«Такой бриллиант – в таком навозе», або Що думають туристи про сусідство Луцького замку з Центральним ринком

«Такой бриллиант – в таком навозе», або Що думають туристи про сусідство Луцького замку з Центральним ринком
Дедалі частіше луцькі владці наголошують на тому, що «Луцьк- європейське місто!», в місті потрібно розвивати туризм та залучати інвестиції.

Відтак, міське управління туризму та промоції Луцька постійно розробляє різноманітні проекти, спрямовані на популяризацію нашого міста, а основну ставку всі роблять на Луцький замок.

В Україні не так багато міст, які можуть похизуватися стародавнім замком просто в центрі міста, тим паче з такою багатою історією. В давнину перед В’їзною вежею замку відбувалися публічні страти і, як правило, страчували, відрубуючи голову. Найстарішому надпису на стінах замку Любарта понад 410 років. Автор надпису вказав 1602 рік. Наприкінці ХІХ століття "замок Любарта" також називали "замок Вітольда", тобто Вітовта. Це пояснюється тим, що замок почав будувати литовський князь Любарт, а добудовували племінники Вітовт та Свидригайло. А на одній з башт замку є автограф поетеси Олени Пчілки, матері Лесі Українки.


І саме тому на лицьовій стороні банкноти в 200 гривень зображена Леся Україна, а на зворотній – замок Любарта. І як наслідок - Луцький замок знають по всій країні.

Варто зауважити, що нещодавно на вулицях Києва з’явились біл-борди з зображенням Луцька, які закликали туристів відвідати наше місто. І можна сказати, що це спрацювало.

Впродовж останніх кількох днів до Луцька в рамках Днів Європи завітало чимало туристів, а в різноманітних фестивалях взяли участь відомі на всю країну зірки телевізійних проектів.

І здавалося б, фестивалі в історичній та центральній частинах міста зарекомендували Луцьк з кращого боку, та все ж гості міста помітили, що поряд з історичною пам’яткою «красується» не дуже миловидний ринок.

Про проблеми Центрального ринку в місті не говорив хіба що лінивий.

Це і складнощі з паркуванням, постійні затори, стихійна торгівля, а ще гори сміття, які щодня після себе залишають базарники. А той факт, що ринок розташований на історичній землі, й поготів.


Безліч разів громадськість та представники місцевої влади намагалися вирішити питання з ринком. Йшлося і про перенесення, і про перебудову ринку на сучасний інфраструктурний об’єкт, і про створення комунального ринку, який повністю підпорядковуватиметься міській раді. Зазначимо, що перша петиція, яку подали лучани, стосувалася саме перенесення Центрального ринку.

Однак, віз і нині там.

Як відомо, двома найбільшими ринками міста Завокзальним та Центральним «опікується» Волинська облспоживспілка. Головою правління спілки є Марта Кандиба, а її першим заступником – Володимир Горгут. Земля під Центральним ринком, площею понад 2.8 га, перебуває в оренді Волинської облспоживсліки за договором, який час від час пролонговують, а нерухомість, в тому числі й торгівельні павільйони, площею понад 3 тис. кв. м. – у приватній власності спілки.

Завокзальний ринок з’явився ще у 1986-му році, коли починав розбудовуватись 33-й мікрорайон. Спершу частину території площею 8 га планували облаштувати під парковку на 2,5 тис. автомобілів, однак з часом і цю площу почали «заселяти» торговими кіосками.


Про проблеми підприємців Завокзального ринку вже не раз писали місцеві ЗМІ, проте почути офіційну позицію представників Облспоживспілки вдається дуже рідко. Проблем зі сміттям на Завокзальному ринку також існує, однак це питання не так гостро обговорюється у громадськості, як стосовно Центрального ринку.

Нещодавно під час одного з луцьких фестивалів один турист наголосив на тому, що місто пізнається через його ринок. Однак, дивлячись на безлад на Центральному ринку, навряд чи хтось із гостей міста захоче повернутися сюди знову.

Проблема побутових відходів на ринку турбує не лише пересічних громадян, а й працівників Державного історико-культурного заповідника міста, які скаржаться на те, що дуже часто сміття летить аж до замку.

Разом з тим, місцеві історики висловлюють таку думку, що ринок біля замку – це непогана ідея, адже туристи та гості міста завжди хочуть купити сувенір на згадку, скуштувати місцеві смаколики або ж придбати автентичний одяг. Однак ринок повинен бути в форматі ярмарку, а не стихійного лиха.

