклініки.

«На все – про все знадобилося неповних 10 днів. Блискавично! Невже Луцьк віднині став оазисом для ведення підприємницької діяльності? Складається враження, що Світовий банк грубо помилився, поставивши Україну лише на 137-ме місце у світі за простотою ведення бізнесу», - пише автор розслідування.

Саме рішення міськвиконкому є незаконним. Адже жодного висновку управління містобудування і архітектури щодо розташування тимчасової споруди так і не надало. А без наявності такого документа вносити це питання у порядок денний робочої групи не мали права.

Окрім того, складається враження, що схема із рішеннями виконкому щодо погодження розміщення тимчасової споруди – це завуальована спроба обійти вимоги земельного законодавства. Адже згідно із Земельним кодексом та Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» лише рада, а не виконком має право ухвалювати рішення про надання земельних ділянок у користування чи у власність.

Окрім того, згоду щодо розміщення кафе на землях дитячої поліклініки чомусь дав начальник управління охорони здоров’я Федір Кошель, а не головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська. Адже саме поліклініка, а не управління охорони здоров’я є землекористувачем цієї ділянки.

Не зважаючи на прокурорську вимогу винести на розгляд виконавчого комітету питання щодо скасування рішення від 8.11.2012 «Про погодження ТзОВ «ЕМПІРО УКРАЇНА» тимчасової споруди та умови її функціонування», 5 грудня виконавчий комітет Луцької міської ради відхилив протест прокуратури.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ У СТАТТІ «ДИТЯЧЕ КАФЕ З КОРУПЦІЙНИМ «ДУШКОМ»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"виконавчий комітет Луцької міської ради відхилив протест прокуратури" - це як? типу прокуратура не указ? якщо проти фізичної особи прокуратура зробить якесь рішення, теж можна його "відхилити"?
Відповісти
обєктивно кажучи корупційно-комерційними процесами в мерії займається більше Святослав Кравчук. він виступає в ролі "рішалова" різних питань. А Романюк звісно підтримує такі питання. останнім часом у Луцькій міській владі спостерігається прогресуюча деградація.
Відповісти
юридичний відділ ради відповів, що виконком не може скасувати своє вже прийняте рішення)) Ось так, виконком вище всіх законів
Відповісти
Ну, жесть. Уровень компетенции юридического отдела ниже плинтуса.
Відповісти
Луцьк потонув в корупції. Чинуші, які повинні свято дотримуватись законів, щоб плебеям повадно не було, де і як можуть, ігнорують цими законами.
Відповісти
Останні новини
Луцька мерія створила «підприємницький оазис» для окремо взятої фірми
06 грудень, 2012, 08:25