В Ізраїлі вийшла книга про синагоги Волині

В Ізраїлі вийшла книга про синагоги Волині
В 2017 році Ізраїлі побачила світ нова цікава та пізнавальна книга про Волинь.

Автори, відомі історики та дослідники Володимир Левін та Сергій Кравцов присвятили своє дослідження «Синагоги України» саме волинським синагогам, в тому числі й луцькій.

Книга «Синагоги України. Волинь» є одним із перших в сучасному архітектурознавстві спеціальних досліджень, присвячених історії та архітектурі волинських синагог. У ній аналізується історія єврейського сакрального будівництва із найдавніших часів на Волині.

Всього автори розповідають про 39 існуючих та 302 втрачені синагоги, розташовані у 23 містах та селищах історичного регіону Волині на північному заході України.

Один із розділів книги спеціально присвячений дев’ятьом населеним пунктам Великої Волині, а саме: Луцьку, Берестечку, Червноармійську, Дубну, Городниці, Ізяславу, Клевані, Ковелю та Кременцю. Тому видання безумовно буде цікаве лучанам та дослідникам нашого міста.

Це видання містить в собі рідкісні ілюстрації і фотознімки волинських синагог. Книга складається з 848 сторінок тексту та 1220 фотографій, креслень і карт. Видання поки що лише англомовне. Спонсорами публікації є Center For Jewish Art та Zalman Shazar Center.

Існує такий вислів «Синагога – це книга, яку може читати кожен». Саме по синагозі можна дізнатись, яким було єврейське співтовариство в момент свого розвитку, наскільки воно було традиційним, багатим та чисельним в тому чи іншому місті.

Історик архітектури, керівник Центру єврейського мистецтва Єврейського університету Єрусалиму Сергій Кравцов присвятив багато робіт архітектурі синагог, питань необхідності вивчення їх особливостей для розуміння історії і культури народу. Більшість його праць, зокрема, про синагоги Волині, доступні за посиланням на особистій сторінці автора.

Кравцов захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю «Історія та теорія архітектури, з 1994 року живе і працює в Ізраїлі, опублікував понад 60 есе про міське планування та архітектури синагог, є автором і співавтором 5 книг.

Другий автор Володимир Левін, доктор Єврейського університету в Єрусалимі, заступник директора Центру Єврейського мистецтва в Єрусалимі.

До речі, більшість учених, які досліджують феномен синагог, вважають, що кожна синагога це різноманітні експерименти з архітектурними формами і не існує одного стилю синагог.

Обкладинка книги «Синагоги України. Волинь».

Берестечко. Інтер’єр синагоги. 1912 р.

Олика. Синагога. 1913 р.

Олика. Синагога. 1925 р.

План містечка Олика. Початок ХХ ст.

Панорама містечка Олика. 1925 р.

Олика. Інтер’єр синагоги. 1925 р.

Олика. Синагога. 1925 р.

Коритниця, Володимир-Волинський р-н. Синагога.


Текст - Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО


Джерело фото: «Synagogues in Ukraine. VOLHYNIA», «Photographing the Jewish Nation: Pictures from S. An-sky's Ethnographic Expeditions».




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Обов'язково собі придбаю. Безцінне видання. Дякую.
Відповісти
Останні новини
В Ізраїлі вийшла книга про синагоги Волині
13 вересень, 2017, 20:51
Луцький гурт б'є рекорди
13 вересень, 2017, 20:18