З іншого боку, можна просто впорядкувати систему збору сміття, і тоді ситуація на ринку буде набагато кращою. До прикладу, на Центральному ринку можна організувати систему роздільного збору сміття, позаяк підприємці в основному залишають після себе паперові та пластикові відходи. Тим паче, що ми йдемо в Європу, а для європейців роздільний збір сміття – це норма.

Тож з усіма цими питаннями ми звернулися до заступника голови правління Облспоживспілки Володимира Горгута.

Зокрема, хотіли з’ясувати, скільки коштів виділяється на прибирання території ринку, які для цього задіяні ресурси та чи облаштовані на ринку місця для збору сміття. Однак конструктивної відповіді ми знову ж таки не отримали.

«Звідки ви взяли мій номер телефону, і хто вам дав право дзвонити до мене з такими питаннями?», - так відреагував на дзвінок кореспондентів Володимир Горгут.

«Ви втручаєтесь в нашу господарську діяльність і я нічого вам коментувати не буду», - відрубав заступник голови правління Облспоживспілки. Наостанок Володимир Горгут сказав, аби з усіма питаннями ми звернулись у встановленому законом порядку, втім, що саме він мав на увазі, ми так і не зрозуміли.

– Звертайтеся до нас у встановленому порядку!
– Ви маєте на увазі письмовий запит «Про інформацію»?
– Ви що мене не розумієте? Я ж вам сказав, звертайтеся до нас у встановленому порядку!

Такою була відповідь Володимира Горгута.

Коли матеріал готувався до публікації, ми зафільмували, в якому стані Центральний ринок після закінчення робочого дня підприємців.

На кадрах дуже добре видно гори сміття і ту ж таки стихійну торгівлю.

Зауважимо, що бабусі, які продають квіти чи продукти харчування, не надто переймаються місцем реалізації, а сидять просто біля пішохідного переходу. І це вже після закінчення робочого дня ринку.

А в розпал торгового дня лучанам обійти торгашів просто неможливо.























Втім, окрім проблеми сміття, гостро стоїть питання щодо стихійної торгівлі. Раз-по-раз у ЗМІ з’являється інформація про те, що патрульні та муніципальна дружина бореться зі стихійною торгівлею, людей, які продають продукти харчування просто на землі, «розганяють» або лякають штрафами. Втім, це лише поодинокі випадки.

