Мандрівки луцького кликуна

Мандрівки луцького кликуна
В епоху Середньовіччя кликун повідомляв населенню найрізноманітнішу інформацію: про вшанування уславлених полководців, про прибуття в місто чужоземних послів, про чергову роздачу хліба або грандіозну циркову виставу, про виклик громадян у суд, про винесення вироків і виконання страт тощо. Будь-яка важлива юридична справа підлягала «обволанню» кликуном у людних місцях.

У Луцьку ж кликуни, окрім вище переліченого, стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» обумовив появу місцевої назви – кликун.



- Я - бронзовий кликун, один із символів міста Луцька. Виріс і народився у Центрі туристичної інформації та послуг, а основне моє життєве призначення - це гучні вигуки «Вартуй! Вартуй!». Так я сповіщаю городян, що у місті спокійно та безпечно, виголошую міські новини та граю на сурмі. У Луцьку проживає 7 моїх братів, які можна зустріти в туристично привабливих куточках міста.



- Моє рідне місто Луцьк має неповторну ауру, що кристалізувалася впродовж віків: затишок та спокій його вулиць і скверів, велич і аристократичну витонченість стародавніх споруд. Для відвідувачів міста я рекомендую зробити крок убік, на нові вулиці, зокрема на центральну вулицю міста - Лесі Українки. На ній ви поринете у вир сучасного і динамічного європейського міста.



- Ми, кликуни, історичні постаті в столиці Волинсько-Галицького князівства, столиці Великого князівська Литовського, Руського та Жемайтійського. До слова, Луцьк - це місто, де було закладено основи Європейського Союзу - у 1429 році в місті відбувся З'їзд європейських монархів, де розглядалися питання міждержавних відносин та колективної безпеки.



- Я рекомендую розпочинати екскурс вулицями Луцька з Братського мосту. Це своєрідний місток між сучасним та Старим містом. Тут вартує мій брат, який оберігає межі старовинних будівель та Замку Любарта.



- Зазвичай, нас, кликунів, сприймають як міфічних охоронців Замку та міста. Окрім традиції вартувати спокій громадян, ми оберігаємо і зразки архітектури різних епох та стилів.



Малий Рим Сходу - так називали древній Луцьк за велику кількість храмів та монастирів різних конфесій. Зокрема, найбільший католицький храм України - Луцький Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла нещодавно відсвяткував ювілей - йому виповнилося 400 років.



- Ще однією туристочною принадою є Кірха, яку я радо відвідав на прогулянці містом.



- Я завжди запрошую своїх друзів-вартових з інших міст, щоб подивитися одне із семи чудес України - Луцький Замок або Замок Любарта. Він за всю історію свого існування ніколи не був захоплений ворогом. Окрім того, увійшов до п'ятірки найкрасивіших фортифікаційних споруд країни. Луцький замок унікальний ще й тим, що у його В'їзній вежі живуть соколи-боривітри.



Цікавим туристичним місцем для відвідування є ресторація «Корона Вітовта». Там знаходиться ще один Замок, тільки в мініатюрі. До слова, у ресторані вас почастують смачними наїдками, також там можна перепочити перед екскурсією Замком.



Зазвичай, в інших містах України немає практики проводити фестивалі на території замків. Наше місто - виняток, адже на тут можна зануритися у сучасну середньовічну культуру, стати лицарем чи дамою серця та сповна відчути дух епохи у Замку Любарта. Арт-фестиваль «Ніч у Луцькому замку» - це єдиний фестиваль, який відбувається вночі на території древньої фортифікаційної споруди.



«Я дуже люблю відвідувати будинок відомого скульптора Миколи Голованя, який увійшов в ТОП-5 екстравагантних будівель України. Митця у місті називають Гауді, а про саме творіння пишуть в шкільних підручниках Оксфорда»



Р.S. Завжди радий бачити туристів та корінних лучан на прогулянках у місті. Шкода, що ми рідко перетинаємося, але я впевнений, що мої брати проводять їм цікаві екскурсії містом. Нині я повинен повертатися до своєї домівки - Центру туристичної інформації та послуг, а усім людям бажаю отримувати задоволення від мого рідного міста та його історії.

Цікавої мандрівки містом!



ФОТО - ПАВЛО БЕРЕЗЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже гарно
Відповісти