Спогади веселих, або З історії луцького КВН-у

Спогади веселих, або З історії луцького КВН-у
Справжні любителі КВН знають, що перший випуск передачі із такою назвою вийшов в ефір радянського телебачення 8 листопада 1961 року. Сьогодні - 51-й день народження гри веселих і кмітливих.

Луцький КВН, ясна річ, трохи молодший. Але все одно у нього власна історія і люди, які тепер по праву носять титул «легенд луцького кавеену».

Першість Луцька з КВНу на Ротонді

Перші ігри КВН у Луцьку відбувалися у середині 60-х років попереднього століття. Вже 1969 року в облцентрі розігрували першість Луцька з КВН.

Гра відбувалась на літній естраді «Ротонда» у центральному парку. Ведучими фіналу були працівники міськвідділу культури Євген Сліпий та солістка міського ансамблю танцю «Волинянка» Галина Ляда.

У тому фіналі виграла команда держустанов, капітаном якої був працівник Держбанку Олександр Туллер. До її складу входили представники ощадкас, фінвідділу, проектних інститутів, будинків культури та педінституту.

«До фіналу в 1969 році ми перемогли команду міськлікарні, а в півфіналі команду універмагу, яку всі вважали фаворитом першості. Автозаводи в півфіналі перемогли команду приладобудівного заводу, хоча не впевнений, що саме у півфіналі. Склад чемпіонату-69 був досить представницьким», - писав у своїх нотатках Олександр Туллер.

Історію та фото цих часів надав один із засновників Асоціації КВН України Олександр Шемет.

У пожежних шоломах команда держустанов – чемпіон Луцька 1969 року. Праворуч в профіль з медаллю «За відвагу на пожежі» капітан Олександр Туллер
У пожежних шоломах команда держустанов – чемпіон Луцька 1969 року. Праворуч в профіль з медаллю «За відвагу на пожежі» капітан Олександр Туллер


Конкурс капітанів. Зліва – Олександр Туллер, в центрі – ведучий фіналу, працівник міськвідділу культури Євген Сліпий, праворуч – капітан команди автозаводу Коля Полячек. Туллер пише, що гордий цим конкурсом, оскільки виграв його з рахунком 5:2
Конкурс капітанів. Зліва – Олександр Туллер, в центрі – ведучий фіналу, працівник міськвідділу культури Євген Сліпий, праворуч – капітан команди автозаводу Коля Полячек. Туллер пише, що гордий цим конкурсом, оскільки виграв його з рахунком 5:2


Конкурс уболівальників
Конкурс уболівальників

Біля мікрофону вболівальники переможців: артист драмтеатру, в той час капітан збірної Луцька Шевченко; потім Жора Стасюк і артист обласної філармонії Рональд Валяєв. Правіше учасники команди держустанов тримають аркуш, а зовсім праворуч ведуча фіналу, солістка міського ансамблю танцю «Волинянка» Галина Ляда.

Тим часом КВН почав потужно розвиватися по всьому Радянському Союзу. З точки зору ідеологічної цензури випускати молодих і іронічних людей імпровізувати у прямому ефірі було небезпечно. Тому з якогось моменту ігри стали передавати не у прямій трансляції, а в запису, і сумнівні з ідеологічної точки зору жарти вирізали.

Передача дратувала керівника центрального телебачення Сергія Лапіна, і незабаром нею став займатися КДБ. Цензура згодом ставала все більш жорсткою, аж до того, що на сцену не можна було виходити з бородою (це вважалося глузуванням над Карлом Марксом).

В решті решт, наприкінці 1971 року передачу закрили. Сьогодні дослідники радянської історії тих часів закриття КВН називають однією з ознак початку періоду застою в СРСР.

Жарти про гуртожитки, Чапаєва і... Яцюка

Відродили КВН 1986 року, на початку Перебудови. У Луцьк це прийшло із запізненням у декілька років. Ігри КВН почалися тут на початку 90-х, із приходом незалежності.