Так куди дивляться патрульні чи муніципали? Вочевидь, це питання так і лишиться риторичним.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 22
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цей, так званий "Центральний ринок", потрібно бульдозерами згорнути у річку Стир. Це не ринок, а щось середнє між сільським ср\чем і стічною канавою.
Відповісти
По перше, це не припустимо, щоб ринок знаходився в історичній частині міста, інвестор як побачить такий "шанхай, то він десятою дорогою обмине Луцьк, по друге на ринку повний безлад, "смешалось в кучу коні і люди" і ніхто нічим не переймається, головне гроші зібрати... Чому не зробити торгові ряди по видах продукції, наприклад: 1 ряд квітів і розсади, 2 ряд овочі і фрукти і т.д. і покупцеві було б зручно і продавцям, які торгують стихійно на тротуарах, бо хто його може знайти з квітами серед картоплі, печеної ковбаси,кишки, сметани, молока, яєць і т. д. А останні продукти, взагалі повинні продаватися у павільйонах, а не на вулиці і з землі. І останє на ряду 1 місце коштує 16 грн., біля молочного павільйону на вулиці 20грн., шановні, за що платимо? Які такі комфортні умови зробила облспоживспілка за такі гроші,щось я не бачу тих комфортних умов. Бабуся з села, щоб вижити принесе на ринок пару пучків кропу і пертушки і вже плати 16грн. за комфортні умови, то напевно вперед треба їх надати, а тоді вже знати за що платити.І один займає 0,5 м. п. на прилавку і плате 16грн., інший 2-3 м.п. і теж 16грн., напено облспоживспілка на чолі з кандибою розрахувала дуже "економічно вигідний тариф" для себе...
Відповісти
ЯКЩО ВИ ТАКА пані то ідіть до Там-Таму купіть просроченого порошкового молочка тихенько пийте у своїй хрущовці і не вештайтесь по СТАРОМУ БАЗАРУ.
Відповісти
краще купити з землі, в пляшці яку приніс бабулі бомж))))
Відповісти
Який інвестор? Прозрійте!
Відповісти
Горгут з Миколою добре ділиться. Так що поки буде Микола - буде Старий ринок, еее, Шанхай.
Відповісти
якщо навіть знесуть ринок прийде той самий інвестор монополіст збудує як не торговий центр то житло, і що змінеться! а ніщо, тільки вигляд території, а сотні людей які заробляють на життя продаючи молоко чи картоплю стоячи з 5 ранку на ногах залишаться без шансу продати те що власними силами зробили. Але людям хочеться красоти ....
Відповісти
По твоєму щоб нічого путнього не побудували,нехай залишиться та клоака?А чому срачем в якому сотні людей заробляють на життя мають милуватися сотні тисяч волинян.Да й деякі морди тих "заробітчан" вже розпухли від заробляння десятками років.
Відповісти
А чому жоден депутат від жодної партії не ініціює проект рішення про розірвання договорів орени землі чи перенесення ринку з одного місця на інше та не винесуть проект про демонтаж цих чудо конструкцій. Є муніципали хай зносять це чудо від замку. Є депутати хай дбають за місто. Є голова хай покаже свою позицію
Відповісти
77-це коля Романюк. Це болото буде поки без хребта у керма.йому аби хата скраю
Відповісти
Цей ринок дійсно треба перенести на ГПЗ і зробити людям нормальні умови для продажу своєї продукції з нормальною орендною платою. Бо цей срач там не припустимий.
Відповісти
Нікчемам немає діла до того, що сотні людей втратять робочі місця, правда? Нещасні полішуцькі писаки, допомагали би людям, а не писали замовлені статті.
Відповісти
Ринок має бути,потрібна реконструкція!
Відповісти
Наш пахан Ізя наведе порядок,а потім ті самі підприємці можуть вернутись назад,тільки оиендна пбата буде в три рази більшою,Бугага-га-га!
Відповісти
А чому на ДПЗ на місці Новоо Ринку не будують Новий Промінь,і дерева не потрібно зрізувати,і парковка велика?
Відповісти
Треба срочно перенести цей "ринок". Цей "ринок" викликає рвотний рефлекс.
Відповісти
ПАЛИЦЯ хватить обливати брудом і мочити облспоживспілку не буде нових твоіх супермаркетів на землях ринків ніколи і людей які там торгують ти не викинеш на вулицю За своі гроші ти не купиш всіх депутатів з міськоі ради як ти це зробив в обласній раді коли став проплативши головою облради Луцьк встане на ноги будуть великі мітинги і підеш з Луцька як із Одеси!ГАНЬБА!!!!!!!!!!
Відповісти
тебе тут ніхто ен підтримує і при чому тут того палицю пхати ввязувати якісь аваньтюри- те що ти пишеш нікому не цікаве. Нормальні люди і прості тут пишуть свою думку стосовно ринку.Як зберегти красу міста і не дати сотням людей залишиись без роботи, як і куди перенсти ринок, або залишити. А такі тупі коменти,які не стосуються даного питання про депутатів, обласну раду,облспоживспілку залиш при собі! от тобі то точно всерівно!
Відповісти
..навести порядок....і не буде такого бардаку...і питання зніметься..але де ж споживспілка потратить гроші на благоустрій......їм потрібно свої кармани набивати....
Відповісти
На тому ринку якраз можна купити автентичний одяг і скуштувати місцеві смаколики. Який низький рівень журналістики на Волині. Жах.
Відповісти
Є ж план та ескіз сучасної реконструкції ринку. Чому його не впроваджують?
Відповісти
Нужник в історичному центрі міста не один раз був предметом для дискусій, спекуляцій, передвиборчих торгів, інших видів завуальованого впливу певного кола осіб (груп) на "пересічного". Влада "мовчить", кооператори "стрижуть" бабки на рівному місці, а простим людям (ФОПам, продавцям, працвникам ринку) дійсно немає куди подітись. Нужнимком я назвав саме Центральний ринок, адже іншого більш-менш пристойного слова вжити просто не можу. Міська рада (влада) палець об палець не вдарила для вирішення проблеми. Не створила умов для заохочення лучан, гостей міста для здійснення торгівлі на іншому (альтернативному) майданчику. Район ДПЗ? ОК! Але в який спосіб зацікавити мене з 40-го приїхати не в центр, а на ДПЗ. Таксі? Безкоштовний експерес? Скільки "вічнозелених" треба похоронити, щоб отримати рівноцінну торгівельну точку, вийти на рівні продаж як в центрі, "відбити" собівартість. Чи можливо мені запропонують компенсацію? Запитань багато. Відповідей - немає. Шкода, сумно, прикро.
Відповісти
Останні статті
«Такой бриллиант – в таком навозе», або Що думають туристи про сусідство Луцького замку з Центральним ринком
18 травень, 2016, 12:41