Ті часи припали на студентську молодість радіоведучого Сергія Ткачука. Він грав в КВН із 1993 року, а згодом недовго, але був ведучим гри. Його старший брат Андрій теж грав в КВН.

Капітан команди «Рога и копыта» - Сергій Ткачук – каже, що його колектив був дуже організованим: хлопці часто репетирували, правильно розподіляли між собою ролі, жартували «інтелектуально».

Зі слів Ткачука, тоді у Луцьку грали дуже сильні команди, із специфічним і тонким гумором. Відтак, отримувати перемоги було важко, але таки реально. Сергій Ткачук каже, що капітанський конкурс завжди писав у ніч перед виступом. «Одного разу я навіть виграв капітанку у Сашка Положинського», - зізнався Сергій.

Одним із заробітків КВН-щиків того часу, та й, власне, як і цього, був продаж квитків. «Політех продавали квитки дорожче вдвічі, тим самим більше заробляючи», - пригадує Ткачук.

Жартували тоді, як і завжди, про актуальне. «Зараз ніхто не буде жартувати про те, що «Чапаєв загрібав однією лівою». Тому жарти стають примітивнішими, з огляду на те, що публіка не хаває Сократа, Луї де Фінеса», - каже Сергій Ткачук.

«Найбільш заселений у Луцьку будинок – четвертий гуртожиток. Бо там люди не тільки на поверхах, там люди і між поверхами живуть», - пригадав він один із жартів.

«Найекологічніший метод боротьби із колорадським жуком – колорадський дятел», - жарт від «Рога и копыта».

Сергій Ткачук каже, що жартували і про на той час постійного ведучого луцьких кавеенів Юрія Яцюка.

«Якщо чоловік прийшов в білих туфлях, то значить він приїхав на автомобілі. Якщо у нього забризкані білі туфлі – значить у нього немає автомобіля. А якщо він приніс білі туфлі в дипломаті, відкрив його і взув їх перед виходом на сцену, то це Юрій Яцюк», - жартували кавеенщики.

«У журі колись декілька разів сидів відомий у Луцьку гуморист. Він часто сміявся, записував наші жарти десь собі в записник, а потім ми їх чули на новорічних ранках, по телебаченню у його виконанні», - пригадує радіоведучий.

Колись через КВН у Ткачука просто на сцену кинули банку.

«Не було нікого з ведучих, і мене попросили провести одну гру. Тоді на сцені грав мій брат. Публіка думала, що я якимось чином можу підсудити його команді. Хтось із вболівальників на сцену кинув банку. Я чудом відхилився, вона впала в кулісу і навіть не розбилась», - пригадав інцидент Ткачук.

Сашко Положинський – легенда луцького КВНу

Справжньою легендою луцького КВНу є лучанин, лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський. За свою кавеенівську кар’єру він грав за збірну політеху, команду «Г.К.Ч.П» та за збірну Луцька. Зі слів його колеги по сцені Сергія Ткачука, Положинський дуже гарно тримав команду: постійно організовував репетиції, збирав учасників, щоразу відточував деталі, аби на сцені все було ідеально.

Схвально про Сашка відгукується і Президент Асоціації КВН України Михайло Агранат. «З Положинським ми підтримуємо стосунки й досі. Коли така можливість є, то ми його запрошуємо в журі. Він був, наприклад, в суддівській раді міжнародного проекту Україна-Німеччина», - розповів Агранат.

На всеукраїнському рівні Луцьк в той час завжди представляла команда Положинського та команда «ДСП» («Діти свіжого пива»).

До речі, саме завдяки КВНу Положинський познайомився із клавішником гурту «Тартак» Андрієм Благуном. Тоді останній на сцені часто забезпечував команді оригінальний музичний супровід. За відсутності фонограм, магнітофону, Благун наживо грав на фортепіано. Відтак у команди завжди були сильні музичні номери.

Команда ДПС.  На фото зліва - Сашко Положинський. 1998 рік, АКУ. Фото Олександра Шемета
Команда ДПС. На фото зліва - Сашко Положинський. 1998 рік, АКУ. Фото Олександра Шемета


«Заруба» між істфаком і політехом

Директор радіо СіД FM Андрій Зубенко грав у КВН на рубежі тисячоліть у складі команди «Літри». За його словами, тоді луцька публіка постійно відвідувала гумористичні ігри, які збирали переповнені зали. Зі слів Зубенка, в той час особлива «заруба» була між вболівальниками істфаку (історичний факультет Волинського державного університету імені Лесі Українки) і політеху (Луцького політехнічного інституту). Вони завжди спричиняли найбільший шум у залі.

Зубенко пригадує і жарти «Літрів»: «В мене дівчина – модель, але її взяли в модельне агентство на півставки: 45-30-45».

«Раніше кожна команда возила із собою ширму. А в Луцьку кожна команда мала мати свою ширму. Ми її заново робили ледь не перед кожною грою, все це, звісно, із підручних засобів», - зі сміхом пригадує Зубенко.

Команда КВН Літри
Команда КВН Літри

Команда КВН Літри: Костянтин Яворський, Ігор Приступа, Юрій Чайка, Андрій Корнелюк, Артем Дикий, Андрій Зубенко, Володимир Мельник, Сергій Яцишин, Олег Дячук, Валентин Козел, Микола Дзямулич, Олександр Семенюк, Адам Горбатюк, Денис Михайлов.

Наші в Україні

Наші команди починаючи із 1994 року грали у Асоціації КВН України. Тоді зазвичай саме у Луцьку відбувалися фінальні ігри АКУ.

Президент організації Михайло Агранат схвально відгукується про луцькі команди. Зокрема згадує про команду «Західний вітер» та Андрія Котищука. «Зараз він очолює координаційну раду АКУ: координує роботу в осередках організації у 26 містах».

команда КВН «Західний вітер»
команда КВН «Західний вітер»


«Західний вітер»
«Західний вітер»


Асоціація КВН України в Лондоні. Справа – лучанин Андрій Котищук
Асоціація КВН України в Лондоні. Справа – лучанин Андрій Котищук


Луцька команда «Ребра Адама». Грала в АКУ у 2002-2004 роках
Луцька команда «Ребра Адама». Грала в АКУ у 2002-2004 роках


Ще одна яскрава луцька команда – «Віограф». Переможці фестивалю «Жемчужина у моря 2002» в Одесі, півфіналісти Хмельницької ліги КВН команди КВН «Три толстяка», володарі Студентського Кубку Луцька, «Кубку надії», триразові чемпіони «чорного» КВН.

Учасник команди Валерій Стернійчук пригадав декілька жартів, авторство яких належить «Віографу»:

«Це ж чому завжди у Тані щічки свіжі та рум'яні? Це не щічки, це сіднички виглядають з-під спіднички»;

«Буратіно перерізав собі вени...лобзіком»;

«Чому дівчата зраджують нам з кондукторами? Тому що «кондуктор не спешит, кондуктор понимает».

команда Віоргаф
команда Віоргаф


Команда «Позитивні віруси» і її капітан Сергій Абрамчук у старому складі грали в КВН у 2003-2007 роках. До складу цієї ватаги входили Євген Тарасенко, Ольга Сокальська, Олександр Терех, Альона Корнелюк, Вячеслав Требик та інші.

Як пригадав Сергій Абрамчук, найяскравіший жарт команди стосується місцевого транспорту: «Діти луцьких маршрутщиків вчаться на дев’ятки, дванадцятки і п’ятнадцятки-а».

«Позитивні віруси», збірна ВДУ
«Позитивні віруси», збірна ВДУ


Ще одна – непересічна команда – «Лідери прокату». Хлопці грали у Асоціації КВН України з 2002 року, із семи ігор отримали дві перемоги. До складу команди увійшли Віктор Присяжнюк, Роман Нирко, Володимир Демчинський, Сергій Абрамчук, Руслан Місюк, Дмитро Лагода, Вадим Максимчук.

«Лідери прокату»
«Лідери прокату»


У Луцьку в 2000-х грали чимало талановитих команд. Серед них «Привокзальна дітвора» на чолі з Андрієм Левом, «КПП» (збірна юридичного факультету ВДУ)

Луцька Школа КВН

За словами учасниці команди КВН «Akuna Matata» Олени Довгалюк, у Луцьку з 2003 року діяла театр-студія «Школа КВН». За цей період часу її існування учасниками та випускниками стали КВН-команди, які здобули популярність не лише в Луцьку, а й за його межами. Вони неодноразово ставали переможцями, призерами, лауреатами міських та Всеукраїнських ігор КВН.

Команда КВН «The best» – переможці обласного зонального конкурсу КВН-ЮІР 2005-2006; лауреати Всеукраїнського фестивалю «Жарт-птиця 2006»
Команда КВН «The best» – переможці обласного зонального конкурсу КВН-ЮІР 2005-2006; лауреати Всеукраїнського фестивалю «Жарт-птиця 2006»


Команда КВН «The best» – це перші представники Волині, які взяли участь у Всеукраїнському фестивалі дитячих та юнацьких команд КВН України «Жарт-птиця»
Команда КВН «The best» – це перші представники Волині, які взяли участь у Всеукраїнському фестивалі дитячих та юнацьких команд КВН України «Жарт-птиця»


Команда КВН «Akuna Matata» – призери «Кубку надії» 2002 року, призери міського чемпіонату 2003, 2004 років, переможці київського відкритого чемпіонату КВН 2005 року
Команда КВН «Akuna Matata» – призери «Кубку надії» 2002 року, призери міського чемпіонату 2003, 2004 років, переможці київського відкритого чемпіонату КВН 2005 року


Команда КВН «Деформація» – переможці фестивалів ВДУ
Команда КВН «Деформація» – переможці фестивалів ВДУ


Команда КВН «25 кадр»
Команда КВН «25 кадр»


«Позитивні віруси» новий склад
«Позитивні віруси» новий склад


Збірна ВНУ «Фонтан»
Збірна ВНУ «Фонтан»


У 2009 році в Луцьку створили Всеукраїнську лігу КВН «Волинь». Зі слів її керівника Валерія Пельца, першими чемпіонами ліги стала луцька команда «Позитивні віруси». Решта сезонів у лізі перемагали команди з інших міст.

З 2011 року ліга запровадила Кубок Любарта. Він розігрується щорічно між найкращими українськими командами. Першим володарем кубку стала рівненська команда «Аварія», яка запам’яталася усім вдалим музичним домашнім завданням про місцеве радіо.



Згодом в облцентрі Волині з’явилася Луцька ліга КВН, яку заснували непересічні для місцевого гумору особистості. Першими чемпіонами ліги стала команда збірна історичного факультету ВНУ «ВДрова».

Як розповів Президент Асоціації КВН України Михайло Агранат, 2012 року на фестиваль кавеенщиків «Жемчужина у моря» приїхало одразу три команди з Луцька: збірна Волині «Б/з ПДВ», «Пінопласт» та «ВДрова» з історичного факультету ВНУ. Агранат схвально відгукується про наші команди, а також відзначає команду «Б/з ПДВ», які вже два роки поспіль – фіналісти Кубку КВН України.

Збірна Волині Б/з ПДВ
Збірна Волині Б/з ПДВ


Збірна Волині Б/з ПДВ
Збірна Волині Б/з ПДВ


Команда «ВДрова» - Чемпіони Луцької ліги КВН
Команда «ВДрова» - Чемпіони Луцької ліги КВН


Команда «Пінопласт»
Команда «Пінопласт»


Крім того, луцьке коріння має капітан команди КВН «Бомба» із Млинова – Денис Мандзюк. Його команда – чемпіон Вищої української ліги.

* * *

Схоже, час, коли КВН-у у Луцьку треба було завойовувати глядача, відроджуючи «минулу славу», - позаду. На іграх - повні зали, у журі - імениті лучани, у глядачів - море вражень і позитиву. Кавеенщики переконані - їх гра вічна саме тому, що завжди висміює найактуальніше, а ще здатна змінюватися і чути настрої суспільства. Зрештою, поважний півстолітній вік з одного боку і непідробна популярність серед молоді з іншого - чи не найкращий доказ того, що Веселі і Найкмітливіші у свою улюблену гру гратимуть ще не одне десятиліття.

Анастасія ПЕРЕДРІЙ (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: КВН, історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Приємно побачити себе на фото більше ніж десятирічної давності (на фото з "самим музикантом"-Положинським). Але "перепардонюйте"-команда КВН "ДСП" ніколи не була командою Положинського. В Луцьку ми грали, як команда юрфаку ВДУ (чемпіони 1999,2000 років) з капітаном Льоньою Луциком, а на Україні-як збірна команда ВДУ. А Положинський з нами їздив на наше запрошення, як досвідчений, "трезвяковий" луцький пацан з бажанням лишній раз допомогти команді (в тому числі беручи участь у грі (в основному на розминці і стемі). Всім хто пам'ятає ДСП-ПРИВІТ!!!
Відповісти
Анатолій, радий Вас читати :) Таки так :) Згадування про ДСП приємне, і Сашка поважаєм, але він дійсно мав статус "спеціально запрошеної зірки"... Ні капітаном ні "начальником" (як це вказано на сайті Асрціаціі КВН України О.Є. Положинський на був :) Прошу автора статті поправити неточність. А всім кавеенщикам - привіт і вітання з святом!
Відповісти
Боже, який совок цей КВН!
Відповісти
Класно, Настя!)
Відповісти
ААА! Толік, Льоня!
Привіт легендарному "ДСП" від "СеЛяВі" :)
Анастасії ДУЖЕ вдячний за статтю, для мене це особлива сторінка життя, ну хто "в темі" може підтвердити, що це своя атмосфера, свій драйв, свої емоції :)
Відповісти
а про Лордів(друга команда політеху) вже вкотре забувають :)
Відповісти
приємно....але є все ж таки але...асоціація квн україни (аку) вже давно яу не показник майстерності а загниваюча спілка квн-євреїв..регіональні обласні ліги набагато потужніші!!а лідери прокату найсильнішою командою луцька всіх часів про що свідчать перемоги і призові місця у різних лігах))
Відповісти
маючи на волині пять квн-ліг!!!!ми немаємо хорошої квн-команди!!жах!...і відроджувати минулу славу все таки треба..
Відповісти
Хай)....в "ЛОРДІВ" фоток просто нєма))...не було часу на фотосессії....все репетування та репетування)))
Відповісти
А команду легенду з педфака ніхто і не згадав ....доречі тапьор він же Андрій Благун був клавішником легенди яка складала основний кістяк збірної тих часів а положинський входив в неї один з політеху...
Відповісти
Поіменно збірна Луцька 91-96 савєльєв Микола він же савєлій фізмат....Ткачук Андрій фізмат...кашевський Олександр він же танцор педфак....Благун Андрій він же тапьор..педфак .гордійчук Петро він же пьєр.педфак.жупанюк Ярослав педфак ....одна дівчина гармаш Олена педфак ....і положинський саша..політех .ой себе забув Левчук Петро він же Льолік педфак отака була збірна Луцька і ніколи нею не керував положинський бо у нас керувала студентська свобода....
Відповісти
Льолік, Льолік.... а Парадуха? А Ємєля? А нога поломана? Ай-яй-яй
Відповісти
Едіка забула.... Ти згадай - потім їздила збірна з Легенди и Політеха 1...
Відповісти
Житомирский политех, в 93-м приезжали отметиться, повеселиться и поддержать девченок.
Відповісти
Останні статті
Спогади веселих, або З історії луцького КВН-у
08 листопад, 2012, 15:25